Jak zmniejszyć apetyt? Kilka pomysłów na ograniczenie apetytu
Niepohamowany apetyt to główna przeszkoda w walce o smukłą sylwetkę i duże wyzwanie dla osób na dietach. Tym trudniejsze, że na każdym kroku kuszą nas wysokokaloryczne...
Opis
Lecytyna jest związkiem organicznym, który naturalnie występuje w przyrodzie. Jest bardzo istotną składową błony komórkowej. Zalicza się ją do tzw. żywności funkcjonalnej, której spożycie przyczynia się do utrzymania zdrowia i sprawności organizmu człowieka. Swoje zastosowanie znajduje w wielu różnych dziedzinach przemysłu.
Dotychczasowe badania naukowe udokumentowały, iż lecytyna wykazuje m.in. potencjał przeciwutleniający, a więc przyczynia się do ograniczenia reakcji wolnorodnikowych zachodzących w środowisku, a także potencjał wsparcia funkcji wątroby dzięki suplementacji lecytyną.
W próbach z udziałem ludzi zaobserwowano, że podaż lecytyny może wpływać na metabolizm trójglicerydów. Badania z udziałem modeli zwierzęcych pozwalają zaobserwować protekcyjny wpływ na tkanki wątroby w przebiegu suplementacji.
Stosowanie fosfatydylocholiny może przyczyniać się do korzystniejszej kompozycji kwasów tłuszczowych wbudowywanych w błony komórek wątrobowych (hepatocytów). Większa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wkomponowanych w hepatocyty może skutkować wsparciem pracy i procesów regeneracyjnych wątroby.
Kwas linolowy jest jednym z podstawowych przedstawicieli kwasów omega-6. W przebiegu jego przemian powstają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się by całodzienna dieta dostarczała 4% całkowitej wartości energetycznej właśnie z kwasu linolowego. Dotychczasowe badania pozwoliły wykazać odwrotną korelację pomiędzy wielkością jego spożycia, a poziomem frakcji LDL cholesterolu. Zaobserwowano także, że wraz ze wzrostem spożycia tego kwasu wyższe było stężenie frakcji HDL. Metabolizm trójglicerydów również może zostać wsparty dzięki wyższemu spożyciu kwasu linolowego.
Literatura:
1. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ. Warszawa, 2017.
2. Lechowski R et al.: The effect of lecithin supplementation on the biochemical profile and morphological changes in the liver of rats fed different animal fats. Vet Res Commun. 1999, 23, 1, 1-14.
3. Cobb M et al.: Lecithin supplementation in healthy volunteers: effect on cholesterol esterification and plasma, and bile lipids. Nutr Metab. 1980, 24, 4, 228-237.
4. Marciniak B et al.: Leczenie cholestazy ciężarnych za pomocą wielonienasyconej fosfatydylocholiny i kwasu ursodezoksycholowego. Ginekol Pol. 2011, 82, 26-31.
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Spożywać 1 kapsułkę dziennie, najlepiej wraz z posiłkiem.
Tabela składu
Porcja: | 1 kaps. |
Ilość porcji w opakowaniu: | 100 |
Opakowanie: | 100 kaps. |
Masa netto: | 177.80 g |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 1 kaps. | % RWS* | |
Lecytyna sojowa * | 1200 mg | - |
- w tym fosfatydylocholina | 168 mg | - |
- w tym Fosfatydyloinozytol | 108 mg | - |
- w tym kwas linolowy | 642 mg | - |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: Lecytyna sojowa, żelatyna wołowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgator (olej sojowy), woda.
Produkt może zawierać: mleko, jaja, zboża zawierające gluten, orzechy, ryby i skorupiaki oraz ich produkty pochodne.
Uwagi
Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Opinie
Niepohamowany apetyt to główna przeszkoda w walce o smukłą sylwetkę i duże wyzwanie dla osób na dietach. Tym trudniejsze, że na każdym kroku kuszą nas wysokokaloryczne...
Żelazo to jeden z niezbędnych składników odżywczych. Organizm ludzki nie produkuje go i musi pozyskać potrzebną jego ilość z pożywienia. Znaczenie żelaza dla organizmu...
Każdy chce cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Niektóre osoby nie mają tyle szczęścia i muszą mierzyć się z zaburzeniami prawidłowego funkcjonowania serca i...