Probiotyki monoszczepowe czy wieloszczepowe? Co wybrać?
Odpowiednia ukształtowana mikroflora jelitowa stanowi podwaliny do zachowania dobrego stanu zdrowia, ponieważ oddziałuje na funkcjonowanie wszystkich komórek, tkanek i organów złożonej machinerii ludzkiego ciała. Bakterie jelitowe pełnią w naszym organizmie niezliczoną liczbę funkcji, przez co na pojedynczą komórkę przypada aż 10 komórek bakteryjnych.
Trzeba zaznaczyć, iż około 70-80% układu odpornościowego zlokalizowane jest właśnie w jelitach, zatem w celu utrzymania jego wydajnej pracy, co wiąże się ze skutecznym zwalczaniem wszelkich infekcji, brakiem pojawiania się niewłaściwych reakcji na własne komórki – choroby autoagresywne, czy na czynniki potencjalnie nieszkodliwe – alergeny pokarmowe, należy zadbać o zachowanie równowagi organu bakteryjnego.
Jakie czynniki wpływają na kształt mikrobiomu?
- sposób porodu – preferowany jest oczywiście poród siłami natury,
- sposób karmienia dziecka – jak wiadomo najlepszym wyborem jest mleko matki,
- częste stosowanie antybiotykoterapii,
- nadużywanie leków – szczególnie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz inhibitorów pompy protonowej,
- spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej duże ilości konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku,
- alkohol, tytoń, narkotyki,
- przebyte choroby,
- ciąża,
- proces starzenia,
- podróże,
- stres życia codziennego.
Funkcje probiotyków w organizmie:
- Wsparcie trawienia poprzez enzymatyczny rozkład składników pokarmowych,
- Synteza witaminy K, witamin z grupy B oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
- Aktywacja, stymulacja oraz regulacja funkcjonowania układu immunologicznego,
- Tworzenie tarczy ochronnej przed bakteriami chorobotwórczymi, grzybami i pasożytami,
- Uszczelnianie bariery jelitowej,
- Tłumienie stanu zapalnego,
- Neutralizowanie szkodliwych dla organizmu substancji i przyśpieszenie ich usuwania.
Stosowanie
Minimalną dawkę profilaktyczną ustanowiono na 109 – 1011 żywych szczepów bakteryjnych na jeden gram preparatu. Przyjmowane powinny być w towarzystwie posiłku białkowo – tłuszczowego w środkowej lub końcowej fazie, nie zaś na czczo czy też po jego zakończeniu. Probiotykoterapia powinna być dobierana indywidualnie, a najkorzystniej byłoby dokonać tego na podstawie badań składu mikroflory jelitowej, aby móc dokładnie określić jakich bakterii podaż jest wskazana w odniesieniu do konkretnej osoby. Oczywiście lepiej jest stosować solidny probiotyk niż w ogóle nie korzystać z korzystnych szczepów bakteryjnych.
Chcąc odbudować mikroflorę jelitową po przejściu antybiotykoterapii, przywrócić korzystny stosunek dobroczynnych bakterii do szczepów chorobotwórczych po latach zaniedbania w kształtowaniu silnej bariery mieszczącej się jelitach powinniśmy wykorzystać probiotyki wieloszczepowe, ponieważ mamy ich tam miliony - ważą średnio 2-3 kilogramy – i żeby faktycznie zasilić śluzówkę musimy zastosować jak największą ilość, a tym samym uszczelnić nasz naturalny filtr.
Nie dokonamy tego za pomocą pojedynczych szczepów bakteryjnych, jednak znajomość pozytywnych efektów ich oddziaływania na poszczególne dolegliwości oraz stany chorobowe pozwala na wykorzystanie ich jako rozwiązanie wielu problemów zdrowotnych. Skuteczny preparat probiotyczny musi zawierać bakterie opisane za pomocą rodzaju – Lactobacillus czy Bifidobacterium, gatunku – rhamnosus czy brevis, jak również szczepu – GG ATCC 53 103 czy 299 V.
Probiotyki monoszczepowe
Lactobacillus gasseri może stanowić pomocne narzędzie w procesie pozbywania się tkanki tłuszczowej trzewnej, hamować powiększanie się komórek tłuszczowych oraz stymulować aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej. Redukuje poziom lipoprotein frakcji LDL, przywraca wrażliwość leptynową, normalizuje funkcjonowanie układu immunologicznego.
Lactobacillus reuteri wpływa na wzrost produkcji serotoniny w jelitach, przyśpiesza gojenie ran, zwiększa liczbę limfocytów T regulatorowych, których niedobór często zauważany jest w przypadku chorób autoimmunologicznych. Łagodzi takie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u dzieci jak: ulewania, kolka niemowląt, bóle brzucha.
Lactobacillus plantarum podnosi poziom biodostępności żelaza, przychodzi z pomocą przy problemach z brakiem tolerancji histaminy, obniża nasilenie bólów brzucha, redukuje objawy występujące przy zespole jelita nadwrażliwego, przeciwdziała powikłania po przeprowadzeniu antybiotykoterapii.
Lactobacillus helveticus wspiera procesy zapamiętywania oraz funkcje kognitywne.
Lactobacillus acidophillus podwyższa poziom czerwonych krwinek we krwi, przynosi ulgę przy wzdęciach, bierze udział w syntezie witaminy K, pomaga uporać się z Escherichią coli.
Lactobacillus casei wspiera organizm w przypadku sytuacji silnie stresujących, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę wśród osób borykających się z zespołem metaboliczny. Zwalcza infekcje i Helicobacter pylori.
Lactobacillus fermentum zmniejsza stany zapalne związane ze zmęczeniem i ze stanami chorobowymi.
Lactobacillus rhamnosus sprawdza się w przypadku występowania stanów lękowych, a także problemów z odpowiednią regeneracją nocną. Pomaga w postępowaniu łagodzącym zmiany atopowe na skórze, wzmacnia układ immunologiczny, redukuje okres trwania biegunek powodowanych przez wirusy i bakterie. Wnosi korzystne działanie w proces utraty trzewnej tkanki tłuszczowej, hamuje nawroty infekcji przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Lactobacillus brevis wspiera regulację cyklu dobowego, pobudza funkcje odpornościowe organizmu, zwalcza Helicobacter pylori.
Lactobacillus bulgaricus niweluje do minimum rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, zapobiega infekcjom, przyczynia się do trawienia laktozy.
Bifidobacterium longum wspomaga pracę wątroby oraz eliminację metali ciężkich z organizmu, zmniejsza stany zapalne.
Bifidobacterium infantis – łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, pomaga wyeliminować zaparcia i biegunki.
Bifidobacterium breve posiada silne zdolności wypierania bakterii chorobotwórczych i namnażania korzystnych szczepów w jelitach.
Bifidobacterium bifidum promuje produkcję witamin w jelitach, zapobiega występowaniu biegunek, wzmacnia odpowiedź ze strony układu odpornościowego.
Saccharomyces boulardii – niepatogenny drożdżak, który w efektywny sposób oczyszcza jelita z toksycznych bakterii oraz promuje namnażanie korzystnych bakterii. Wpływa na redukcję zbyt wysokiego poziomu kortyzolu oraz okazuje się pomocny w zapobieganiu biegunkom podróżnych.
Polecane monoszczepy:
Probiotyki wieloszczepowe
1. Zestawienie pięciu szczepów: Lactococcus lactis W58, Lactobacllus acidophilus W22, Bifidobacterium bifidum W23, Lactobacillus brevis W63, Bifidobacterium lactis W51
Odznaczają się znaczną efektywnością w uszczelnianiu bariery jelitowej, promują odporność, działają przeciwzapalnie, obniżają prawdopodobieństwo wystąpienie zakażeń układu pokarmowego, tłumią stres oksydacyjny.
2. Zestawienie siedmiu szczepów: Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus plantarum W21, Lactobacillus salivarius W24, Lactobacillus lactis W19, Bifidobacterium lactis W51
Skutecznie odtwarzają odpowiedni stan mikroflory jelitowej, wspierają utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej, zmniejszają stany zapalne występujące w przypadku cukrzycy i otyłości.
3. Zestawienie ośmiu szczepów: Streptococcus thermophilus DSM24731, Bifidobacterium longum DSM24736, Bifidobacterium breve DSM24732, Bifidobacterium infantis DSM24737, Lactobacillus acidophilus DSM24735, Lactobacillus plantarum DSM24730, Lactobacillus paracasei DSM24733, Lactobacillus delbruecki ssp. Bulgaricus DSM24734
Regenerują uszkodzoną mikroflorę jelitową, uszczelniają barierę znajdującą się w jelitach, zmniejszają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, redukują natężenie stresu oksydacyjnego i jego negatywne skutki na organizm, poprawa odporności.
4. Zestawienie ośmiu szczepów: Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactococcus lactis W19, Lactococcus lactis W58, Lactobacillus acidophilus W37, Bifidobacterium bifidum W23, Lactobacillus salivarius W24
Promują odbudowę uszkodzonej bariery jelitowej, regulują funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej, wspiera organizm w przeciwdziałaniu objawom endotoksemii czy w przypadku migrenowych bólów głowy.
Bibliografia
1. Szachta P., Sieńczewski Ł., Probiotyki i nietolerancje pokarmowe w sporcie wyczynowym – czyli jak zadbać o formę od strony jelita. „Body Challenge” 2016/2017, 6 (7)
2. Ostrowska M. Rola probiotyków w kształtowaniu sylwetki. „Body Challenege” 2017, 3 (10)
3. Szachta P. Probiotyki – praktyczny przewodnik w pigułce, czyli jasna i ciemna strona bakterii probiotycznych. „Food Forum” 2016, 3 (13)
4. Szachta P., Jankowska D., Probiotyki w sporcie – praktyczny przewodnik po „legalnym dopingu”? „Food Forum” 2017, 3 (19)
5. https://draxe.com/probiotics-benefits-foods-supplements/
6. http://www.vitaimmun.pl/mikroflora-jelitowa/
7. https://nootriment.com/lactobacillus-bulgaricus/
8. https://nootriment.com/lactobacillus-fermentum/
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię