Cholesterol - prawdy i mity
Na temat cholesterolu namnożyło się wiele fałszywych teorii i mitów, które stawiają go w bardzo złym świetle. Czy faktycznie tak jest? O tym w niniejszym artykule.
O szkodliwości cholesterolu w spożywanym mięsie, jajach, tłuszczach nasyconych mówi się od dawien dawna. Twierdzono, iż powyższe grozi udarem, zawałem czy miażdżycą poprzez podwyższenie cholesterolu we krwi. O demonizowaniu spożywania jaj wie prawie każdy, gdzie obecnie wiemy iż ilość spożywanych jaj zależy przede wszystkim od człowieka, jego aktualnego zdrowia czy chociażby predyspozycji genetycznych. Przypisywano zależność między chorobami serca a stężeniem cholesterolu, gdzie obecnie mamy wiedzę iż 75% ludzi, którzy przeszli zawał/udar – miało stężenie cholesterolu mieszczące się w granicach normy. Tym samym, nie ma tutaj bezpośredniego jego wpływ na występowaniu powyższych dolegliwości. Należy również zaznaczyć iż cholesterol nie tylko dostarczany jest z diety, ale produkowany jest w naszym organizmie (wątrobie, jelicie cienkim, skórze).
1. Cholesterol główną przyczyną udarów i zawałów
MIT.
Choroby układu sercowo – naczyniowego powodują stany zapalne. Ich powstawanie determinowane jest przed nadmiar kalorii w diecie, tłuszcze pod postacią margaryn, olejów słonecznikowych itp. oraz produkty przetworzone i cukier. I to właśnie cukier w pierwszej kolejności winien być eliminowany z diety osoby o genetycznych uwarunkowaniach do powyższych schorzeń.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
2. Podstawa dla hormonów i płodności.
PRAWDA.
Z cholesterolu powstaje m.in. pregnenolon – prekursor do tworzenia najważniejszych hormonów w organizmie człowieka. Tym samym cholesterol wpływa na dobrze prosperujący układ hormonalny. Kiedy brakuje cholesterolu – bardzo często spotyka się niskie stężenie testosteronu u mężczyzn czy niskie stężenie estrogenów u kobiet.
3. POWODUJE MIAŻDZYCĘ.
MIT.
Miażdżyca jest przypadłością, w której w śródbłonku tętnic odkłada się blaszka miażdżycowa powodując zwężenie światła naczyń. Stają się mniej elastyczne, a krew trudniej przepływa. Uszkodzenie śródbłonka naczyń to pęknięcia i rysy na jej powierzchni, a gdy do nich dochodzi – w ściany naczynia wnikają substancje krążące we krwi w tym lipoproteiny LDL (frakcja cholesterolu). LDL zostaje utleniany w celu złagodzenia stanu zapalnego. W przypadku, gdy w organizmie występuje niedobór przeciwutleniaczy, to LDL staje się widoczny dla układu odpornościowego organizmu. Makrofagi pochłaniają wówczas utleniony LDL i inicjują zmianę miażdżycową. W blaszce mamy wówczas utleniony LDL, dlatego że gasił on stany zapalne ze względu na brak ochrony autooksydacyjnej. Tak więc to nie cholesterol jest przyczyną powstawania miażdżycy a stan zapalny układu krwionośnego, brak antyoksydantów i nadmierne pobudzanie układu odpornościowego.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Sport Definition That's The Whey - 300g
39,99 pln -13%
4. Budulec układu nerwowego i wsparcie układu trawiennego.
PRAWDA.
Otoczka neuronów składa się z cholesterolu. Dzięki tej otoczce (otoczka mielinowa) impulsy przekazywane są z odpowiednią prędkością i sprawnie. Kiedy brak tej otoczki, impuls przekazywane są powoli a stan ten objawia się osłabieniem, sennością, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją. Cholesterol warunkuje również sprawną pracę receptorów dla neuroprzekaźników jak np. serotoniny. Obniżenie cholesterolu powoduje wówczas obniżenie nastroju czy uczucie przygnębienia i brak motywacji.
Co więcej, stanowi on główny składnik kwasów żółciowych wytwarzanych przez wątrobę. Żółć jest niezbędna do emulgacji tłuszczy i ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Bierze udział także w oczyszczaniu organizmu z toksyn i ich wydalaniu. Generalnie potrzebna jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania. Jej brak może powodować wzdęcia czy uczucie, iż jedzenie zalega w jelitach.
5. Wiek ma wpływ na stężenie cholesterolu
PRAWDA.
Z wiekiem ilość cholesterolu wytwarzanego w organizmie wzrasta. Jest to najprawdopodobniej spowodowane większym zapotrzebowaniem na przeciwutleniacze, dlatego też nie powinno porównywać się wyników stężenia w przypadku 20latka i 60latka. Wzrost cholesterolu może być oznaką nasilających się w organizmie stanów zapalnych, co spotykane jest często w wynikach młodych osób.
6. Należy wyeliminować jaja, mięso czerwone, smalec.
MIT.
Cholesterol dostarczany z powyższymi produktami jest bezpieczny, ale pod warunkiem że produkty te pochodzą z dobrego źródła i od zwierząt karmionych naturalnym pokarmem, nie są poddawane intensywnej obróbce termicznej jak smażenie na patelni pow. 200 stopni gdyż cholesterol i tłuszcze mogą ulec wówczas utlenieniu; spożywane są wraz z przeciwutleniaczami takimi jak warzywa, witaminy czy przyprawy o działaniu przeciwzapalnym oraz sięgamy po nie z umiarem.
Literatura:
1.Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki ; Emilia Ptak, Paulina Ihnatowicz, Wydawnictwo Publicat, Rok wydania 2019
Zobacz także: Dlaczego warto regularnie robić badania krwi?
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Zdrowie
Zobacz wszystkie artykułyJak pozbyć się tłuszczu trzewnego (wisceralnego)?
Czy wiesz, że nie każdy tłuszcz w organizmie jest widoczny gołym okiem? Najgłębiej ukryty jest tłuszcz trzewny, który może stwarzać o wiele większe zagrożenie niż boczki, o które zwykle najbardziej się martwimy. Niestety, wiele osób ignoruje ten problem, nie zdając sobie nawet sprawy, jak bardzo negatywnie tłuszcz trzewny wpływa na ich zdrowie i życie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak pozbyć...
Zostaw opinię