WITAMINY: Witamina B1
Witamina B1 (inaczej tiamina) to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego też nie może być magazynowana w organizmie ludzkim. Występuje w postaci trzech fosforylowanych form: pirofosforan tiaminy, który jest formą aktywną, trójfosforan tiaminy, monofosforan tiaminy, a także jako benfotiamina i sulbutiamina, które stanowią cząsteczki rozpuszczalne w tłuszczach. Wpływa na wiele enzymów odpowiedzialnych za metabolizm węglowodanów, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych.
Absorpcja
Tiamina jest absorbowana przede wszystkim w środkowej części jelita cienkiego. W przypadku powstania stanu zapalnego jelit, spowodowanego chociażby przez takie czynniki jak mleko czy gluten, zdolność organizmu do wchłaniania tiaminy może zostać zahamowana.
Funkcje w organizmie
1) Przewodnictwo nerwowe
Pirofosforan tiaminy powstający w procesie przemiany tiaminy ma duże znaczenie w przewodzeniu impulsów nerwowych w metabolizmie neuroprzekaźników.
2) Funkcja koenzymu
Pirofosforan tiaminy działa jako koenzymów dla kilku enzymów związanych z metabolizmem węglowodanów.
3) Zapewnia odpowiednie funkcjonowanie mięśnia sercowego
4) Odpowiada za prawidłowy rozwój neurologiczny
5) Wspiera właściwe funkcje psychologiczne.
Źródła pokarmowe obfitujące w witaminę B1
1) groszek,
2) szparagi,
3) ryż brązowy,
4) brukselka,
5) ziarna słonecznika,
6) pistacje,
7) pstrąg,
8) wieprzowina,
9) orzechy makadamia,
10) szpinak.
Witaminę B1 znajdziesz również w:
Zalecane spożycie
Zalecane dzienne spożycie (RDA) zostało ustalone w oparciu o ilość zapobiegającą powstaniu ryzyka niedoboru wśród zdrowych osób i dla dorosłych wynosi odpowiednio:
- 1,1 mg dla kobiet,
- 1,3 mg dla mężczyzn.
Realne indywidualne zapotrzebowanie na tiaminę może być jednak wyższe, a jest ono kształtowane między innymi przez następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- aktywność fizyczną,
- stan fizjologiczny.
Suplementacja tiaminą jest szczególnie istotna wśród alkoholików oraz osób mających problemy z wysokim poziomem glukozy we krwi.
Korzyści spożywania witaminy B1
1) Pobudzanie odporności
Tiamina bierze udział w utrzymaniu napięcia mięśni ścian przewodu pokarmowego, gdzie mieści się duża część układu immunologicznego. Pobudza również wydzielania kwasu solnego, który stanowi niezbędny element do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
2) Zabezpieczenie przed uszkodzeniami nerwów
W obecności tiaminy zachodzi przetwarzanie węglowodanów stanowiących główne źródło energii dla pracy mózgu i układu nerwowego, a w przypadku braku jej odpowiedniej ilości organizm jest narażony na wystąpienie zaburzeń w funkcjonowaniu przekaźnictwo nerwowego. Tiamina angażuje się również w wytwarzanie osłonek mielinowych, które chronią nerwy przed zniszczeniem.
3) Wspomaganie procesu nauki
Tiamina jest witaminą mającą decydujący wpływ radzenie sobie z przewlekłym stresem, podnoszenie skupienia i poziomu energii, a ponadto może nawet chronić przed utratą pamięci.
4) Wsparcie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Tiamina jest niezbędna do produkcji acetylocholiny - neurotransmitera odpowiedzialnego za przenoszenie informacji pomiędzy nerwami a mięśniami. Zaś do prawidłowego działania mięśnia sercowego niezbędne jest zachowanie prawidłowego neuroprzekaźnictwa.
5) Utrzymanie zdrowia metabolicznego
Tiamina wspiera przetwarzanie węglowodanów w glukozę, która jest preferowanym przez organizm źródłem energii, dzięki czemu zapewnia płynne funkcjonowanie metabolizmu, jak również uczestniczy w rozkładaniu białek i tłuszczów. Koenzymatyczna forma tiaminy jest zaś zaangażowana w metaboliczny proces dekarboksylacji.
6) Zapewnienie odpowiedniego trawienia
Wspiera wydzielania kwasu chlorowodorowego, który jest niezbędnym elementem pozwalającym na sprawne trawienie składników odżywczych.
7) Opóźnianie procesów starzenia
Tiamina odgrywa także rolę antyoksydacyjną w organizmie, dzięki czemu chroni ciało przed przedwczesnym pojawianiem się oznak starzenia, takich jak zmarszczki, plamy starcze oraz inne związane z wiekiem zmiany odziaływujące na pracę organów wewnętrznych.
Interakcje
1. Tiamina jest zaangażowana w metabolizm glukozy, ponieważ jest niezbędna do działania enzymów biorących udział w tym procesie.
2. Przewlekłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do powstania niedoboru witaminy B1, ponieważ obniża upośledza wchłanianie i wykorzystanie, a ponadto zwiększa jej wydalanie.
3. Leki przeciwdrgawkowe, leki moczopędne, takie jak furosemid, oraz digoksyny, czyli leki stosowane w celu leczenia niewydolności serca mogą redukować poziom tiaminy.
Objawy niedoboru
1. Obniżenie apetytu
2. Zapalenia nerwów
3. Osłabienie pamięci krótkotrwałej
4. Apatia i depresja
5. Osłabienie mięśni
Zapamiętaj!
Niezaprzeczalnie należy znać podstawowe funkcje tiaminy w organizmie przedstawione w uproszczeniu w celu ułatwienia ich przyswojenia:
- Konwersja aminokwasów: Tiamina bierze udział w przemianie aminokwasów w białka, hormony i enzymy.
- Metabolizm węglowodanów: Jest zaangażowana w konwersję cukru krążącego we krwi w energię niezbędną dla organizmu.
- Praca mięśni: Stanowi czynnik wspierający utrzymanie prawidłowych funkcji mięśni.
- Układ nerwowy: Wnosi swój wkład w prawidłowe funkcjonowanie tkanek nerwowych, przekaźnictwo nerwowe oraz syntezę acetylocholiny.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię