Maślan sodu - właściwości, działanie i zastosowanie maślanu sodu
Właściwości maślanu sodu
Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego, która należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Maślan sodu wytwarzany jest w jelicie grubym w wyniku fermentacji bakteryjnej nierozpuszczalnych węglowodanów i oligosacharydów w dolnej części przewodu pokarmowego. Jest on źródłem energii dla komórek ściany okrężnicy, bez niego utrzymanie w zdrowiu bariery pomiędzy okrężnicą a krwioobiegiem nie byłoby możliwe.
Sam kwas masłowy charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem, który przypomina zjełczałe masło, a sama konsystencja jest oleista. Rzadko jednak można mieć do czynienia z kwasem masłowym w takiej formie. Maślan jest z kolei składnikiem wielu suplementów diety, które mają wspierać zdrowie jelit.
Kwas masłowy - źródła maślanu sodu
Kwas masłowy może być dostarczany z pożywienia. Źródła maślanu sodu to:
-
masło (również klarowane),
-
mleko krowie,
-
mleko kozie,
-
twarde sery (np. ementaler, gouda, cheddar, parmezan).
Jeśli chcesz zwiększyć produkcję maślanu sodu, możesz spożywać więcej błonnika oraz złożonych węglowodanów. Najlepiej wybrać:
-
otręby,
-
owies,
-
surowe warzywa,
-
zielone banany.
Sprawdź także artykuł Węglowodany - podział, rola w organizmie człowieka i proces trawienia węglowodanów
Jak działa maślan sodu?
Sól sodowa kwasu masłowego dostarcza energię do kolonocytów i poprawia szczelność nabłonka, ale nie tylko. Maślan sodu oddziałuje na nabłonek w taki sposób, że usprawnia jego regenerację oraz przyspiesza gojenie istniejących uszkodzeń. Działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit, może także normalizować florę bakteryjną jelit i wspomagać prawidłową perystaltykę jelit.
Odpowiednia ilość kwasu masłowego minimalizuje stężenie szkodliwych, chorobotwórczych szczepów bakterii, które powodują problemy jelitowe, a do tego zwiększa produkcję śluzu, która chroni komórki nabłonka jelit.
Zastosowanie maślanu sodu
Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy posiada wiele pozytywnych zastosowań dla organizmu człowieka, choć szczególnie często wykorzystywany jest w medycynie ze względu na dobroczynne oddziaływanie na zdrowie jelit.
Do najczęstszych zastosowań maślanu sodu należą:
-
leczenie chorób jelit (zarówno zapalnych, jak i czynnościowych),
-
wsparcie jelit podczas leczenia nowotworów układu pokarmowego,
-
leczenie zaburzeń flory jelitowej,
-
leczenie biegunek bez względu na ich przyczynę,
-
uzupełnianie niedoboru krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Choroby przewodu pokarmowego są bardzo uciążliwe, a maślan sodu umożliwia prawidłowe funkcjonowanie jelit i przynosi ulgę, która poprawia jakość życia.
Maślan sodu w ofercie bodypak.pl:
Niedobór kwasu masłowego w jelicie
Niedobór tego kwasu może być spowodowany dietą ubogą w błonnik pokarmowy i węglowodany złożone, antybiotykoterapią oraz zaburzeniem mikrobiomu jelitowego wywołanego chorobą przewlekłą. Czasem jednak przyczyna niezdolności organizmu do wytwarzania i wchłaniania maślanu sodu leży głębiej i wymaga dokładnych badań.
Zbyt mała ilość kwasu masłowego może prowadzić do pojawienia się dolegliwości, które świadczą o jego niedoborze. Do tych objawów należą:
-
zaburzenia funkcjonowania błony śluzowej jelit (cienkiego i grubego),
-
nieszczelność jelit,
-
zaburzenie motoryki przewodu pokarmowego.
Jak stosować suplementy diety zawierające maślan sodu?
