- WYSOKA ZAWARTOŚĆ CHROMU
- 100 PORCJI W OPAKOWANIU
- WSPOMÓŻ METABOLIZM MAKROSKŁADNIKÓW
- WESPRZYJ PRAWIDŁOWĄ GLIKEMIĘ
Chrom jest pierwiastkiem o którym często wspomina się w literaturze naukowej w kontekście zaburzeń metabolizmu węglowodanów. Jego naturalnym i stosunkowo obfitym źródłem są m.in. gruszki, mąka razowa i pomidory (20-27 mcg/100g produktu). Wielokrotnie opisano związek pomiędzy statusem odżywienia chromem, a ryzykiem rozwoju/występowaniem cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego. W 2016 podjęto się sporządzenia przeglądu badań klinicznych w których stosowano suplementację tego pierwiastka. Po analizie 11 badań, obejmujących ponad 1500 uczestników zaobserwowano, że chrom w sposób istotny przyczynia się do poprawy kontroli poziomu glikemii. Chrom, prócz węglowodanów, przyczynia się także do prawidłowego metabolizmu innych makroskładników odżywczych.
W październiku 2015 r. opublikowano randomizowaną próbę kliniczną z udziałem pacjentów cierpiących z powodu cukrzycy typu 2. Próba trwała 4 miesiące, była pojedynczo zaślepiona, a udział w niej brało 71 pacjentów ze słabą kontrolą choroby. Protokół suplementacyjny obejmował podaż 600 mcg pikolinianu chromu dziennie. W grupie przyjmującej związek chromu udało się zaobserwować istotnie niższe poziomy glikemii na czczo (spadek ponad dwukrotnie wyższy niż w grupie placebo), a także glikemii poposiłkowej (ponad trzykrotna różnica). Istotnej redukcji uległy także poziomy hemoglobiny glikowanej (odzwierciedlającej długofalowy – 3 miesięczny średni poziom glikemii). Suplementacja okazała się nie mieć istotnego wpływu na poziomy lipidów w surowicy.
Literatura:
1. Paiva A et al.: Beneficial effects of oral chromium picolinate supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical study. J Trace Elem Med Biol. 2015, 32, 66-72.
2. Broadhurst C et al.: Clinical studies on chromium picolinate supplementation in diabetes mellitus--a review. Diabetes Technol Ther. 2006, 8, 6, 677-687.