Właściwości piperyny, jej działanie i stosowanie
- Jakie właściwości ma piperyna?
- Działanie piperyny na organizm człowieka
- Piperyna – dawkowanie
- Piperyna w suplementach diety
- Piperyna – skutki uboczne suplementacji
- Komu poleca się stosowanie piperyny?
- Przeciwwskazania do stosowania piperyny
- Piperyna – jak długo można ją przyjmować?
- Dlaczego warto łączyć piperynę z kurkumą?
Jakie właściwości ma piperyna?
Piperyna to silny organiczny związek chemiczny, alkaloid, który nadaje czarnemu pieprzowi wyjątkowy, mocny smak. Oprócz tego, że piperyna jest powszechnie stosowana w kuchni pod postacią czarnego pieprzu, jest związkiem bioaktywnym o długiej historii stosowania w medycynie. Po raz pierwszy piperyna została wyizolowana z czarnego pieprzu na początku XIX w.
Obecnie wiadomo już, że piperyna wykazuje liczne właściwości lecznicze:
-
antyzapalne,
-
przeciwbólowe,
-
antybakteryjne,
-
przeciwgrzybicze,
-
moczopędne,
-
stymulujące trawienie,
-
zwiększające wchłanianie substancji odżywczych,
-
oczyszczające,
-
antynowotworowe,
-
przeciwdepresyjne,
-
wspomagające odporność organizmu,
-
stabilizujące poziom cukru we krwi,
-
wspomagające odchudzanie.
Zawartość piperyny w pieprzu
Zawartość piperyny zależy od kilku kwestii, m.in. rodzaju pieprzu, części rośliny, z której jest izolowana oraz miejsca, z którego pochodzi. Zawartość piperyny w pieprzu według gatunków:
-
Piper nigrum (pieprz czarny) - 4,40% - 7,50%
-
Piper longum (pieprz długi) - 0.03% (owoc) - 5.9% (kłos owocu)
-
Piper chaba - 0.95% - 1.32%
-
Piper sarmentosum - 0.20% (korzeń), 1.59% (łodyga), 2.75% (owoc)
-
Piper guineense (pieprz aschanti) - 0.23% - 1.1%
Działanie piperyny na organizm człowieka
Działanie piperyny na organizm jest bardzo różnorodne. Jej spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie w przypadku chorób przewlekłych, takich jak insulinooporność. Piperyna wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i ochronne przy problemach z wątrobą. Może być pomocna w namnażaniu komórek barwnikowych skóry u osób cierpiących na bielactwo.
Piperyna zwiększa również wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i korzystnych związków roślinnych. Według wstępnych badań może również sprzyjać zdrowiu jelit i zmniejszać apetyt.
Piperyna na odchudzanie
Jak pokazują badania, piperyna wpływa hamująco na geny, które kontrolują powstawanie komórek tłuszczowych. Według badań substancja ta może mieć wpływ na blokowanie powstawania komórek tłuszczowych i obniżać poziom tłuszczu w krwiobiegu. Pod wpływem piperyny zwiększa się również wydzielanie soków trawiennych, co poprawia trawienie pokarmu i wspomaga oczyszczanie organizmu.
Udowodniono także pozytywny wpływ tej przyprawy na przemianę materii. Dowiedziono, że pomaga ona stabilizować metabolizm, co pozwala przeciwdziałać powstawaniu efektu jo-jo.
Sprawdź także artykuł Kilka praktycznych porad na redukcji
Suplementy diety z piperyną w ofercie bodypak.pl:
Piperyna – dawkowanie
Zwykle suplementy diety zawierają piperynę w dawkach od 5 do 10 mg na porcję. Taka dawka jest rekomendowana, aby uzyskać wyczekiwane efekty w bezpieczny sposób. Ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki, ponieważ zbyt duża ilość piperyny może powodować działania niepożądane.
Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać działanie suplementów diety z piperyną, stosuj ją 1-2 razy dziennie, najlepiej przed śniadaniem oraz przed treningiem. Przede wszystkim jednak stosuj suplement tak, jak zalecił producent. Dowiesz się tego z etykiety produktu.
Piperyna w suplementach diety
Aby korzystać z dobroczynnego działania piperyny, nie wystarczy po prostu jeść dużych ilości czarnego pieprzu. Dostarczenie dziennie 1 g piperyny, czyli ⅕ minimalnej dawki, wymagałoby zjadania aż 4 łyżeczek pieprzu (pieprz zawiera jedynie ok. 7% piperyny).
W suplementach diety piperyna jest często stosowana ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz właściwości poprawiające wchłanianie innych składników odżywczych. Piperyna znacząco zwiększa biodostępność substancji takich jak kurkumina, selen, witamina B6 czy koenzym Q10. Jej działanie polega na hamowaniu enzymów metabolizujących te substancje w wątrobie, co pozwala na ich dłuższe działanie w organizmie.
Piperyna wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dlatego jej suplementy mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów.
Piperyna jest składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie ze względu na pozytywny wpływ, jaki wykazuje na metabolizm tłuszczów.
Piperyna – skutki uboczne suplementacji
Piperyna jest bezpieczna dla większości ludzi, gdy stosuje się ją zarówno jako przyprawę w kuchni, jak i suplement diety. Jednak jeśli jesteś na nią uczulony, zjedzenie jej może spowodować wysypkę, pokrzywkę lub ból brzucha. Większość skutków ubocznych wiąże się z bardzo wysokim stężeniem piperyny dostarczanej pod postacią suplementów. W takich przypadkach najczęściej odczuwane skutki uboczne to:
-
uczucie pieczenia w żołądku,
-
niestrawność,
-
zgaga,
-
podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego,
-
problemy żołądkowo-jelitowe (np. rozwolnienie),
-
zakłócenie krzepnięcia krwi.
Komu poleca się stosowanie piperyny?
Piperyna pomaga obniżyć ryzyko chorób przewlekłych oraz podnieść odporność. Dlatego suplement diety z piperyną może być pomocny w przypadkach, gdy zmagasz się z jednym z następujących problemów zdrowotnych:
-
problemy trawienne, w tym gromadzenie się gazów w jelitach,
-
obniżona odporność organizmu,
-
nadwaga i otyłość,
-
nadmierny stres,
-
obniżone wchłanianie substancji odżywczych,
-
choroby stawów,
-
przewlekłe stany zapalne,
-
wrzody żołądka,
-
bielactwo nabyte.
Przeciwwskazania do stosowania piperyny
Piperyna zawarta w czarnym pieprzu może zmniejszać krzepnięcie krwi. Podczas operacji może to zwiększać ryzyko krwawienia i spowodować powikłania krwotoczne.
Zbyt duża ilość piperyny może również powodować wahania poziomu cukru we krwi. W przypadku osób chorych na cukrzycę przyjmowanie czarnego pieprzu w dużych ilościach uważane jest za ryzykowne.
Stosowanie piperyny może wywoływać negatywne interakcje z niektórymi lekami. Przykładowo czarny pieprz może wpływać na wchłanianie leków przeciwhistaminowych lub przyspieszających metabolizm wątrobowy. Z tego samego powodu piperyny nie należy stosować równocześnie z lekami przeciwbólowymi, m.in. ibuprofenem czy aspiryną.
Długotrwałe spożywanie zbyt dużej ilości piperyny może z czasem prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, a gdy ta naturalna bariera zostanie zniszczona, wchłanianie leków wzrośnie. Jeśli osiągnie on niebezpiecznie wysoki poziom, może to wywołać poważne komplikacje zdrowotne (np. w przypadku leków na obniżenie ciśnienia).
Pieprz czarny spożywany w normalnych ilościach nie powinien być szkodliwy dla kobiet w ciąży i dzieci. Jednak niektórzy lekarze uważają, że stosowane w czasie ciąży suplementy zawierające piperynę w dużych ilościach w skrajnych przypadkach mogą nawet zagrozić ciąży.
Piperyna – jak długo można ją przyjmować?
Efekty działania suplementu piperyny możesz zauważyć już po około 4-8 tygodniach codziennego stosowania dawki 5-10 mg substancji. Długotrwała suplementacja piperyny może budzić pewne wątpliwości ze względu na brak badań dotyczących jej stosowania przez dłuższy czas. Chcąc skorzystać z potencjalnych korzyści zdrowotnych piperyny, zachowaj rozsądek zarówno jeśli chodzi o dawkę, jak i długość czasu stosowania (sprawdź zalecenia na opakowaniu).
Zaleca się regularną suplementację sprawdzonymi produktami od renomowanych producentów, zamiast stosowania dużych, jednorazowych dawek. Takie podejście minimalizuje ryzyko potencjalnych zaburzeń zdrowotnych i pozwala na bezpieczne korzystanie z dobroczynnych właściwości piperyny.
Dlaczego warto łączyć piperynę z kurkumą?
Połączenie kurkumy z piperyną może pomóc zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania korzystnych związków zawartych w obu substancjach. Jednym z wyzwań, jakie stawia kurkuma, jest to, że zawarta w niej kurkumina nie jest łatwo wchłaniana przez organizm. Wykazano, że łącząc piperynę z kurkuminą, zwiększamy jej biodostępność aż o 2000%. Połączenie tych dwóch substancji pozwala również na wykorzystanie łagodzących właściwości kurkumy w celu zapobiegania podrażnieniom żołądka wywoływanym przez piperynę.
Połączenie kurkumy z piperyną zwiększa również potencjał przeciwzapalny suplementu, co pozwala pomóc zmniejszyć dyskomfort i ból np. u osób cierpiących na przewlekłe zapalenie stawów. Niektóre badania wykazały, że suplement diety oferujący takie zestawienie dorównuje mocy niektórym lekom przeciwzapalnym, za to jego stosowanie nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. Połączenie kurkuminy z piperyną może być również pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz łagodzeniu objawów insulinooporności.
Bibliografia:
- I. Haq, M. Imran, M. Nadeem, T. Tufail, T. A. Gondal, M. S. Mubarak. Piperine: A review of its biological effects. Phytotherapy Research. 2021. Volume 35, Issue 2. 680-700.
- 2018 Jun;62(11). Piperine Promotes Glucose Uptake through ROS-Dependent Activation of the CAMKK/AMPK Signaling Pathway in Skeletal Muscle. Mol Nutr Food Res.
- S. Azam, J. Park, I. Kim, D. Choi. Piperine and Its Metabolite’s Pharmacology in Neurodegenerative and Neurological Diseases. Biomedicines. 2022 Jan; 10(1): 154.
- K. Smilkov, D. G. Ackova, A. Cvetkovski, T. Ruskovska, B. Vidovic, M. Atalay. Piperine: Old Spice and New Nutraceutical? Current Pharmaceutical Design. Volume 25, Number 15. 2019, pp. 1729-1739(11).
- N. Dhargawe, S. Mahakalkar, B. Mohod, J. P. Raj. Evaluation of Analgesic, Anti‑Inflammatory, and Antipyretic Activity of Piperine: An Experimental Study. Pharmacognosy Research. Vol 12, Issue 2. 2020. 176-180.
- 2015;53(9):1318-28. Effects of Piper nigrum extracts: Restorative perspectives of high-fat diet-induced changes on lipid profile, body composition, and hormones in Sprague-Dawley rats. Pharm Biol.
- K. Kesarwani, R. Gupta. Bioavailability enhancers of herbal origin: An overview. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 Apr; 3(4): 253–266.
- D. B. Mhaske, S. Sreedharan, K.R. Mahadik. Role of Piperine as an Effective Bioenhancer in Drug Absorption. Pharmaceutica Analytica Acta. 2018, 9:7.
- 2023 Apr;37(4):1462-1487. Curcumin-piperine co-supplementation and human health: A comprehensive review of preclinical and clinical studies. Phytother Res.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię