Efedryna – skuteczna i bezpieczna czy zagrażająca zdrowiu?

Dowiedz się więcej na temat efedryny, po którą w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej sięgamy coraz częściej.
Efedryna – skuteczna i bezpieczna czy zagrażająca zdrowiu?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Efedryna to jeden z najmocniejszych produktów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, po którą coraz częściej sięgamy. Czy jej stosowanie jest bezpieczne?

Efedryna jest związkiem organicznym zaliczanym do grupy alkaloidów roślinnych, występującym głównie w krzewach z gatunku przęśli, a dokładnie w Ephedra sinica, Ephedra equisentina, Ephedra intermedia. Stanowi środek pobudzający współczulny układ nerwowy, który wpływa na zwiększone uwalnianie noradrenaliny z komórek nerwowych oraz wiąże się i pobudza receptory alfa-1-, beta-1- oraz beta-2-adrenergiczne. Przez wzgląd na to, że zwiększa pojemność minutową serca, powoduje wzrost tętna.

Jakie działanie niesie za sobą efedryna?

1. Spalanie tkanki tłuszczowej
Efedryna promuje redukcję zgromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej kilkutorowo. Po pierwsze, czyni to na drodze promowania zwiększonego wykorzystania kwasów tłuszczowych jako źródła do produkcji energii. Po drugie, powoduje wzrost stopnia przemiany materii w ustroju. Po trzecie, wywiera wpływ na komórki mięśniowe, w których również potęguje wydatkowanie energetyczne. Po czwarte, oddziałuje na odpowiedzialną za termogenezę brunatną tkankę tłuszczową poprzez receptory beta-adrenergiczne. Po piąte, prowadzi do zwiększonej konsumpcji tlenu. Po szóste, może wpływać na spowolnienie opróżniania żołądka, co przekłada się na stopniowe i przedłużone wchłanianie składników odżywczych, a więc opóźnione pojawianie się odczucia głodu. W wielu badaniach akcentuje się, iż zdecydowanie bardziej wymierne korzyści otrzymuje się przy zastosowaniu połączenia efedryny z kofeiną, ponieważ sumowanie ich działań powoduje efekt synergii. Aktywny komponent Ephedry wykazuje silniejsze działanie podczas stosowania przy zmniejszonej podaży kalorycznej niż przy dietach bogatokalorycznych.

2. Ochrona mięśni przed katabolizmem
Na podstawie zmniejszonego wydzielania azotu z moczem w trakcie suplementacji efedryną stwierdzono, że rzutuje ona na zabezpieczenie tkanki mięśniowej przed procesami katabolicznymi.

3. Zwiększona moc użyteczna
Suplementacja efedryny w większych dawkach (0,8 mg/kg masy ciała) przed treningiem siłowym może wpływać zadowalająco na wzrost powtórzeń w serii w poszczególnych bojach, a efekt jest potęgowany w skojarzeniu z kofeiną.

4. Podniesiona wytrzymałość fizyczna
Zastosowanie około 0,8 mg/kg masy ciała może wiązać się z poprawą wydolności fizycznej w trakcie biegu na 10 kilometrów i osiągania lepszego tempa, co przypisuje się podniesionej ilości wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi oraz wzrostowi poziomu dopaminy, a obniżeniu stężenia adrenaliny.  

Możliwe efekty uboczne:
Do potencjalnych działań niepożądanych wynikających z zastosowania efedryny możemy zaliczyć:

  • podwyższone ciśnienie tętnicze krwi,
  • podrażnienie żołądka,
  • niepokój i zdenerwowanie,
  • problemy z zasypianiem,
  • zawroty i bóle głowy,
  • zmiany w stężeniach glukozaminy i insuliny we krwi.


Kto na pewno nie powinien suplementować efedryny?

  • osoby miewające problemy z oddawaniem moczu,
  • osoby przyjmujące leki na astmę,
  • osoby z chorobami tarczycy, z cukrzycą, z chorobami serca, z wysokim ciśnieniem krwi,
  • osoby przyjmujące któryś z wymienionych leków: beta-blokery, inhibitory monoaminooksydazy (MAO), metyldopa, inhibitory katecholo-O-metylotransferazy (COMT).


Konkluzje

Należy podkreślić fakt, iż skuteczność efedryny w aspekcie redukcji tkanki tłuszczowej została sprawdzona pod kątem krótko- i średnioterminowych efektów obejmujących okres poniżej sześciu miesięcy, a w dodatku pośród osób wytrenowanych. Brakuje wiarygodnych danych potwierdzających jej wysoką efektywność w utracie zapasów tłuszczowych długodystansowo w grupie osób nieuprawiających regularnie aktywności fizycznej. Dostrzegalne zyski z suplementacji efedryną były ogólnie zauważalne przeważnie w połączeniu z rozsądnie skomponowaną dietą i w skojarzeniu z podejmowanymi systematycznie treningami.

Efedryna została zakazana przez największe organizacje takie jak: Międzynarodowy Komitet Olimpijski, Światową Agencję Antydopingową czy Zawodową Ligę Futbolu Amerykańskiego, zaś Agencja do spraw Żywności i Leków w 2004 roku zakazała sprzedaży zawierających ją w składzie.

Bibliografia

1. https://examine.com/supplements/ephedrine/
2. https://www.fda.gov/ohrms/dockets/98fr/95N-0304-bkg0003-reference07-01.pdf
3. https://www.drugs.com/ephedrine.html
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672771?dopt=Abstract
5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/EphedraandEphedrine-HealthProfessional/
6. http://www.pathwaymedicine.org/ephedrine
7. https://examine.com/supplements/ephedrine/

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię