- KOLAGEN Z LINII ENDURANCE OD TREC
- KOLAGEN W FORMIE HYDROLIZATU KOLAGENU
- PRODUKT ZOSTAŁ DODATKOWO WZBOGACONY O KWAS HIALURONOWY I WITAMINĘ C
- WITAMINA C POMAGA W PRAWIDŁOWEJ PRODUKCJI KOLAGENU W CELU ZAPEWNIENIA WŁAŚCIWEGO FUNKCJONOWANIA CHRZĄSTKI, KOŚCI, NACZYŃ KRWIONOŚNYCH, SKÓRY, DZIĄSEŁ I ZĘBÓW
- COLLAGEN 4 RUNNERS POLECANY JEST OSOBOM AKTYWNYM FIZYCZNIE, GŁÓWNIE UPRAWIAJĄCYM SPORTY WYTRZYMAŁOŚCIOWE
- WYGODNA SUPLEMENTACJA W FORMIE KAPSUŁEK
Trec Endurance Collagen 4 Runners to suplement diety w postaci kapsułek zawierający hydrolizat kolagenu, kwas hialuronowy oraz witaminę C. Polecany jest osobom narażonym na zwiększone obciążenia stawów, zwłaszcza sportowcom.
Co to jest kolagen?
Przede wszystkim trzeba wyjaśnić czym w ogóle jest kolagen. Cząsteczka kolagenu składa się z powtarzającej się sekwencji trzech aminokwasów: glicyna – prolina - hydroksyprolina lub hydroksylizyna. Generalnie kolagen zawiera około 30% glicyny, 12% proliny, 11% alaniny, 10% hydroksyproliny i 1% hydroksylizyny. Z żywieniowego punktu widzenia kolagen uważany jest za białko gorszej jakości, ponieważ występuje tu przewaga opisanych aminokwasów i minimalne lub żadne ilości większości niezbędnych aminokwasów, takich jak tryptofan, metionina, cystyna i tyrozyna. Niemniej jednak, ma wartość odżywczą ze względu na nietypowy profil aminokwasowy, który stymuluje syntezę kolagenu w chrząstce i macierzy pozakomórkowej innych tkanek (Porfírio, Fanaro, 2016). Ogólnie kolagen stanowi ok. 30% masy białkowej organizmu i odgrywa ważną rolę w strukturze różnych typów tkanek, nadając sztywność i integralność kościom i skórze (Lupu i wsp., 2016).
Najlepszy kolagen – co wybrać?
W tkance łącznej najobficiej występuje kolagen typu I lub tropokolagen, będący źródłem częściowo zhydrolizowanego kolagenu (żelatyny) i hydrolizatu kolagenu. Różnica między hydrolizatem kolagenu a żelatyną polega na tym, że hydrolizat kolagenu jest rozpuszczony w wodzie lub solance, co ułatwia jego trawienie i wchłanianie, umożliwiając produkcję kolagenu przez organizm z wolnych aminokwasów. Najważniejszą cechą hydrolizatu kolagenu jest przewaga glicyny i proliny w jego składzie. Aminokwasy te są niezbędne dla stabilności i regeneracji chrząstki (Porfírio, Fanaro, 2016).
Jak wchłania się kolagen?
Peptydy kolagenowe pochodzą z enzymatycznej hydrolizy kolagenu, składającego się głównie z wcześniej wspomnianych już aminokwasów: glicyny, proliny i hydroksyproliny. Peptydy kolagenowe są klasyfikowane jako bezpieczna żywność przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2005) oraz Urząd ds. Żywności i Leków FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, 2003). Stwierdzono, że peptydy kolagenowe są prawie całkowicie wchłaniane w jelicie cienkim. Peptydy są bezpośrednio przenoszone z przewodu pokarmowego do krwi. Zgodnie z wynikami badań przedklinicznych znaczna ilość tych peptydów akumuluje się w chrząstce stawowej (Zdzieblik i wsp., 2017).
Witamina C a kolagen
Czy wiesz jaka jest zależność pomiędzy witaminą C a kolagenem? Otóż witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania nie tylko chrząstki i kości, ale także naczyń krwionośnych, skóry, dziąseł i zębów. Warto o tym pamiętać, ponieważ witamina C jest przede wszystkim znana z tego, że wspiera we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Trec Endurance Collagen 4 Runners – postaw na kolagen z linii Endurance. Idealny wybór dla osób aktywnych fizycznie.
Literatura:
- Porfírio E., Fanaro G.B., Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis. A systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 2016; 19:153-164.
- Lupu M. A., Gradisteanu Pircalabioru G., Chifiriuc M. C., Albulesc, R., Tanase, C., Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review), Experimental and therapeutic medicine, 2020, 20(1), 12-17.
- Zdzieblik D., Oesser S., Gollhofer A., König D., Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2017, 42, 6.
- Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci