Kwasy tłuszczowe omega 3 i ich znaczenie dla organizmu człowieka
Każdy chce cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Niektóre osoby nie mają tyle szczęścia i muszą mierzyć się z zaburzeniami prawidłowego funkcjonowania serca i...
Opis
Chrom jest pierwiastkiem o którym często wspomina się w literaturze naukowej w kontekście zaburzeń metabolizmu węglowodanów. Jego naturalnym i stosunkowo obfitym źródłem są m.in. gruszki, mąka razowa i pomidory (20-27 mcg/100g produktu). Wielokrotnie opisano związek pomiędzy statusem odżywienia chromem, a ryzykiem rozwoju/występowaniem cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego. W 2016 podjęto się sporządzenia przeglądu badań klinicznych w których stosowano suplementację tego pierwiastka. Po analizie 11 badań, obejmujących ponad 1500 uczestników zaobserwowano, że chrom w sposób istotny przyczynia się do poprawy kontroli poziomu glikemii. Chrom, prócz węglowodanów, przyczynia się także do prawidłowego metabolizmu innych makroskładników odżywczych.
W październiku 2015 r. opublikowano randomizowaną próbę kliniczną z udziałem pacjentów cierpiących z powodu cukrzycy typu 2. Próba trwała 4 miesiące, była pojedynczo zaślepiona, a udział w niej brało 71 pacjentów ze słabą kontrolą choroby. Protokół suplementacyjny obejmował podaż 600 mcg pikolinianu chromu dziennie. W grupie przyjmującej związek chromu udało się zaobserwować istotnie niższe poziomy glikemii na czczo (spadek ponad dwukrotnie wyższy niż w grupie placebo), a także glikemii poposiłkowej (ponad trzykrotna różnica). Istotnej redukcji uległy także poziomy hemoglobiny glikowanej (odzwierciedlającej długofalowy – 3 miesięczny średni poziom glikemii). Suplementacja okazała się nie mieć istotnego wpływu na poziomy lipidów w surowicy.
Literatura:
1. Paiva A et al.: Beneficial effects of oral chromium picolinate supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical study. J Trace Elem Med Biol. 2015, 32, 66-72.
2. Broadhurst C et al.: Clinical studies on chromium picolinate supplementation in diabetes mellitus--a review. Diabetes Technol Ther. 2006, 8, 6, 677-687.
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Tabela składu
Porcja: | 1 tabl. |
Ilość porcji w opakowaniu: | 100 |
Opakowanie: | 100 tabl. |
Masa netto: | 40.00 g |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 1 tabl. | % RWS* | |
Chrom | 200 µg | 500 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: substancje wypełniające (bezwodny dwufosforan wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), pikolinian chromu, substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych).
Wyprodukowane w zakładzie przetwarzającym mleko, jaja, gluten, soję, orzechy oraz składniki ryb i skorupiaków.
Uwagi
Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Opinie
Każdy chce cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Niektóre osoby nie mają tyle szczęścia i muszą mierzyć się z zaburzeniami prawidłowego funkcjonowania serca i...
Kwas ALA, inaczej kwas alfa liponowy, znany jest dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym. Oznacza to, że świetnie zwalcza wolne rodniki, a tym samym...
Wiele osób zastanawia się, czy trenować podczas choroby oraz w jaki sposób w ogóle to robić, by było to bezpieczne i korzystne. Większość ludzi uprawiających sport...