Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

Maślan sodu - właściwości, działanie i zastosowanie maślanu sodu

Maślan sodu to kwas tłuszczowy, który może okazać się zbawienny dla pracy Twoich jelit. Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy stanowi nieocenione wsparcie jelit, szczególnie w przypadku chorób układu pokarmowego. Nieprawidłowa dieta, antybiotyki i przewlekłe choroby mogą prowadzić do jego niedoboru. To z kolei może powodować kolejne dolegliwości jelitowe i w ten sposób powstaje błędne koło. Poznaj prozdrowotne właściwości maślanu sodu i dowiedz się, czy jest to suplement dla Ciebie!
Maślan sodu - właściwości, działanie i zastosowanie maślanu sodu
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Właściwości maślanu sodu

Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego, która należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Maślan sodu wytwarzany jest w jelicie grubym w wyniku fermentacji bakteryjnej nierozpuszczalnych węglowodanów i oligosacharydów w dolnej części przewodu pokarmowego. Jest on źródłem energii dla komórek ściany okrężnicy, bez niego utrzymanie w zdrowiu bariery pomiędzy okrężnicą a krwioobiegiem nie byłoby możliwe.

Sam kwas masłowy charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem, który przypomina zjełczałe masło, a sama konsystencja jest oleista. Rzadko jednak można mieć do czynienia z kwasem masłowym w takiej formie. Maślan jest z kolei składnikiem wielu suplementów diety, które mają wspierać zdrowie jelit.

Kwas masłowy - źródła maślanu sodu

Kwas masłowy może być dostarczany z pożywienia. Źródła maślanu sodu to:

  • masło (również klarowane),

  • mleko krowie,

  • mleko kozie,

  • twarde sery (np. ementaler, gouda, cheddar, parmezan).

Jeśli chcesz zwiększyć produkcję maślanu sodu, możesz spożywać więcej błonnika oraz złożonych węglowodanów. Najlepiej wybrać:

  • otręby,

  • owies,

  • surowe warzywa,

  • zielone banany.

Sprawdź także artykuł Węglowodany - podział, rola w organizmie człowieka i proces trawienia węglowodanów

Jak działa maślan sodu?

Sól sodowa kwasu masłowego dostarcza energię do kolonocytów i poprawia szczelność nabłonka, ale nie tylko. Maślan sodu oddziałuje na nabłonek w taki sposób, że usprawnia jego regenerację oraz przyspiesza gojenie istniejących uszkodzeń. Działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit, może także normalizować florę bakteryjną jelit i wspomagać prawidłową perystaltykę jelit.

Odpowiednia ilość kwasu masłowego minimalizuje stężenie szkodliwych, chorobotwórczych szczepów bakterii, które powodują problemy jelitowe, a do tego zwiększa produkcję śluzu, która chroni komórki nabłonka jelit.

Zastosowanie maślanu sodu

Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy posiada wiele pozytywnych zastosowań dla organizmu człowieka, choć szczególnie często wykorzystywany jest w medycynie ze względu na dobroczynne oddziaływanie na zdrowie jelit.

Do najczęstszych zastosowań maślanu sodu należą:

  • leczenie chorób jelit (zarówno zapalnych, jak i czynnościowych),

  • wsparcie jelit podczas leczenia nowotworów układu pokarmowego,

  • leczenie zaburzeń flory jelitowej,

  • leczenie biegunek bez względu na ich przyczynę,

  • uzupełnianie niedoboru krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Choroby przewodu pokarmowego są bardzo uciążliwe, a maślan sodu umożliwia prawidłowe funkcjonowanie jelit i przynosi ulgę, która poprawia jakość życia.

Maślan sodu w ofercie bodypak.pl:

7Nutrition Sodium Butyrate Maślan Sodu 580 mg - 100 kaps.

7Nutrition Sodium Butyrate Maślan Sodu 580 mg - 100 kaps.

1 porcja / 0,56 pln
27,99 pln

Niedobór kwasu masłowego w jelicie

Niedobór tego kwasu może być spowodowany dietą ubogą w błonnik pokarmowy i węglowodany złożone, antybiotykoterapią oraz zaburzeniem mikrobiomu jelitowego wywołanego chorobą przewlekłą. Czasem jednak przyczyna niezdolności organizmu do wytwarzania i wchłaniania maślanu sodu leży głębiej i wymaga dokładnych badań.

Zbyt mała ilość kwasu masłowego może prowadzić do pojawienia się dolegliwości, które świadczą o jego niedoborze. Do tych objawów należą:

  • zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej jelit (cienkiego i grubego),

  • nieszczelność jelit,

  • zaburzenie motoryki przewodu pokarmowego.

Jak stosować suplementy diety zawierające maślan sodu?

Przed zastosowaniem jakiegokolwiek suplementu diety należy zapoznać się z zalecanym sposobem użycia podanym na opakowaniu. Dzięki temu możesz uniknąć wystąpienia niepożądanych efektów i dolegliwości związanych ze zbyt dużym spożyciem tego kwasu tłuszczowego o krótkich łańcuchach.

Dość często dawkowanie maślanu sodu polega na spożywaniu dwóch kapsułek dziennie - jednej rano, drugiej wieczorem. Zależy to jednak od produktu - zawsze należy brać pod uwagę zalecenia producenta.

Dzienna dawka maślanu sodu nie powinna przekraczać 300 mg kwasu masłowego.

Maślan sodu powinien działać w jelitach, dokładniej w jelicie grubym, nie zaś w żołądku, stąd też lepszym wyborem będą suplementy diety w postaci kapsułek niż w formie sproszkowanej. Forma sproszkowana suplementu zostanie w większości rozpuszczona w żołądku, więc nie zostanie efektywnie wykorzystana.

Należy pamiętać, że przyjmowanie maślanu sodu nie rozwiąże wszystkich Twoich problemów. Bezwzględnie dla poprawy pracy jelit potrzebna będzie także odpowiednia dieta, unikanie przewlekłego stresu, a także dbanie o aktywność fizyczną. Łącząc wszystkie punkty w całość, stan Twoich jelit, a co za tym idzie całego organizmu, z biegiem czasu będzie ulegał poprawie.

Komu polecany jest maślan sodu?

Suplementacja maślanu sodu jest szczególnie polecana następującym osobom:

  • chorym na: chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie zbiornika jelitowego, zapalenie jelita operacyjnie wyłączonego z pasażu, inne nieswoiste choroby zapalne jelit,

  • cierpiącym na zespół jelita drażliwego,

  • zmagającym się z zapaleniem jelit wynikającym z przebycia radioterapii i chemioterapii doustnej,

  • będącym po odcinkowej resekcji jelita cienkiego i/lub jelita grubego.

Stosowanie suplementów diety z maślanem sodu poleca się także osobom z niedoborem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Skutki uboczne stosowania maślanu sodu

Spożywanie maślanu sodu nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych, ponieważ jest to bardzo naturalna, występująca w organizmie substancja. Zdecydowana większość osób nie odczuje żadnych niepożądanych dolegliwości.

W bardzo rzadkich przypadkach może dojść do wystąpienia wzdęć i dyskomfortu ze względu na gromadzenie się zbyt dużej ilości gazów w jelitach. Gdy zauważysz niepokojące problemy jelitowe, odstaw stosowany suplement i skonsultuj się z lekarzem.

Przeciwwskazania do suplementacji maślanem sodu

Suplementy zawierające maślan sodu jest bezpiecznym produktem, który z reguły nie powoduje żadnych problemów, jednakże istnieją pewne przeciwwskazania do suplementacji maślanem sodu.

Soli sodowej kwasu masłowego nie powinny stosować:

  • osoby cierpiące na choroby serca i nerek,

  • osoby z nietolerancją lub alergią na maślan sodu,

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,

  • osoby przyjmujące niektóre leki.

Zanim zdecydujesz się na suplementację maślanu sodu, skonsultuj się z lekarzem i dowiedz się, czy w Twoim przypadku nie ma żadnego ryzyka.

Bibliografia:

  1. Banasiewicz T, Borycka-Kiciak K, Dobrowolska-Zachwieja A, et al. Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny. 2010;5(6):329–334.

  2. Kotunia A, Pietrzak P, Guilloteau P, Zabielski R. Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Przegląd Gastroenterologiczny. 2010;5(3):117–122.

  3. Kruh J. Effects of sodium butyrate, a new pharmacological agent, on cells in culture. Molecular and Cellular Biochemistry. 1981;42:65–82.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 12.08.2021 r. oraz został zaktualizowany 05.11.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.

Grupa specjalistów z zakresu suplementacji.

Zostaw opinię