Astaksantyna - właściwości, stosowanie, działanie, opinie, przeciwwskazania

Astaksantyna interesuje świat nauki, ponieważ badania wykazują jej silne działanie antyoksydacyjne. Stanowi naturalny filtr słoneczny, chroniący skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, doskonale zwalcza stany zapalne, poprawia ukrwienie mózgu i wykazuje korzystny wpływ na funkcje poznawcze. Prozdrowotne działanie astaksantyny sprawiło, że jest obecnie powszechnie wykorzystywana zarówno w medycynie, jak i sporcie. Trwają także badania na temat jej zastosowania w leczeniu choroby Alzheimera
Astaksantyna - właściwości, stosowanie, działanie, opinie, przeciwwskazania
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Zdecydowana większość ludzi prowadzi obecnie niesamowicie wymagający tryb życia. Pośpiech, nadmiar stresu, niedobór snu oraz przebodźcowanie układu nerwowego powodują, że nasz organizm oraz mózg nie są w stanie zachować homeostazy. Dochodzi jeszcze brak odpowiedniego, zdrowego odżywania i po kilku latach zmuszeni jesteśmy do walki z różnego rodzaju dolegliwościami. Profilaktyka stanowi najskuteczniejsze rozwiązanie mogące zapobiec wystąpieniu chorób cywilizacyjnych. Naturalna astaksantyna jest karotenoidem charakteryzującym się o wiele silniejszą aktywnością antyoksydacyjną niż witamina E czy beta karoten. Badania pokazują, że jest nawet 65-krotnie silniejsza od witaminy C.

Przyjrzyjmy się, czym dokładnie jest astaksantyna, w jaki sposób wpływa na organizm oraz dlaczego budzi tak wielkie zainteresowanie świata nauki.

Astaksantyna – co to jest?

Astaksantyna zaliczana jest do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników występujących w roślinach, wspomagających proces fotosyntezy. Chroni komórki roślinne przed uszkodzeniem na skutek działania światła.

Karotenoidy możemy podzielić na dwie grupy:

  1. karoteny - takie jak likopen czy beta karoten,

  2. ksantofile - zaliczamy do nich substancje takie jak luteina oraz astaksantyna.

Astaksantyna produkowana jest między innymi przez algi w odpowiedzi na stres wywołany zmieniającymi się warunkami otoczenia. Powoduje jednocześnie zabarwienie alg na czerwono. W naturze spożywana jest między innymi przez łososie, powodując charakterystyczne zabarwienie ich mięsa.

Z chemicznego punktu widzenia astaksantyna stanowi rozpuszczalny w tłuszczach ksantofil, który dzięki licznym, sprzężonym wiązaniom podwójnym w cząsteczce posiada silne zdolności antyoksydacyjne. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywana jako barwnik E161j.

Astaksantyna naturalna a syntetyczna

Astaksantyna jest składnikiem odżywczym, który dostaje się do organizmów zwierząt wraz z pożywieniem. Z tego względu można ją znaleźć przede wszystkim w mięsie zwierząt, które żywią się algami oraz skorupiakami i rybami. Do jej najlepszych źródeł należą skorupiaki oraz owoce morza. Warto tutaj wspomnieć, że swoją charakterystyczną barwę upierzenia flamingi zawdzięczają właśnie astaksantynie.

Astaksantyna pozyskiwana jest z jej głównego źródła, jakim są algi. Jest to jednak drogi proces, w związku z czym zaczęto wykorzystywać do jej produkcji drożdże. Syntetyczna wersja substancji nie jest dopuszczona do spożycia przez ludzi ze względu na zanieczyszczenia. W przyszłości proces pozyskiwania astaksantyny może zostać usprawniony, co zmniejszy koszty i jeszcze mocniej spopularyzuje suplementy diety ją zawierające.

Właściwości astaksantyny

Astaksantyna w naturalny sposób przenika barierę krew mózg, dzięki czemu dostarcza antyoksydanty do najważniejszego z naszych narządów. W układzie nerwowym działa przeciwzapalnie i chroni go przed działaniem wolnych rodników. Tym samym opóźnia procesy starzenia się mózgu i jego degradacji. Jest to niewątpliwie korzystne z punktu widzenia prewencji oraz leczenia choroby Alzheimera.

Jako silny antyoksydant, astaksantyna wzmacnia działanie obronne organizmu. Układ odpornościowy jest stymulowany przez działanie przeciwutleniające, a badania pokazują, że może ona hamować rozwój nowotworów.

Astaksantyna wykazuje również korzystny wpływ na działanie narządu wzroku. Niweluje zmęczenie oczu, a u osób starszych poprawia akomodację i ostrość widzenia. Spowalnia występowanie związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

Bardzo ciekawe wnioski dotyczące badań nad astaksantyną dowodzą, że może ona być pomocna w leczeniu oraz prewencji depresji i obniżonego nastroju ze względu na jej zdolności poprawiające samopoczucie.

Astaksantyna obniża ciśnienie krwi i wykazuje korzystne działanie dla układu sercowo-naczyniowego. Jej regularne przyjmowanie jest w stanie wpłynąć na profil lipidowy obniżając stosunek złego cholesterolu LDL do dobrego HDL oraz trójglicerydów.

Astaksantyna i jej właściwości:

  • w kosmetykach pomaga spowolnić proces starzenia skóry oraz chroni ją przed działaniem promieni słonecznych,

  • zwalcza stres oksydacyjny,

  • zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny,

  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,

  • poprawia gospodarkę węglowodanową,

  • poprawia elastyczność skóry oraz ścian naczyń krwionośnych.

Przeczytaj także artykuł Pięć najsilniejszych antyoksydantów na rynku

Naturalne źródła astaksantyny

Naturalna astaksantyna znajduje się w algach, pozyskiwana jest z gatunku Haematococcus pluvialis. Znaleźć ją można w drożdżach gatunku Phaffia rhodozyma. Do jej powstawania przyczyniają się również określone szczepy bakterii.

Astaksantyna znajduje się również w mięsie ryb, a jej dobrym źródłem są owoce morza. Najbogatszym źródłem są langusty, które zawierają w sobie aż 15 mg tej substancji na 100 g. Dalej:

  • krab, który zawiera 12 mg/100 g,
  • krewetki mające w sobie 3,1-14,8 mg astaksantyny na 100 g,

  • łosoś surowy, który jest lepszym źródłem tego antyoksydantu niż wędzony - 0,438 mg/100 g,

  • pstrąg łososiowy zawierający 0,277 mg w 100 g.

Działanie astaksantyny

Działanie astaksantyny jest wciąż badane. Badania kliniczne wskazują, że substancja działa pozytywnie na funkcje poznawcze osób starszych. Jest to realna pomoc w przypadku terapii choroby Parkinsona oraz Alzhaimera. Nadmiernie aktywny układ immunologiczny może prowadzić do powstawania różnego rodzaju zaburzeń. Można do nich zaliczyć między innymi astmę czy też choroby autoimmunologiczne. Astaksantyna wspomaga zrównoważenie działania układu odpornościowego dzięki stymulacji, kiedy jest ona potrzebna oraz tłumieniu odpowiedzi obronnej w momencie, kiedy jest to konieczne.

Astaksantyna przenika barierę krew mózg, co umożliwia jej pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz mózg, spowalniając jego starzenie oraz zabijając uszkadzające komórki wolne rodniki. Badania nad działaniem oraz potencjalnym wykorzystaniem substancji wciąż trwają i budzą duże nadzieje w pewnych obszarach, zwłaszcza związanych z prewencją chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworów.

Astaksantyna w kosmetyce

Do stosowania astaksantyny w produktach kosmetycznych koncerny przekonały się na skutek jej pozytywnego wpływu na stan skóry. Po pierwsze, chroni ona ją przed poparzeniami słonecznymi, po drugie wspomaga regenerację wcześniej uszkodzonych miejsc.

Badania kliniczne wykazują, że stosowanie astaksantyny zewnętrznie:

  • zapobiega powstawaniu przebarwień, dzięki zdolności do obniżania poziomu melaniny,

  • zapobiega powstawaniu zmarszczek,

  • podnosi elastyczność oraz gładkość skóry,

  • podnosi ogólną jakość cery,

  • zmniejsza obrzęki wokół oczu oraz widoczność piegów.

Stosowanie i dawkowanie astaksantyny

Według lekarzy już 4 mg astaksantyny wykazują działanie biologiczne. W większości preparatów i suplementów diety dawka jest wyższa 2-3 krotnie. Z tego względu warto trzymać się rekomendacji producentów, umieszczonych na opakowaniach.

W celu zadbania o skórę poleca się przyjmować 4-8 mg astaksantyny na dobę. Podobna dawka będzie odpowiednia w przypadku chęci poprawienia funkcjonowania mózgu. Z kolei aby podnieść wytrzymałość oraz poziom energii, nawet do 12 mg. W leczeniu trwającym maksymalnie 30 dni dopuszczalna dawka sięga 24 mg.

Realne efekty stosowania substancji pojawią się dopiero po okresie co najmniej 2 tygodni regularnej suplementacji.

Astaksantyna - przeciwwskazania i skutki uboczne

Astaksantyna naturalna jest środkiem bardzo bezpiecznym i nietoksycznym. Nie wywołuje żadnych poważniejszych skutków ubocznych, ani nawet reakcji alergicznych. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do licznych innych antyoksydantów, astaksantyna nie ulega w organizmie konwersji do prooksydantów.

Pomimo faktu, że jest to substancja bezpieczna i korzystnie wpływająca na zdrowie, istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania:

  • nie powinny jej przyjmować kobiety w okresie ciąży oraz karmiące piersią,

  • osoby mające zaburzenia krzepnięcia krwi,

  • ludzie cierpiący na choroby sercowo-naczyniowe,

  • nadciśnienie,

  • choroby autoimmunologiczne.

Astaksantyna zastosowanie w sporcie

Astaksantyna znajduje zastosowanie w sporcie. Jest wykorzystywana zarówno przez sportowców zawodowych, jak i amatorskich. Świetnie sprawdzi się w redukcji dolegliwości bólowych oraz stanów zapalnych związanych z wysiłkiem fizycznym. Jako silny antyoksydant redukuje działanie stresu oksydacyjnego i zabija wolne rodniki, których olbrzymie ilości powstają na skutek treningu, dzięki czemu jest to suplement, który wspomaga regenerację.

Przeprowadzone badania pokazują, że przyjmowanie zaledwie 4 mg astaksantyny dziennie w przeciągu 6 miesięcy potrafiło zwiększyć przyrost siły aż o 62% w stosunku do grupy placebo.

Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania tej substancji w sporcie jest zmniejszenie ilości kwasu mlekowego powstającego w mięśniach. W efekcie zmniejszeniu ulega odczuwanie DOMS'ów, czyli tak zwanych zakwasów.

Zastosowanie astaksantyna znajduje również w przypadku osób, które pragną zredukować poziom tkanki tłuszczowej. Wspomaga przemianę kwasów tłuszczowych w organizmie.

Opinie o astaksantynie

Opinie na temat stosowania astaksantyny są zdecydowanie pochlebne, zwłaszcza wśród kobiet, które stosują kremy zawierające ten karotenoid w celach poprawienia wyglądu swojej cery i redukcji zmarszczek.

Korzyści z jej obecności w suplementach czerpią również sportowcy, którzy notują zwiększenie siły oraz wydolności. Chwalą ją także osoby, które pragną zredukować tkankę tłuszczową.

Suplementy diety z astaksantyną

Suplementy diety z astaksantyną najczęściej spotykane są w postaci tabletek oraz kapsułek, które zawierają w sobie olej lniany. Badania wykazują, że takie połączenie świetnie obniża poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi.

Wybierając suplement diety dla siebie trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić, jaką zawiera dawkę w jednej porcji. Warto wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł. Inną opcją na przyjmowanie astaksantyny są kosmetyki do stosowania zewnętrznego.

Nasi trenerzy oraz dietetycy chętnie wspomogą Cię w wyborze odpowiednich produktów dla siebie. Chętnie rozpiszą także protokół suplementacyjny oraz plan żywieniowy i treningowy.

Boks zaczął trenować już w wieku 14 lat! Stoczył ok. 40 walk w boksie olimpijskim oraz 5 w boksie zawodowym. Prowadzi kanał na YouTube poświęcony pięściarstwu i treningom. Ukończył szkolenia trenerskie i dietetyczne. W boksie fascynuje go rywalizacja i pokonywanie własnych słabości. Aktualnie nie boksuje zawodowo, ale wciąż trenuje dla zdrowia i poprawy sylwetki. Jego życiowe cele? Zostać psychologiem sportu i otworzyć własny klub bokserski.

Zostaw opinię