Jak naśladować, to w konkretnym celu - insulinomimetyki
Chciałbym na wstępie zadać Ci proste i niepodchwytliwe pytanie, prosząc jednocześnie byś sobie na nie odpowiedział bez dłuższego namysłu – czy znasz przynajmniej jedną osobą ze swojego bliższego, bądź dalszego otoczenia, która może mieć problemy z odpowiednim funkcjonowaniem gospodarki węglowodanowej? Cukrzyca typu II, insulinooporność, hiperglikemia reaktywna, brzmi znajomo?
Oczywiście chciałbym wierzyć, że nie znasz takich osób, jednak postęp chorób dietozależnych oraz obserwacje własne nie pozwalają mi zbytnio być w tej kwestii zbyt wielkim optymistą. Czy ze swojej strony możesz jakoś ludziom z takimi problemami pomóc? Jasne, że tak! Poprzez własną edukację, a następnie przekazanie wartościowych informacji, między innymi na temat insulinomimetyków, o których będzie mowa.
Insulinomimetyki to substancje mające na celu naśladowanie działania w organizmie insuliny - hormonu trzustkowego odpowiedzialnego za kierowanie dokomórkowym transportem glukozy, celem dostarczenia energii i pozbycia się jego nadmiaru we krwi, a więc ich zadaniem jest zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę i uwydatnianie wchłaniania glukozy przez komórki naszego ciała.
Kto może skorzystać z powodzeniem z insulinomimetyków?
- osoby chore na cukrzycę typu II,
- osoby z insulinoopornością,
- osoby pragnące zredukować tkankę tłuszczową.
Jakie insulinomimetyki dostępne są na rynku?
Berberyna
Berberyna jest alkaloidem pozyskiwanym z kilku gatunków roślin, która popularna jest głównie ze względu na możliwość naśladowania działania insuliny i regulacji poziomu glukozy we krwi, co jest bardzo cenne w zapobieganiu wystąpienia cukrzycy typu II u osób nią zagrożonych, a czyni to na drodze kilka mechanizmów:
- Posiada zdolność aktywacji kinazy białkowej aktywowanej AMP (AMPK) oraz blokowania niereceptorowej fosfatazy tyrozynowo-białkowej typu 1 (PTP1B), co przyczynia się do wzrostu insulinoowrażliwości tkanek.
- Opóźnia rozkład węglowodanów do cukrów prostych na drodze hamowania enzymów - disacharydaz.
- Wpływa na wydzielanie glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), który stymuluje poposiłkowe uwalnianie insuliny, działając zapobiegawczo względem wystąpienia hiperglikemii poposiłkowej.
- Działa ochronnie względem komórek beta-trzustki, przez które wydzielana jest insulina.
- Oddziałuje hamująco na proces glukoneogenezy wątrobowej.
Co istotne, przyczynia się do poprawy wyników badań związanych z gospodarką węglowodanową – poziomu glukozy we krwi na czczo oraz hemoglobiny glikowanej.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Swanson Berberine Complex with Cinnamon, Gymnema & Fenugreek - 90 kaps.
Gymnostemma
Zwana inaczej Jiaogulan zawiera w sobie spore ilości substancji aktywnych biologicznie, do których zaliczyć można: gypenozydy, sterole roślinne, flawonoidy takie jak kwercetyna czy rutyna, lignany, karotenoidy, aminokwasy czy składniki mineralne.
Zawarte w niej saponiny wpływają hamująco na białkową fosfatazę tyrozynową, która jest negatywnym regulatorem dróg sygnałowych insuliny i leptyny, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II oraz otyłości. Jej zdolność do indukowania wydzielania insuliny może przyczyniać się do spadku poziomu we krwi glukozy i hemoglobiny glikowanej.
Banaba
Banaba to pochodząca z Indii roślina o dużym potencjale regulowania gospodarki cukrowej organizmu, zarówno wśród osób ze stanem przedcukrzycowym, jak również diabetyków. Zawiera szereg powszechnie znanych substancji aktywnych– antocyjanin, bioflawonoidów czy triterpenoidów, a zaliczany do tej grupy związków kwas korozolowy jest aktywatorem receptora GLUT-4, który odpowiada za dokomórkowy transport glukozy, pomaga więc kontrolować poziom glukozy we krwi bez następczego wywoływania hipoglikemii. Pozostałe związki zawarte w banabie zdają się zmniejszać wchłanianie węglowodanów w jelicie oraz stanowiąc agonistę receptora insulinowego, wywołują jego aktywację.
ALA
Kwas alfa-liponowy to związek, który jest produkowany w organizmie człowieka, ale w bardzo niewielkich ilościach, dlatego też w celu skorzystania z jego wszechstronnego potencjału warto wdrożyć go do suplementacji. Znany przede wszystkim z silnego działania antyoksydacyjnego, bo oprócz tego, że sam skutecznie zwalcza wolne rodniki, wpływa także odnawianie zasobów innych przeciwutleniaczy.
Posiada zdolność zwiększania wrażliwości tkanek ciała na glukozę i insulinę, przez co wykorzystywany jest celem wparcia utrzymania równowagi poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego sprawdza się w zapobieganiu wystąpienia powikłań cukrzycy, ponieważ dzięki znaczącemu ograniczaniu występowania zmian oksydacyjnych i zapalnych, powodowanych nadmiernym poziomem cukru we krwi, działa ochronnie względem śródbłonka wyściełającego ściany naczyń krwionośnych oraz minimalizuje wystąpienie uszkodzeń błon komórek nerwowych.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Cynamon
Cynamon powszechnie stosowany w kuchni do przyprawiania szarlotki, piernika, ryżu z jabłkami czy kompotu jabłkowego, może w korzystny sposób przyczynić się do regulowania poziomu cukru we krwi bez korzystania z suplementacji, a jedynie jako dodatek do posiłków, co bez wątpienia jest jego zaletą, ponieważ nie każdy lubi łykać kapsułki. Cynamon wspiera prawidłowe gospodarowanie glukozą przez komórki, wydłuża czas w jakim jest ona rozprowadzana do tkanek organizmu, zapobiegając gwałtownym skokom jej poziomu we krwi.
Pikolinian chromu
Chrom stosowany jest jako substancja wspierająca gospodarkę cukrową, ponieważ stanowi składową szlaków sygnałowych insuliny, a bardzo istotna wydaje się być również chromodulina – cząsteczka go wiążąca, oddziałująca z receptorami insuliny w celu zapewnienia jej odpowiedniej skuteczności działania. Dlatego też chrom jest niezbędny do odpowiedniego wykorzystania glukozy przez insulinę. Przyczynia się do regulowania poziomu cukru w krwiobiegu i stałego dostarczania energii do komórek. Pierwiastek ten znajdziemy przede wszystkim w kakao, produktach zbożowych, mięsie, jajkach, brokułach, ziemniakach, bananach, jabłkach.
Morwa biała
Morwa biała może być stosowana w kilku postaciach: suszonych liści, z których najprościej jest przygotować herbatę lub napar, świeżych owoców, dostępnych od końcówki lipca, wykorzystywanych do robienia domowych przetworów – syropów, soków czy dżemów, a także owoców suszonych, nadających się do spożywania w formie przekąski, bądź jako dodatek do posiłku. Morwa, dzięki zawartości alkaloidu – DJN, wpływa na spowolnienie rozkładu cukrów złożonych do prostych poprzez oddziaływanie na enzymy jelitowe - glukozydazy, co przekłada się na wolniejsze ich wchłanianie, dając pozytywne efekty w normowaniu glikemii.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię