Enzymy jako suplementy diety. Jak je stosować?
Czy są enzymy trawienne?
Enzymy trawienne to grupa substancji, która bierze udział w rozkładzie i przyswajaniu składników odżywczych, a ich brak może uniemożliwiać proces trawienia, co skutkować będzie niepożądanymi objawami, których każdy chciałby uniknąć, takich jak wzdęcia, zaparcia, skurcze mięśni, niewłaściwe trawienie, czy też uczucie ciężkości.
Każdy pojedynczy enzym trawienny ma swoją funkcję w organizmie i żaden proces fizjologiczny nie zajdzie bez udziału enzymów. Są one również potrzebne do wydzielania hormonów, zwalczania infekcji, produkcji energii, czy też zmniejszania stanów zapalnych. Do zdrowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest dostateczna ilość enzymów. Niestety – wiele czynników życia codziennego takich jak stres, zmiany pór roku, duży wysiłek fizyczny, leki, zła dieta mogą powodować zmniejszone wydzielanie enzymów w organizmie.
Jako jedną z przyczyn konieczności uzupełniania enzymów trawiennych w dzisiejszym świecie jest to, że żywność, którą spożywamy staje się co raz bardziej przetworzona, a im większy jej stopień – tym mniej enzymów trawiennych jest zawartych w danym pożywieniu. Nie mówię tutaj oczywiście, że całe jedzenie jest przetworzone – mówię jedynie o sytuacji, w której znajduje się dzisiejszy świat. Co raz więcej ludzi, co raz więcej osób do wykarmienia, co przekłada się na bardziej przetworzone jedzenie, które robi się szybciej. Jednak możemy przeciwdziałać temu zjawisku i polepszyć jakość pożywienia jak i zwiększyć ilość enzymów w naszym ciele.
Najważniejsze enzymy trawienne u człowieka
Najważniejsze enzymy trawienne u człowieka to:
- Lipazy - rozkładanie triglicerydów pokarmowych do glicerolu, a także do kwasów tłuszczowych.
- Amylazy – odgrywają rolę w procesie trawienia wielocukrów.
- Laktaza – wytwarzana w nabłonku jelita cienkiego, zaś jej zadaniem jest udział w procesie trawienia cukru laktozy.
- Pepsyna – ułatwia procesy związane z trawieniem białka.
- Proteaza - hydrolizuje wiązania peptydowe pomiędzy aminokwasami, dzieląc długie łańcuchy aminokwasowe (zwane peptydami) na mniejsze części.
- Sacharaza – rozkłada sacharozę na glukozę i fruktozę.
- Celulazy – grupa enzymów, których zadaniem jest rozkładanie celulozy.
Co możemy zrobić aby poprawić ilość enzymów w organizmie?
Zacznijmy rozważania na ten temat od zmiany stylu życia na mniej stresujący i zabiegany, a także unikajmy do minimum przetworzone jedzenie. Zamiast McDonald’s, wybierzmy się na zakupy i zróbmy w domu własne hamburgery, czy też lody – jest to jak najbardziej możliwe i korzystne dla naszego organizmu! Gdy spożywasz posiłek – rób to powoli, w mało stresujących sytuacjach i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Unikaj także picia podczas jedzenia. Dodatkowo do potraw możesz dodać zioła między innymi takie jak mięta, koper włoski, przyprawy w postaci imbiru, kardamonu, kolendry, które będą dodatkowo wspomagały trawienie.
Enzymy jako suplementy diety. Jak je stosować?
W zależności od tego jaki pokarm spożywamy – przyjmuje się przeważnie 1-2 kapsułek danego enzymu tuż przed posiłkiem. Stosowanie suplementów zawierających enzymy nie spowoduje, że nasz organizm „wyłączy” wytwarzanie enzymów na zawsze. Najlepiej jest wybrać suplementy zawierające wiele enzymów w jednej kapsułce tak, aby działać bardziej kompleksowo na organizm.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię