Jak przyspieszyć odchudzanie? Kilka wskazówek na redukcję tkanki tłuszczowej
Odchudzanie to wyzwanie, które przynajmniej raz w życiu dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Zanim jednak wyruszysz w tę trudną podróż, warto...
Opis
OstroVit MCT Oil to suplement diety w postaci oleju zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z nasion olejowca gwinejskiego.
Kwasy tłuszczowe to związki (lipidy), które mają w swojej strukturze łańcuch zawierający atomy węgla oraz związane z nimi atomy wodoru i grupę karboksylową. Właściwości kwasów tłuszczowych uzależnione są głównie od liczby atomów węgla, stąd też dzielimy je na krótkołańcuchowe, średniołańcuchowe i długołańcuchowe.
Z ang. medium-chain triglicerides (MCT), czyli trójglicerydy średniołańcuchowe to nasycone kwasy tłuszczowe, które zbudowane są z łańcuchów węglowych, które zawierają od 6 do 10 atomów węgla. Zalicza się je do grupy łatwoprzyswajalnych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe do procesu trawienia nie wymagają lipazy, a ich wchłanianie odbywa się bezpośrednio do krążenia wrotnego. W organizmie są one w większym stopniu zużywane do procesów energetycznych. Wykazują się szybszym metabolizmem niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Warto wiedzieć, że w publikacji naukowej z 2003 r., która ukazała się w Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, znajduje się opis badania, w którym sprawdzano wpływ diety zawierającej średniołańcuchowe i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe na tkankę tłuszczową. Uzyskano wyniki sugerujące, że spożywanie MCT może doprowadzić do zmniejszenia masy ciała i nagromadzenia tkanki tłuszczowej.
Ostrovit MCT Oil – postaw na olej MCT, który zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z nasion olejowca gwinejskiego. To może być to, czego szukasz!
Literatura:
1. Jarosz M.(red)., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017, s. 59-60.
2. https://www.drugbank.ca/drugs/DB13959
3. Kochman K., Kluczowa rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w biologii człowieka; predykcyjna teoria ewolucji Crawforda, Postępy Biologii Komórki, Tom 39, 2012 Nr 2, s. 189-198.
4. Marten B., Pfeuffer M., Schrezenmeir J., Medium-chain triglycerides, International Dairy Journal, 2006, 16, 11, 1374-1382.
5. Kasai M., Nosaka N., Maki H. (et al.), Effect of dietary medium- and long-chain triacylglycerols (MLCT) on accumulation of body fat in healthy humans, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2003, 12(2), 151-60.
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Porcję produktu 12 g (2 łyżki stołowe) spożywać 2 razy dziennie podczas posiłków. Zalecaną porcję produktu można zwiększać o 12 g co 3 dni do uzyskania optymalnej porcji dostosowanej do swoich potrzeb. Spożycie jednorazowej ilości większej niż 100 g produktu może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Tabela składu
Porcja: | 12 g |
Ilość porcji w opakowaniu: | 41 |
Opakowanie: | 500 g |
Masa netto: | 500.00 ml |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 12 g | % RWS* | |
Wartość Energetyczna (energia) | 342 kJ / 82 kcal | 4 % |
Tłuszcz | 12 g | 17 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g | 60 % |
Węglowodany | 0 g | - |
- w tym cukry | 0 g | - |
Białko | 0 g | - |
Sól | 0 g | - |
Kompozycja kwasów tłuszczowych: | - | - |
C6:0 Kwas kapronowy | 0.2 g | - |
C8:0 Kwas kaprylowy | 6.6 g - 7.8 g | - |
C10:0 Kwas kaprynowy | 4.2 g - 5.4 g | - |
C12:0 Kwas laurynowy | 0.4 g | - |
C14:0 Kwas mirystynowy | 0.1 g | - |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: Olej MCT zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z nasion olejowca gwinejskiego.
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, owies, jaja, skorupiaki, ryby.
Opinie
Odchudzanie to wyzwanie, które przynajmniej raz w życiu dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Zanim jednak wyruszysz w tę trudną podróż, warto...
Choć błonnik pokarmowy to substancja nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu przez organizm ludzki, jego wpływ na zdrowie i samopoczucie jest nieoceniony. Nie tylko...
Czy wiesz, że nie każdy tłuszcz w organizmie jest widoczny gołym okiem? Najgłębiej ukryty jest tłuszcz trzewny, który może stwarzać o wiele większe zagrożenie niż...