Żywność probiotyczna - co dają nam bakterie?

Probiotyki - krótko i na temat. Czyli w jakich produktach je znajdziemy i jakie korzyści możemy uzyskać dzięki ich stosowaniu.
Żywność probiotyczna - co dają nam bakterie?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty

Żywność probiotyczna jest to żywność, która zawiera szczepy żywych kultur bakterii oraz drożdży. Poprawia zdrowie poprzez regulację flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Głównym zadaniem owych bakterii jest ochrona naszego organizmu przed wszelakimi infekcjami oraz wzmocnienie układu odpornościowego czyli inaczej mówiąc immunologicznego.

Probiotyki są to bakterie kwasu mlekowego. Chronią nasz organizm przed różnymi zaburzeniami układu pokarmowego, regulują trawienie, zapobiegają biegunce a także wg niektórych badań, zapobiegają różnym reakcjom alergicznym w naszym organizmie. Obecnie na rynku możemy znaleźć wiele preparatów zawierających probiotyki, jednak najkorzystniej i najzdrowiej jest spożywanie produktów z bakteriami kwasu mlekowego w codziennej diecie.

Nr 1 wśród produktów probiotycznych jest jogurt naturalny - najbardziej znany i najbardziej popularny produkt zawierający sporą ilość dobrych bakterii - Lactobacillus oraz Bifidobacte. Te szczepy są wszechobecne w naszych jelitach, wytwarzają witaminy oraz poprawiają trawienie. Również, według badań, wpływają korzystnie w objawach nietolerancji laktozy. Najlepsze są te z napisem „zawiera żywe szczepy bakterii”. Ponadto taki jogurt zawiera dobre białko.

Kefir – często gęsty, kremowy, wyprodukowany na bazie fermentacji mleka. Podobnie jak jogurt naturalny zawiera probiotyki, jednak nieco inne niż te, które znajdują się we wspomnianym jogurcie. Zawiera również drożdże.

Zupa miso – to fermentowana pasta sojowa, która zawiera ok. 200 różnych szczepów bakterii regulujących pracę jelit oraz poprawiających trawienie. Dodatkowo zawiera sporo przeciwutleniaczy oraz witaminy z grupy B.

Soja tempeh – mniej popularna od jogurtu, ale również zawierająca sporo probiotyków. Ma świetne właściwości antybakteryjne. Zawiera sporo białka budującego nasze mięśnie.

Kwaszona kapusta – najzdrowsza jest w wersji na surowo gdyż wysoka temperatura zabija w niej dobre bakterie. Zawiera sporo witaminy C. Pomaga w zwalczaniu infekcji i działa korzystnie na układ odpornościowy. Kwaśne pH produktu dodatkowo hamuje rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii jak np.: bakteria Coli.

Suplementy – w sytuacji, gdy w naszej diecie np. nie jemy jogurtów, bądź kwaszonej kapusty najlepszym rozwiązaniem jest zażywanie suplementów, które mają w swoim składzie żywe kultury bakterii. Suplementy nie są najgorszym rozwiązaniem, bowiem zawierają sporą ilość probiotyków, które szybko przywracają florę bakteryjną układu pokarmowego. Są wygodne w użyciu w formie: kapsułek, tabletek, oraz w proszku. Zaleca się przyjmować je podczas posiłku.

Jeżeli miewasz problemy z trawieniem bądź cierpisz na biegunkę czy wzdęcia, warto zastanowić się nad tym, czy Twoja dieta jest uboga w produkty zawierające probiotyki. W ludzkim organizmie żyje ponad 100 bilionów bakterii. Niestety tych złych również, dlatego organizm stale walczy o utrzymanie równowagi między nimi.

Podsumowując - probiotyki:

  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy
  • przeciwdziałają pojawienia się alergii
  • stymulują działanie układu odpornościowego
  • pomagają w ogólnym trawieniu

Dietetyk sportowy.

Zostaw opinię