Które probiotyki wybrać?
Coraz więcej można usłyszeć, że zdrowie pochodzi z jelit i jest to absolutna prawda. Mikroflora jelitowa pełni w organizmie nieocenioną rolę. Hamuje ona przede wszystkim wzrost drobnoustrojów patogennych, wytwarza składniki pokarmowe, stymuluje mechanizmy odpornościowe, a także wspiera eliminację toksycznych związków z organizmu.
Sam temat probiotyków pojawia się w momencie antybiotykoterapii, lecz czy tylko wtedy powinniśmy suplementować probiotyki? Probiotyki to bakterie, które znajdują się w naszym układzie pokarmowym, a ich głównym zadaniem jest sprawowanie pieczy nad złymi bakteriami oraz wirusami, które mogą prowadzić do chorób. Probiotyki wspierają także odporność człowieka, usprawniają trawienie pokarmu oraz zwiększają zdolność przyswajania wartości odżywczych. Dlaczego zatem probiotyki przede wszystkim polecane są w trakcie antybiotykoterapii? Antybiotyki mają za zadanie niszczyć bakterie chorobotwórcze, lecz niestety niszczą również te korzystne i to właśnie przez to stosujemy probiotyki, aby odbudować ich zasoby w organizmie człowieka. Jednak to nie tylko w przypadku antybiotykoterapii tracimy korzystne bakterie jelitowe – mam tutaj na myśli zachorowania bakteryjne, a także nieodpowiednią dietę.
Należy jednak pamiętać, że właściwości probiotyków zależne są od ich szczepów! Wybierając probiotyki – skupiajmy się zatem na odpowiednim dla nas szczepie!
Poniżej przedstawię najczęściej wykorzystywane szczepy probiotyczne i ich właściwości
- Lactobacillus rhamnosus GG – odpowiada za leczenie oraz zapobiega biegunkom po zakażeniach rota wirusami. Łagodzi również przebieg choroby Crohna, dziecięcego asteryzmu reumatoidalnego, jest antagonistą bakterii związanych z próchnicą zębów, zapobiega także nawrotowym zapaleniom pochwy;
- Lactobacillus acidophilus LC1 – stymuluje odpowiedź immunologiczną, odpowiada za równowagę mikroflory jelitowej;
- Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 – zapobiega biegunkom i innym niepożądanym działaniom po radioterapii i po leczeniu antybiotykami, leczy zaparcia, a także obniża poziom enzymów w kale;
- Lactobacillus casei Defensis DN 114 001 – stymuluje układ odpornościowy, zapobiega i wspomaga leczenie infekcji jelitowych, zmniejsza częstości i skraca czas trwania ostrych biegunek u dzieci;
- Bifidobacterium bifidum – wspomaga leczenie biegunki rota wirusowej oraz przywracanie równowagi flory jelitowej, posiada właściwości przeciwwrzodowe, eliminuje Helicobacter pylori;
- Bifidobacterium animalis DN 173 010 – ma pozytywny wpływ w skracaniu pasażu jelitowego pokarmu, szczególnie u osób starszych;
- Lactobacillus johnsonii (La1) (NCC533) – stymuluje układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na leczenie nieżytów przewodu pokarmowego;
- Bifidobacterium brave Yakult – ochrania przed mutagenami pokarmowymi, utrzymuje w równowadze mikroflorę jelitową, a także chroni organizm przed biegunkami;
- Lactobacillus acidophilus NCFM – oczyszcza przewód pokarmowy i jelita z toksyn oraz ubocznych produktów przemiany materii, a także przywraca równowagę między dobrymi i złymi bakteriami;
- Lactobacillus casei Shirota – hamuje wpływ na rozwój powierzchniowego raka pęcherza i jelita grubego, a także ochrania przed zaburzeniami jelitowymi oraz mutagenami pokarmowymi, leczy biegunki rotawirusowe, utrzymuje w równowadze mikroflorę jelitową;
- Saccharomyces boulardi – zapobiega biegunkom podróżnych, a także zapobiega i wspomaganie leczenie biegunek spowodowanych przez C. difficile.
Jednak, czy można powiedzieć, że probiotyki znajdować się będą tylko i wyłącznie w suplementach diety i nie możemy wpływać na ich poziom, spożywając pewne pokarmy? Co prawda żywności zawierającej probiotyki jest stosunkowo niedużo. Do najbardziej popularnych produktów spożywczych zawierających bakterie probiotyczne należą kefir, kwaśne mleko, kiszona kapusta oraz kiszone ogórki.
- Kefir – fermentowany jest z użyciem tzw. grzybków kefirowych złożonych m.in. z drożdży i bakterii, co powoduje, że końcowy produkt jest bogatszy w probiotyki i zawiera co najmniej 10 różnych szczepów;
- Kiszonki – zawierają bakterie kwasu mlekowego, są również źródłem kwasów organicznych tworzących korzystne środowisko do wzrostu dobrych bakterii. Sok z kiszonej kapusty wspomaga trawienie i ma pozytywne działanie w przypadku biegunek i zaparć.
Czy można zaobserwować efekty uboczne stosowania probiotyków i jak długo je przyjmować?
Oczywiście mogą wystąpić efekty uboczne stosowania probiotyków, lecz z reguły są one delikatne i objawiać się mogą poprzez luźniejsze stolce oraz bóle brzucha. Wtedy należy pomyśleć o zmniejszeniu dawki lub zmianie szczepu na inny. Jeśli natomiast po podawaniu probiotyków – ze strony układu pokarmowego znacznie nasilają się dolegliwości, należy wtedy zdiagnozować dokładnie organizm pod kierunkiem SIBO, która to choroba jest przeciwwskazaniem do brania probiotyków z grupy przede wszystkim Lactobacillus, stąd też osoby te pod kontrolą lekarza przyjmować powinny preparaty jednoszczepowe z Bifidobacterium. Długość okresu probiotykoterapii jest zależna od czasu trwania terapii antybiotykowej, czy też ewentualnych problemów zdrowotnych i trwać może nawet kilka miesięcy. By działanie probiotyków było skuteczne muszą być nie tylko dobrej jakości. Ważne, by były dobrze dobrane do indywidualnych potrzeb, w zależności od jednostki chorobowej, ale także od stanu mikroflory jelit.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię