Kiwi – właściwości zdrowotne
Z pierwszego punktu widzenia kiwi to niepozorny owoc o niewielkiej gramaturze. Niech Was jednak nie zwiedzie to, bo jeśli chodzi o pozytywne działanie na organizm człowieka to stawia go jako jednego z najzdrowszych owoców na świecie!
Mimo, że w chwili obecnej kiwi rośnie w wielu krajach, jej początki miały miejsce w Chinach, natomiast komercyjna produkcja rozpoczęta została w Nowej Zelandii w latach 30-tych ubiegłego wieku. 100 g kiwi dostarcza organizmowi bogactwo składników odżywczych, a także około 60 kalorii, co stawia kiwi w gronie owoców o małej zawartości kalorii w przeliczeniu na 100g.
Jakie są zalety spożywania kiwi?
- Wspomaga pracę układu trawiennego – z uwagi na obecne w kiwi różne frakcje błonnika – w tym zawarta w pestkach kiwi pektyna korzystnie wpływają na skład flory bakteryjnej układu pokarmowego człowieka, oczyszcza z toksyn, wspiera leczenie biegunki oraz zaparć.
- Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, kiwi wspiera pracę układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia.
- Owoc kiwi wspiera utrzymania w dobrej kondycji układu krwionośnego – może obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać zakrzepom, obniża wysoki poziom trójglicerydów, a także podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL we krwi.
- Dzięki obecności w kiwi kwasu foliowego – kiwi korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, zaś potas zapobiega uczuciu zmęczenia, apatii, osłabieniu, czy nadmiernej senności.
- Kiwi zdecydowanie polecane jest w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej z uwagi na małą ilość kalorii w 100 gramach, a także bogactwo witamin i minerałów, które są tak istotne w codziennym życiu, a zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej kiedy tych kalorii i składników odżywczych dostarczamy mniej organizmowi;
- Zawarty w kiwi wapń oraz witamina K przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji układu kostnego człowieka;
- Zawarty w kiwi alkohol cukrowy inozytol może przyczyniać się do poprawy samopoczucia w leczeniu depresji;
- Zawarta w kiwi witamina E chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jednocześnie wspierając proces odbudowy tych już uszkodzonych.
Kiwi może być nie tylko bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek owocowych, koktajli, deserów. Nadaje się ono także dzięki swojemu lekkokwaśnemu smakowi do marynowania mięs. Należy wybierać owoce twarde oraz pozbawione przebarwień. Kiwi jest także – oprócz szerokiego zastosowania w pożywieniu – wykorzystywany w kosmetyce! Produkowane z kiwi są kremy, balsamy do ust, żele, olejki do kąpieli, peelingi, maseczki, czy też plastry do depilacji. Malutkie pestki kiwi bardzo dobrze ścierają martwy naskórek, a zawarte w nim kwasy rozjaśniają i regenerują cerę.
Kiwi to bogactwo składników odżywczych, a dodatkowo niesamowicie soczysty owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów, dlatego warto już teraz wybrać się do pobliskiego sklepu i włączyć kiwi do codziennej diety!
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Zdrowie
Zobacz wszystkie artykułyJak pozbyć się tłuszczu trzewnego (wisceralnego)?
Czy wiesz, że nie każdy tłuszcz w organizmie jest widoczny gołym okiem? Najgłębiej ukryty jest tłuszcz trzewny, który może stwarzać o wiele większe zagrożenie niż boczki, o które zwykle najbardziej się martwimy. Niestety, wiele osób ignoruje ten problem, nie zdając sobie nawet sprawy, jak bardzo negatywnie tłuszcz trzewny wpływa na ich zdrowie i życie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak pozbyć...
Zostaw opinię