Jak przyspieszyć odchudzanie? Kilka wskazówek na redukcję tkanki tłuszczowej
Odchudzanie to wyzwanie, które przynajmniej raz w życiu dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Zanim jednak wyruszysz w tę trudną podróż, warto...
Opis
6PAK Nutrition FLEX PAK. Suplement diety. Zawiera substancję słodzącą. Zaawansowana formuła, w składzie której znajduje się hydrolizat kolagenu, L-prolina, MSM, siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, hialuronian sodu, witaminy C i B6 oraz wapń i magnez. Produkt polecany osobom dorosłym wykonującym ćwiczenia fizyczne o dużej intensywności.
Wystarczy rzut okiem na rozbudowaną formułę Flex Pak. Składniki w nim zawarte mają znaczenie właśnie dla układu ruchu. Przekonaj się sam!
Kości, ścięgna, więzadła i chrząstki są zbudowane ze złożonej macierzy, ale charakteryzują się wysoką zawartością kolagenu, a to białko strukturalne ma kluczowe znaczenie dla struktury i właściwości biomechanicznych tych tkanek mięśniowo-szkieletowych. Kolagen jest bogatym białkiem strukturalnym obecnym w tkance łącznej (1). Hydrolizat kolagenu to kolagen poddany hydrolizie, dzięki czemu powstają peptydy kolagenowe o bardzo niskiej masie cząsteczkowej, co ma na celu zwiększenie wchłaniania (2). Kolagen, jako najobficiej występujące białko w organizmie, jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury i wytrzymałości tkanki łącznej, takiej jak kości, skóra, chrząstki i naczynia krwionośne. Prolina stanowi około 10% wszystkich aminokwasów w kolagenie, co stanowi jedną trzecią białek ssaków. Wsparcie proliny jest wymagane do biosyntezy kolagenu, a także innych białek zawierających prolinę (3). Witamina C także ma znaczenie w syntezie kolagenu – pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania kości, chrząstki, skóry, ale też naczyń krwionośnych, dziąseł i zębów (4).
Glukozamina jest aminokwasem niezbędnym do biosyntezy glikozylowanych białek i lipidów. Jest głównym składnikiem makrocząsteczek macierzy zewnątrzkomórkowej, takich jak glikozaminoglikany, glikolipidy i glikoproteiny w postaci acetylowanej. Występuje w dużych ilościach w chrząstce stawowej, krążku międzykręgowym i mazi stawowej (5). Siarczan chondroityny zaliczany do siarczanowanych glikozaminoglikanów jest głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej wielu tkanek łącznych, w tym chrząstki, kości, skóry, więzadeł i ścięgien. Siarczan chondroityny odpowiada za wiele ważnych właściwości biomechanicznych chrząstki, takich jak odporność i elastyczność. Jego wysoka zawartość w tkance chrzęstnej odgrywa główną rolę w umożliwianiu chrząstce wytrzymania naprężeń ciśnieniowych w różnych warunkach obciążenia (6).
Kwas hialuronowy to polisacharyd należący do glikozaminoglikanów. Jest składnikiem tkanki łącznej, nabłonkowej i nerwowej oraz stanowi istotny składnik macierzy zewnątrzkomórkowej. Wśród wielu efektów biologicznych kwas hialuronowy bierze udział m. in. w różnicowaniu komórek i lepkosprężystości. Masa cząsteczkowa i sposób jej syntezy lub degradacji określają biologiczne efekty kwasu hialuronowego. Np. kwas hialuronowy o wysokiej masie cząsteczkowej umożliwia nawodnienie tkanek, przyczynia się do równowagi osmotycznej i stabilizuje strukturę macierzy zewnątrzkomórkowej (7). MSM to naturalnie występujący związek siarkoorganiczny o szerokim działaniu biologicznym, który przejawia m. in. właściwości antyoksydacyjne (8).
Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Oprócz tego wapń i witamina B6 przyczyniają się też do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo witamina B6 przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu (4).
6PAK Nutrition FLEX PAK – rozbudowana formuła, której składniki mają znaczenie dla układu ruchu.
Przeczytaj recenzję FLEX PAK!
Literatura:
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Wymieszać 1 porcję 20 g (1 miarka) z 250 ml wody. Stosować raz dziennie, najlepiej na 30 min. przed posiłkiem. Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia to 20 g. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Tabela składu
Zawiera substancję słodzącą.
Porcja: | 20 g |
Ilość porcji w opakowaniu: | 20 |
Opakowanie: | 400 g |
Masa netto: | 400.00 g |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 20 g | % RWS* | |
Kolagen | 10000 mg | - |
L-prolina | 400 mg | - |
Metylosulfonylometan | 300 mg | - |
Siarczan glukozaminy 2 KCl | 300 mg | - |
- w tym glukozamina | 177 mg | - |
Siarczan chondroityny | 300 mg | - |
Wapń | 182 mg | 23 % |
Witamina C | 100 mg | 125 % |
Magnez | 56.28 mg | 15 % |
Kwas hialuronowy | 21 mg | - |
Witamina B6 | 5 mg | 357 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki (dla produktu o smaku pomarańczy): hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2KCl, siarczan chondroityny, witamina C (kwas L-askorbinowy), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza), barwnik (karoteny).
Składniki (dla produktu o smaku truskawkowym): hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2KCl, siarczan chondroityny, koncentrat soku buraczanego w proszku (dla zabarwienia), witamina C (kwas L-askorbinowy), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza).
Składniki (dla produktu o smaku ananasowym): hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2KCl, siarczan chondroityny, witamina C (kwas L-askorbinowy), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza), barwnik (karoteny).
Składniki (dla produktu o smaku grejpfrutowym): hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromat, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2KCl, siarczan chondroityny, koncentrat soku buraczanego w proszku (dla zabarwienia), witamina C (kwas L-askorbinowy), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza).
Składniki (dla produktu o smaku owocowym): hydrolizat kolagenu typu I SOLUGEL®, maltodekstryna, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), aromaty, wapń (sole wapniowe kwasu ortofosforowego), magnez (sole magnezowe kwasu cytrynowego), L-prolina, metylosulfonylometan (MSM), siarczan glukozaminy 2KCl, siarczan chondroityny, witamina C (kwas L-askorbinowy), koncentrat soku buraczanego w proszku (dla zabarwienia), hialuronian sodu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja słodząca (sukraloza).
Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, ryby i orzeszki ziemne.
Uwagi
FLEX PAK. Suplement diety. Zawiera substancję słodzącą. Zaawansowana formuła, w składzie której znajduje się hydrolizat kolagenu, L-prolina, MSM, siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, hialuronian sodu, witaminy C i B6 oraz wapń i magnez. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki i naczyń krwionośnych. Magnez i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Produkt polecany osobom dorosłym wykonującym ćwiczenia fizyczne o dużej intensywności. Ostrzeżenia: Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są ważne. Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła i wilgoci. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Opinie
Odchudzanie to wyzwanie, które przynajmniej raz w życiu dotyka wielu z nas, niezależnie od wieku czy stylu życia. Zanim jednak wyruszysz w tę trudną podróż, warto...
Choć błonnik pokarmowy to substancja nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu przez organizm ludzki, jego wpływ na zdrowie i samopoczucie jest nieoceniony. Nie tylko...
Czy wiesz, że nie każdy tłuszcz w organizmie jest widoczny gołym okiem? Najgłębiej ukryty jest tłuszcz trzewny, który może stwarzać o wiele większe zagrożenie niż...