Białka otrzymywane metodą CFM
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Marka
Waga
Cena
Smak
Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) to białka pochodzenia mlecznego, które charakteryzują się najszybszą kinetyką wchłaniania. Uzyskiwane są w procesie technologicznym nazywanym "hydrolizą". Hydroliza to proces polegający na redukcji długich łańcuchów peptydowych do krótszych. Im krótsze łańcuchy peptydowe, tym białko staje się bardziej dostępne dla naszego organizmu, a proces trawienia nie jest tak czasochłonny. Tym samym białko wchłaniane jest zdecydowanie szybciej. Dzięki temu procesowi hydrolizaty charakteryzują się zazwyczaj najwyższą zawartością protein spośród wszystkich odżywek białkowych, jednocześnie zawierając znikomą ilość węglowodanów i tłuszczów.
Zastanawiasz się nad wyborem najszybszego źródła aminokwasów? Chcesz idealnie wstrzelić się w „okno anaboliczne”? Doskonale się składa, bowiem odżywki wysokobiałkowe oparte w pełni o hydrolizowaną serwatkę (WPH) charakteryzują się najkrótszym czasem, jaki jest niezbędny na wchłonięcie się aminokwasów w układzie pokarmowym i ich przedostanie się do krwiobiegu. Wynika to z braku konieczności trawienia takiego białka, bowiem wiązania peptydowe, jakie występują normalnie pomiędzy aminokwasami są zrywane w procesie hydrolizy.
Warto w tym momencie podkreślić, że funkcjonują dwa typy hydrolizy, a mianowicie: enzymatyczna oraz jonowa. Oba typy mają swoich zwolenników i właściwie nie ma sensu przekreślać żadnej z nich. Hydrolizat protein serwatki doskonale sprawdzi się również jako źródło budulca w ciągu dnia. Jest to białko pochodzenia zwierzęcego uznawane powszechnie za pełnowartościowe, którego aminogram jest bardzo bliski doskonałemu. Stężenie białka w tego typu odżywkach jest różne, co wynika z faktu, że można spotkać hydrolizowane izolaty białek serwatki, jak i hydrolizaty koncentratów protein serwatki, które znacznie różnią się między sobą stężeniem białka.
Sięgnij po produkt z najwyższej półki, a na pewno się nie zawiedziesz.
Odżywki białkowe uzyskujemy najczęściej poprzez mikro oraz ultrafiltrację. Jedną z bardziej popularnych metod jest metoda CFM.
Białko roślinne ogólnie uchodzi za niepełnowartościowe ze względu na swój profil aminokwasowy. Czy jednak bazując na takich proteinach możemy zbudować dobrej jakości...
Sprawdź ile białka może przyswoić ludzki organizm w zależności od pochodzenia danego produktu.