TOP 10 izolatów białka serwatkowego
Odpowiednia podaż białka jest kluczowa zarówno dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, jak i dla osiągnięcia założonych celów - niezależnie od tego, czy jest to budowanie masy mięśniowej, redukcja tkanki tłuszczowej, czy jeszcze coś innego. Białko to powinno być dostarczane przede wszystkim z dietą, ale warto też wspomóc się odżywką białkową, np. taką na bazie izolatu białka serwatki, którego właściwości i działanie z pewnością docenisz. Czy warto zatem zakupić izolat białka serwatki?
Co to jest izolat białka serwatkowego?
Izolat białka serwatkowego (WPI, czyli Whey Protein Isolate) to bardzo czyste i silnie skoncentrowane źródło białka. Powstaje on w procesie wieloetapowej mikrofiltracji białek serwatki z przepływem krzyżowym - jest to technologia CFM. Dzięki zastosowaniu niskiej temperatury, białko zachowuje swoją wartość biologiczną.
Izolat białka serwatki charakteryzuje się wysoką zawartością białka sięgającą nawet 90%, za to niską zawartością węglowodanów, tłuszczów oraz dwucukru mlecznego, czyli laktozy.
W przypadku odżywek roślinnych również występują izolaty i zwykle w ich produkcji wykorzystuje się białko grochu lub soi.
Izolat białka serwatkowego - zalety i wady
Nawet najbardziej idealny izolat białka serwatki ma swoje zalety i wady. Warto je znać, aby na tej podstawie podjąć decyzję, czy jest to forma białka, którą chcesz stosować.
Zatem zalety izolatu białka serwatkowego to:
-
szybka wchłanialność,
-
dobrze się trawi,
-
wysoka zawartość białka w porcji,
-
niska zawartość tłuszczu i węglowodanów,
-
niska kaloryczność,
-
dostępny na rynku jest zarówno bezsmakowy izolat białka, jak i wersje smakowe,
-
są dobrym wyborem dla osób nietolerujących laktozy, których jest dość dużo w społeczeństwie.
Natomiast izolat białka serwatkowego ma też swoje wady:
-
jest droższy od koncentratu białka serwatki,
-
bezsmakowa wersja odżywki białkowej jest niezbyt smaczna.
Jak widać, zalet izolatu jest zdecydowanie więcej niż jego wad. To właśnie czyni go jedną z najbardziej cenionych form białka stosowanych w odżywkach proteinowych.
Po co stosować izolat białka?
Izolat białka serwatkowego stosuje się po to, aby jak najszybciej dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka i aminokwasów. Jako, że izolat przyswajany jest szybciej niż np. koncentrat białka serwatki, jest to świetna forma białka do stosowania po treningu. Oprócz tego, że odpowiednia podaż białka jest niezbędna dla budowania masy mięśniowej, białko pomaga też w prawidłowej regeneracji mięśni.
Co więcej, wysokie spożycie białek, w tym niskotłuszczowego izolatu białka, wspomaga proces odchudzania, ponieważ trawienie protein jest dużym wydatkiem energetycznym dla organizmu oraz powoduje uczucie sytości, które trwa dłużej. Zapobiega także utracie masy mięśniowej na diecie odchudzającej. Dzięki temu redukcja tkanki tłuszczowej nie jest tak uciążliwa, a jest wręcz ułatwiona.
Jak stosować izolat białka serwatkowego?
Zarówno bezsmakowy izolat białek, jak i ten smakowy, najlepiej jest stosować po zakończonym wysiłku fizycznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać go także jako dodatek do słodkich dań. Można go także stosować rano.
Podstawowe zapotrzebowanie na białko wynosi od 0,8 do 1 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jest to konieczne, aby Twój organizm funkcjonował prawidłowo. W zależności od celu treningowego, zalecana ilość spożywanego białka dziennie nieco się różni:
-
osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe, tj. bieganie, pływanie, kolarstwo - od 1,2 do 1,4 g na kilogram masy ciała,
-
osoby odchudzające się - ok. 1,5 g na kilogram masy ciała,
-
osoby, którym zależy na wzroście masy mięśniowej - od 2 do 2,5 g na kilogram masy ciała,
-
osoby aktywne fizycznie, ale w dniu nietreningowym - od 1,5 do 2 g na kilogram masy ciała,
-
osoby, które nie trenują, ale chcą zapewnić sobie odpowiednią podaż protein - 1 g białka na kilogram masy ciała.
Warto jednak zaznaczyć, że podane wartości dotyczą białka spożywanego z różnych źródeł, a przede wszystkim ze zbilansowanej diety. Jest to więc ogólne zapotrzebowanie na ten makroskładnik, które należy pokryć poprzez pożywienie, ale warto także wspomóc się odżywką białkową.
Jeśli chodzi o sposób użycia konkretnego izolatu białka serwatkowego, to zawsze należy brać pod uwagę zalecaną dzienną porcję do spożycia, jaka podana jest na opakowaniu danego produktu. Dzięki temu unikniesz nieświadomego przyjmowania przesadnych porcji białka.
Komu polecany jest izolat białka serwatkowego?
Izolat serwatki to świetne źródło białka, a z jego działania i właściwości szczególnie skorzystają:
-
zawodowi sportowcy,
-
osoby trenujące amatorsko, które chcą szybko zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka,
-
osoby cierpiące na nietolerancję laktozy,
-
osoby na diecie niskowęglowodanowej,
-
osoby na diecie redukcyjnej,
-
osoby nastawione na budowanie masy mięśniowej,
-
osoby starsze.
Jak widać, izolat białka serwatkowego poleca się nie tylko tym, którzy chcą osiągnąć przyrost masy mięśniowej, ale także innym grupom osób. Dzięki temu wyraźnie widać, jak wielopłaszczyznowe jest działanie i zastosowanie izolatu.
Kto nie powinien stosować odżywki białkowej na bazie izolatu?
Choć izolaty to wysokiej jakości białka, nie każdy może je stosować. Przede wszystkim odradza się stosowanie ich osobom, które są uczulone na białka mleka krowiego lub inne składniki zawarte w odżywce białkowej. Nie poleca się także stosowania izolatu białka serwatkowego osobom podatnym na występowanie trądziku, ponieważ może on nasilić zmiany skórne bądź je wywołać.
Jak wybrać najlepszy izolat białka serwatkowego dla siebie?
Wybierając najlepszy izolat białka serwatkowego dla siebie, warto wziąć pod uwagę skład oraz zawartość białka w produkcie. W dalszej kolejności, w zależności od obranego celu treningowego, możesz wybrać odżywkę białkową na bazie izolatu o niższej lub wyższej kaloryczności, ponieważ jak wiadomo, podczas redukcji tkanki tłuszczowej liczy się każda kaloria. Choć wszystkie izolaty są raczej niskokaloryczne, kilka kcal w jedną lub drugą stronę może zrobić różnicę.
Dostarcz swoim mięśniom wysokiej jakości białko w postaci izolatu białek serwatkowych. Jest on kluczem do szybkiej regeneracji i budowy masy mięśniowej.
Sprawdź także artykuł Pomysły na śniadania białkowo-tłuszczowe - 6 przepisów
Ranking białek WPI został przygotowany na podstawie danych o ilości sprzedaży w sklepach Bodypak.pl, Budujmase.pl i BCAA.pl w okresie od 01.01.2024r do 30.06.2024r.
1
BioTech Iso Whey Zero to czysty izolat białka serwatkowego, którego źródłem jest znakomity Native Whey Isolate z dodatkowymi aminokwasami - trudno o wyższą jakość!
- -10%
2
BioTech Iso Whey Zero to czysty izolat białka serwatkowego, którego źródłem jest znakomity Native Whey Isolate z dodatkowymi aminokwasami - trudno o wyższą jakość!
3
https://www.bodypak.pl/pl/witaminy100% naturalnego izolatu serwatki! W swoim składzie zawiera 100% izolatu białek serwatkowych o stężeniu białka 97%. Czyni to go liderem pod względem zawartości białka, a zarazem ekonomiczności!
- HIT
4
Izolat białka 6PAK Nutrition Whey Isolate to najwyższej jakości odżywka białkowa na bazie izolatu białka serwatkowego. To idealna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko w diecie. Dzięki formule instant, izolat białka można łatwo i szybko przygotować smacznego shake’a.
- -11%
5
BioTech Iso Whey Zero to czysty izolat białka serwatkowego, którego źródłem jest znakomity Native Whey Isolate z dodatkowymi aminokwasami - trudno o wyższą jakość!
6
Tworzeniu tej odżywki wysokobiałkowej przyświecały dwa cele: dostarczyć bardzo wysokiego stężenia białka w formule o pysznym smaku oraz umożliwić spożywanie białka dającego najszybszy, maksymalny wzrost stężenia aminokwasów w krwiobiegu czyli błyskawiczne wprowadzenie mięśni w stan anabolizmu.
- HIT
- -19%
7
Izolat bialka 6PAK Nutrition Whey Isolate to najwyższej jakości odżywka białkowa na bazie izolatu białka serwatkowego. Izolat białka to idealna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko w diecie. Dzięki formule instant można łatwo i szybko przygotować smacznego shake’a.
8
7Nutrition Whey Isolate 90 to suplement diety w proszku, w składzie którego znajduje się wysokoprocentowy, najczystszy izolat białka serwatkowego uzyskany w procesie mikrofiltracji.
9
Trec Isolate 100 to suplement diety w proszku, którego głównym składnikiem aktywnym jest izolat białka serwatkowego CFM.
10
Trec Isolate 100 - najwyższej jakości odżywka wysokobiałkowa o pewnym składzie. Każda porcja to bogate źródło czystego izolatu protein serwatki (WPI), którego wartość odżywcza stoi na solidnym, światowym poziomie.