SPRAWDŹ Jesienne Obniżki Produktów TREC

Hydrolizat białka serwatkowego - właściwości, zalety i wady

To, że każda osoba musi dostarczać do organizmu białko, nie jest żadną nowiną, ponieważ ta wiedza jest już powszechna. Dotyczy to zarówno osób aktywnych fizycznie, jak i każdego człowieka, który nie trenuje. Nadal jednak brakuje świadomości, jakie opcje odżywek białkowych można wybrać i który rodzaj białka warto wybrać dla siebie. Jednym z najlepszych wyborów jest hydrolizat białka serwatkowego.
Hydrolizat białka serwatkowego - właściwości, zalety i wady
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Hydrolizat białka serwatkowego - właściwości

Hydrolizat białka serwatkowego (znany też jako WPH - Whey Protein Hydrolysate) to forma białka serwatkowego, która została poddana procesowi hydrolizy, dzięki czemu organizm łatwiej ją wchłania. Hydrolizat białka serwatkowego cechuje wysoka zawartość białka i niska zawartość węglowodanów i tłuszczów. Co ważne, hydrolizat białka serwatkowego jest trawiony łatwiej niż pełne białka serwatki.

Właściwości WPH, zarówno te biologiczne, jak i funkcjonalne, zależą od takich czynników jak warunki, w jakich przeprowadzona została hydroliza (temperatura, pH, czas, stosunek enzymu do substratu), rodzaje enzymów wykorzystane w tym procesie, stopień hydrolizy oraz źródło samego białka.

Rodzaje hydrolizatów białka

Hydrolizat białka serwatkowego to nie jedyny rodzaj hydrolizatów. Na rynku dostępne są także:

  • hydrolizowane białko roślinne (HVP - Hydrolized Vegetable Protein) - powstaje w procesie hydrolizy białka znajdującego się w ziarnach ryżu, jęczmienia, kukurydzy; produkowane są z wykorzystaniem surowców w standardzie IP, tak więc z zachowaniem najwyższych standardów jakości,

  • hydrolizowane białko wołowe - zwane także hydrolizowanym izolatem białka wołowego; jest pozbawione laktozy.

Nie są to jednak aż tak popularne formy białka hydrolizowanego. Zdecydowanie łatwiej dostępne są hydrolizaty białka serwatkowego.

Zalety hydrolizatu białka serwatkowego

Hydrolizat serwatki charakteryzuje się kilkoma bardzo istotnymi zaletami, za które osoby aktywne fizycznie oraz zawodowi sportowcy szczególnie cenią ten rodzaj odżywek białkowych.

  1. Hydrolizat białka serwatkowego to białko o szybkiej przyswajalności, co jest zdecydowanie jedną z najistotniejszych zalet tego rodzaju protein.

  2. Co więcej, jest to doskonałe źródło białka dla osób, które chcą szybko dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym niezbędnych aminokwasów.

  3. Hydrolizat białka serwatkowego jest o wiele łatwiejszy do strawienia niż pełne białka serwatkowe.

  4. Zawartość białka w hydrolizacie to od 90% do aż 100%!

  5. Charakteryzują się bardzo niską zawartością węglowodanów oraz tłuszczów, a czasem nawet są to niezauważalne ilości.

  6. Nie obciąża żołądka, nie podrażnia układu pokarmowego.

Wady hydrolizatu białka serwatkowego

Wadą, która jest najczęściej wspominana przez osoby stosujące odżywki białkowe WPH, jest ich cena. Jako że jest to najczystsza forma białka, jest ona też najdroższa. Może to być szczególnie uciążliwe dla osób, które często z niego korzystają i szybko pozbywają się swoich zapasów.

Dodatkowo, minusem hydrolizatu białka serwatkowego może być jego smak. Często można spotkać się z opinią, że nie jest to najsmaczniejszy rodzaj białka, co dla niektórych osób stosujących odżywki białkowe może być bardzo odczuwalną różnicą między WPH a WPC (koncentratem białka serwatkowego) lub WPI (izolatem białka serwatki).

Polecane hydrolizaty białka w ofercie bodypak.pl:

BioTech Hydro Whey Zero - 454g

BioTech Hydro Whey Zero - 454g

1 porcja / 5,00 pln
89,99 pln
Scitec Nutrition 100% Hydro Isolate - 700g

Scitec Nutrition 100% Hydro Isolate - 700g

1 porcja / 4,33 pln
129,99 pln
Amix Hydro Pure Whey CFM - 1600g

Amix Hydro Pure Whey CFM - 1600g

269,99 pln

Jak wygląda proces produkcji hydrolizatu białka?

Proces produkcji hydrolizatu białka serwatkowego polega na kontrolowanej hydrolizie enzymatycznej, podczas której cząsteczki białka rozbijane są na peptydy różnej wielkości oraz aminokwasy.

Najdokładniej przebadane enzymy wykorzystywane w procesie hydrolizy:

  • z enzymów trawiennych - pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna,

  • z enzymów roślinnych - papaina i bromelina,

  • bakteryjne proteazy - Bacillus licheniformis i Bacillus subtilis.

Zastosowanie hydrolizatu białka w sporcie

Hydrolizat białka serwatkowego jest ceniony przez zawodowych sportowców ze względu na prędkość jego wchłaniania, ponieważ w odpowiednio szybkim tempie wspomaga to proces regeneracji mięśni po treningu. Co więcej, zapewnia on odpowiednią ilość aminokwasów, które są w stanie powstrzymać katabolizm mięśni, czyli rozpad tkanki, który skutkuje spadkiem masy mięśniowej.

Udział wspomnianych aminokwasów nie jest też bez znaczenia w kontekście budowania masy mięśniowej. Są one konieczne to jej rozwoju, tak więc osoby uprawiające sport w celu zwiększenia masy szczególnie docenią hydrolizat białka.

Jak stosować hydrolizat białka serwatkowego?

Częstotliwość stosowania hydrolizatu białka serwatkowego może zależeć od wielu różnych czynników - celu suplementacji, poziomu aktywności fizycznej w ciągu tygodnia, masy ciała, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb żywieniowych.

Hydrolizaty białka serwatkowego jednakże stosuje się tak samo jak inne rodzaje białka. Ważne jest, aby zwracać uwagę na zalecane dzienne dawkowanie stosowanej przez Ciebie odżywki białkowej. To właśnie na opakowaniu znajdziesz informacje, jak dokładnie należy stosować Twoją odżywkę. Często stosuje się je w okresie okołotreningowym, ale nie tylko.

Średnia zalecana dzienna porcja białka dla osób, które nie podejmują zbyt dużo aktywności fizycznej, wynosi ok. 1 g na kilogram masy ciała. W przypadku osób trenujących częściej lub bardziej intensywnie, jest to od 1,5 g do 3 g białka na każdy kilogram masy ciała, w zależności od celu treningu.

Komu jest polecany hydrolizat białka?

Hydrolizaty białek serwatkowych są szczególnie polecane takim osobom jak:

  • zawodowi sportowcy,

  • osoby bardzo aktywne fizycznie, które intensywnie trenują, ale amatorsko,

  • osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy,

  • osoby, które uczulone są na białka mleka krowiego,

  • osoby, które mają trudności z trawieniem pełnych białek serwatki,

  • osoby, które są na etapie budowania masy mięśniowej,

  • osoby będące na redukcji tkanki tłuszczowej (ze względu na niską zawartość węglowodanów i tłuszczu),

  • osoby starsze.

Jest to idealne źródło białka dla osób, które potrzebują szybkiego dostarczenia składników odżywczych. Co ciekawe, WPH jest także wykorzystywane w produkcji odżywek dla niemowląt oraz dzieci mających alergie pokarmowe.

Czy stosowanie hydrolizatu białka jest bezpieczne?

Hydrolizat białka serwatkowego jest bezpieczny do stosowania tak długo, jak przestrzegana jest zalecana porcja i nie jest ona przekraczana. Białko hydrolizowane jest dobrą, bezpieczną opcją nawet dla osób, które mają alergię na laktozę i/lub białka krowiego mleka.

Jeśli jednak stosujesz hydrolizat białka serwatkowego i odczuwasz ból brzucha, skurcze żołądka oraz mdłości, zaprzestań używania odżywki i skonsultuj się z lekarzem.

Sprawdź także artykuł Białko a budowa mięśni

Bibliografia:

  1. Sinha R, Radha C, Prakash J, Kaul P. Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation. Food Chemistry. 2007;101(4):1484-1491.

  2. Jeewanthi RK, Lee NK, Paik HD. Improved Functional Characteristics of Whey Protein Hydrolysates in Food Industry. Korean J Food Sci Anim Resour. 2015;35(3):350-359.

  3. Vavrusowa M, Pindstrup H, Johansen LB, Andersen ML, Andersen HJ, Skibsted LH. Characterisation of a whey protein hydrolysate as antioxidant. International Dairy Journal. 2015;47:86-93.

Grupa specjalistów z zakresu suplementacji.

Zostaw opinię