Przed zastosowaniem jakiegokolwiek suplementu diety należy zapoznać się z zalecanym sposobem użycia podanym na opakowaniu. Dzięki temu możesz uniknąć wystąpienia niepożądanych efektów i dolegliwości związanych ze zbyt dużym spożyciem tego kwasu tłuszczowego o krótkich łańcuchach.
Dość często dawkowanie maślanu sodu polega na spożywaniu dwóch kapsułek dziennie - jednej rano, drugiej wieczorem. Zależy to jednak od produktu - zawsze należy brać pod uwagę zalecenia producenta.
Dzienna dawka maślanu sodu nie powinna przekraczać 300 mg kwasu masłowego.
Maślan sodu powinien działać w jelitach, dokładniej w jelicie grubym, nie zaś w żołądku, stąd też lepszym wyborem będą suplementy diety w postaci kapsułek niż w formie sproszkowanej. Forma sproszkowana suplementu zostanie w większości rozpuszczona w żołądku, więc nie zostanie efektywnie wykorzystana.
Należy pamiętać, że przyjmowanie maślanu sodu nie rozwiąże wszystkich Twoich problemów. Bezwzględnie dla poprawy pracy jelit potrzebna będzie także odpowiednia dieta, unikanie przewlekłego stresu, a także dbanie o aktywność fizyczną. Łącząc wszystkie punkty w całość, stan Twoich jelit, a co za tym idzie całego organizmu, z biegiem czasu będzie ulegał poprawie.
Komu polecany jest maślan sodu?
Suplementacja maślanu sodu jest szczególnie polecana następującym osobom:
-
chorym na: chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie zbiornika jelitowego, zapalenie jelita operacyjnie wyłączonego z pasażu, inne nieswoiste choroby zapalne jelit,
-
cierpiącym na zespół jelita drażliwego,
-
zmagającym się z zapaleniem jelit wynikającym z przebycia radioterapii i chemioterapii doustnej,
-
będącym po odcinkowej resekcji jelita cienkiego i/lub jelita grubego.
Stosowanie suplementów diety z maślanem sodu poleca się także osobom z niedoborem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Skutki uboczne stosowania maślanu sodu
Spożywanie maślanu sodu nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych, ponieważ jest to bardzo naturalna, występująca w organizmie substancja. Zdecydowana większość osób nie odczuje żadnych niepożądanych dolegliwości.
W bardzo rzadkich przypadkach może dojść do wystąpienia wzdęć i dyskomfortu ze względu na gromadzenie się zbyt dużej ilości gazów w jelitach. Gdy zauważysz niepokojące problemy jelitowe, odstaw stosowany suplement i skonsultuj się z lekarzem.
Przeciwwskazania do suplementacji maślanem sodu
Suplementy zawierające maślan sodu jest bezpiecznym produktem, który z reguły nie powoduje żadnych problemów, jednakże istnieją pewne przeciwwskazania do suplementacji maślanem sodu.
Soli sodowej kwasu masłowego nie powinny stosować:
-
osoby cierpiące na choroby serca i nerek,
-
osoby z nietolerancją lub alergią na maślan sodu,
-
kobiety w ciąży i karmiące piersią,
-
osoby przyjmujące niektóre leki.
Zanim zdecydujesz się na suplementację maślanu sodu, skonsultuj się z lekarzem i dowiedz się, czy w Twoim przypadku nie ma żadnego ryzyka.
Bibliografia:
-
Banasiewicz T, Borycka-Kiciak K, Dobrowolska-Zachwieja A, et al. Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny. 2010;5(6):329–334.
-
Kotunia A, Pietrzak P, Guilloteau P, Zabielski R. Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Przegląd Gastroenterologiczny. 2010;5(3):117–122.
-
Kruh J. Effects of sodium butyrate, a new pharmacological agent, on cells in culture. Molecular and Cellular Biochemistry. 1981;42:65–82.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 12.08.2021 r. oraz został zaktualizowany 05.11.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię