BLACK SALE Rabaty do -36% -> Sprawdź produkty

Chlorella vs spirulina - które algi są lepsze?

Superfoods, czyli superżywność, w ostatnich latach zyskała na popularności. Coraz więcej osób chce przemycać dobroczynne składniki do swoich posiłków. Zarówno spirulina, jak i chlorella zaliczają się do grupy superfoods. Z tego artykułu dowiesz się m.in. jakie korzyści możesz uzyskać poprzez wprowadzenie do swojej suplementacji tych coraz bardziej popularnych alg o wszechstronnych właściwościach oraz upewnić się, czy nic nie stoi na przeszkodzie do stosowania spiruliny oraz chlorelli.
Chlorella vs spirulina - które algi są lepsze?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czym jest spirulina?

Spirulina to składnik wielu suplementów diety oraz kosmetyków. Jest ona cyjanobakterią, czyli mikroorganizmem żyjącym przede wszystkim w ciepłych jeziorach tropikalnych i subtropikalnych. Jest ona również hodowana w specjalnych basenach.

Spirulina zawiera wiele witamin, a konkretniej witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B. Co więcej, zawiera także minerały takie jak:

  • siarka,

  • żelazo,

  • magnez,

  • sód,

  • wapń,

  • cynk,

  • mangan,

  • fosfor,

  • chrom,

  • miedź.

Spirulina ma w sobie również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, w tym kwas gamma-linolenowy - GLA, chlorofil, fikocyjaninę oraz enzymy. Jest to również świetne źródło białka - aż 60% spiruliny to właśnie proteiny.

Właściwości zdrowotne spiruliny i jej działanie

Ilość składników odżywczych spiruliny tłumaczy, dlaczego ma ona tak szerokie spektrum działania, które dotyczy wielu układów narządów oraz kluczowych procesów zachodzących w organizmie człowieka.

Do zadań spiruliny należą:

  • oczyszczanie organizmu z metali ciężkich,

  • działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze,

  • działanie przeciwutleniające,

  • działanie przeciwnowotworowe,

  • hamowanie rozwoju zaburzeń neurodegeneracyjnych,

  • wsparcie układu odpornościowego i pracy wątroby,

  • obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego,

  • profilaktyka chorób układu krążenia,

  • zwiększanie poziomu energii,

  • poprawa funkcji poznawczych,

  • regulacja poziomu cholesterolu i trójglicerydów,

  • ochrona przed powikłaniami cukrzycy,

  • zapobieganie stanom zapalnym,

  • wsparcie odchudzania.

Wady stosowania spiruliny

Choć spirulina jest bardzo cennym, dobroczynnym składnikiem wielu suplementów diety, jej stosowanie może mieć też negatywny wpływ na zdrowie, jeśli suplementacja odbywa się nieprawidłowo.

  1. Spirulina z alg morskich zawiera dość dużą ilość jodu, która może szkodzić zdrowiu osób borykających się z nadczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto.

  2. Algi nie są polecane osobom stosującym leki wyciszające aktywność układu immunologicznego ze względu na wykazywane działanie przeciwstawne - spirulina poprawia pracę układu odpornościowego.

  3. W rzadkim przypadkach spirulina może zawierać toksyny, np. BMAA, podejrzewaną o przyczynianie się do degeneracji układu nerwowego, endotoksynę LPS wyzwalającą liczne stany zapalne w organizmie, metale ciężkie oraz substancje o działaniu hepatotoksycznym.

Suplementy diety ze spiruliną:

Intenson BIO Spirulina - 100g

Intenson BIO Spirulina - 100g

29,99 pln
Najniższa cena: 34,99 pln -14%
BioTech Spirulina - 100 tabl.

BioTech Spirulina - 100 tabl.

24,99 pln
Intenson BIO Spirulina 100% - 200 tabl.

Intenson BIO Spirulina 100% - 200 tabl.

1 porcja / 1,21 pln
39,99 pln
Ostrovit Spiruline - 90 tabl.

Ostrovit Spiruline - 90 tabl.

1 porcja / 0,36 pln
15,99 pln

Co to jest chlorella?

Chlorella jest zielenicą, jednokomórkowym zielonym glonem. Jako że mikroalgi namnażają się bardzo szybko, zauważono duży potencjał w chlorelli w kontekście wykorzystywania jej do produkcji suplementów diety. Jest ona hodowana w specjalistycznych zbiornikach wodnych, tak samo jak spirulina.

Chlorella to bogate źródło witamin z grupy B (witamina B12, B2, B3, B6) oraz A (beta-karoten). Zawiera ona także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz potas. Inne substancje, jakie można znaleźć w chlorelli, to:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, również kwas GLA,

  • likopen,

  • luteina,

  • astaksantyna,

  • zeaksantyna.

Chlorella charakteryzuje się dość wysoką zawartością białka. Ma też największą ilość chlorofilu ze wszystkich alg.

Właściwości zdrowotne chlorelli i jej działanie

Chlorella wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka na wielu różnych płaszczyznach, zupełnie tak jak spirulina.

Spożywanie chlorelli może zapewnić następujące korzyści i działanie:

  • chelatowanie metali ciężkich,

  • wzmocnienie układu odpornościowego,

  • działanie przeciwutleniające (jest antyoksydantem),

  • działanie przeciwnowotworowe,

  • opóźnianie procesów starzenia się skóry,

  • wspomaganie procesów trawienia,

  • redukcja poziomu cholesterolu we krwi,

  • wsparcie oczyszczania organizmu przy radio- i chemioterapii,

  • regulacja poziomu cukru we krwi,

  • regulacja ciśnienia krwi,

  • korzystny wpływ na detoksykację wątroby.

Przeczytaj również artykuł Antyoksydanty – źródła przeciwutleniaczy i ich działanie

Minusy stosowania chlorelli

Choć chlorella to naturalny suplement diety, również w jej przypadku dostrzec można pewne wady i zagrożenia wynikające z jej stosowania. Są to jednak rzadkie sytuacje, które zwykle spowodowane są nieprawidłowym stosowaniem suplementu lub przyjmowaniem chlorelli niewiadomego pochodzenia.

  1. Istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia chlorelli arsenem, aluminium i kadmem.

  2. Ze względu na dużą zawartość celulozy chlorella może nie być dobrze tolerowana przez niektóre osoby.

  3. Wykazuje ona działanie pobudzające układ odpornościowy, więc może powodować problemy u osób z chorobami autoimmunologicznymi.

  4. Niewykluczone jest wystąpienie niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, biegunka.

Co lepsze - chlorella czy spirulina?

Obie algi uważane są za superfoods. Chlorella wykazuje podobne działanie do spiruliny - obie mogą wpływać pozytywnie zarówno na stan zdrowia fizycznego, jak i zdrowie psychiczne. Istnieją też jednak pewne różnice między nimi.

Spirulina wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne niż chlorella. Jest ona także łatwiej przyswajalna i lepiej trawiona niż chlorella. Co więcej, niektóre odmiany spiruliny mają także więcej białka niż jej koleżanka.

Chlorella z kolei zawiera więcej kwasów nukleinowych niż spirulina, co przemawia na jej korzyść. Zawiera także większą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, ale jest bardziej kaloryczna.

Jak widać, walka chlorella vs spirulina jest bardzo wyrównana i nie jest łatwo dokonać wyboru. Dobrze jest zrobić listę właściwości, które są dla Ciebie najistotniejsze i wybrać suplement diety zgodnie z Twoimi potrzebami.

Przeciwwskazania do stosowania spiruliny i chlorelli

Choć właściwości zdrowotne tych alg robią wrażenie, nie każdy może bezpiecznie stosować suplementy diety z tymi składnikami.

Spiruliny nie powinny przyjmować:

  • osoby cierpiące na fenyloketonurię (wrodzonej choroby genetycznej, która wiąże się z niedoborem pewnego enzymu),

  • kobiety ciężarne i karmiące piersią,

  • dzieci i młodzież,

  • osoby w podeszłym wieku.

Chlorellę odradza się:

  • kobietom w ciąży i karmiącym piersią,

  • osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne,

  • alergikom,

  • osobom, które przyjmują leki na nadciśnienie lub antykoagulanty,

  • osobom, którym dokuczają dolegliwości ze strony układu pokarmowego - bóle brzucha, biegunki, wzdęcia.

Najbardziej sensownym, rozsądnym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem w celu weryfikacji, czy w Twoim przypadku są jakieś przeciwwskazania do stosowania spiruliny bądź chlorelli.

Bibliografia:

  1. Silva J, Alves C, Pinteus S, Reboleira J, Pedrosa R, Bernardino S. Chapter 3.10 – Chlorella. Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements. 2019;187-193.

  2. Spoehr HA, Milner HW. The Chemical Composition of Chlorella; Effect of Environmental Conditions. Plant Physiol. 1949;24(1):120–149.

  3. Ali SK, Saleh AM. Spirulina – an overview. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2012;4(3):9-15.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 08.03.2019 r. oraz został zaktualizowany 20.11.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię