Białko wołowe - czy jest lepsze niż białko serwatkowe?
Białko wołowe to stosunkowo nowy produkt na rynku suplementów, lecz z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wśród sportowców i osób rekreacyjnie...
Opis
OstroVit Vitamin D3 + K2 to suplement diety w postaci tabletek zawierający witaminę D oraz witaminę K. Połączenie tych dwóch witamin wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszych kości.
Witamina D oprócz wsparcia w utrzymaniu zdrowych kości i zębów pełni szereg istotnych zadań w organizmie człowieka. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy, a także (co ważne dla sportowców) pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Jedną z najbardziej znanych właściwości witaminy K jest udział w prawidłowym krzepnięciu krwi. Warto jednak mieć również na uwadze, że witamina ta pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Wapń i fosfor stanowią u osób dorosłych 90% masy kości. Od witaminy D (obok wapnia i fosforu) uzależniona jest prawidłowa mineralizacja tkanki kostnej. Właściwe stężenie wapnia jest wynikiem działania witaminy D na układ kostny i mięśniowy. Czyli podstawowa fizjologiczna funkcja witaminy D opiera się na zrównoważeniu gospodarki wapniowo-fosforanowej i utrzymaniu prawidłowej budowy i funkcji komórek kostnych oraz na aktywizacji procesów metabolicznych w tkance mięśniowej.
Witamina K2 to związki określane mianem menachinonów, które zwane są w skrócie MK. Grupa MK-7 jest syntetyzowana przez bakterie, występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także w produktach fermentacji soi, takich jak natto. W produkcie OstroVit Vitamin D3 + K2 znajduje się menachinon-7 MK-7, który pochodzi z Bacillus subtilis natto. Należy tutaj dodać, że menachinon pozyskany z Bacillus subtilis natto jest bezpiecznym źródłem witaminy K.
Literatura:
1. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
2. Walicka M., Czerwińska E., Marcinowska-Suchowierska E., Witamina D – wpływ na kość, Postępy Nauk Medycznych 3/2012, s. 232-236.
3. Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M., Wpływ witaminy D na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2015; 2(18): 61-66.
4. Kosińska J., Billing-Marczak K., Krotkiewski M., Nowopoznana rola witaminy K w patogenezie chorób cywilizacyjnych, Medycyna Rodzinna 2/2008, s. 48-60.
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Spożywać 1 porcję (1 tabletka) dziennie.
Tabela składu
Porcja: | 1 tabl. |
Ilość porcji w opakowaniu: | 90 |
Opakowanie: | 90 tabl. |
Masa netto: | 43.00 g |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 1 tabl. | % RWS* | |
Witamina K | 100 µg | 133 % |
Witamina D | 50 µg / 2000 IU | 1000 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: Substancje wypełniające: celuloza mikrokrystaliczna, skrobia; substancje przeciwzbrylające: fosforan wapnia, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; menachinon-7 MK-7 (wit. K) pochodzący z Bacillus subtilis natto (soja), cholekalcyferol (wit. D).
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, jaja, seler, gorczycę, skorupiaki, ryby.
Uwagi
Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Opinie
Białko wołowe to stosunkowo nowy produkt na rynku suplementów, lecz z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wśród sportowców i osób rekreacyjnie...
System immunologiczny jest bardzo ważnym układem w organizmie. Od jego prawidłowej pracy tak naprawdę zależy ogólne zdrowie człowieka. Do wzmocnienia odporności może...
Długotrwała redukcja tkanki tłuszczowej, ochota na zjedzenie czegoś "niezdrowego" czy też chęć wyjścia ze znajomymi na miasto na obiad - to kilka przykładów, które...