Chlorella i spirulina – algi o wszechstronnych właściwościach

A artykule omawiamy właściwości chlorelli i spiruliny. Z artykułu dowiesz się m. in. jakie korzyści możesz uzyskać poprzez wprowadzenie do swojej suplementacji tych coraz bardziej popularnych alg o wszechstronnych właściwościach.
Chlorella i spirulina – algi o wszechstronnych właściwościach
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • jakie właściwości posiada spirulina,
  • co ma nam do zaoferowania chlorella,
  • dlaczego należy być ostrożnym przy stosowaniu tychże alg.

Algi morskie o szerokim spektrum zastosowań

Chlorella to organizm jednokomórkowy, zielona alga klasyfikowana jako roślina, zaś spirulina stanowi prosty, niebieski glon zaliczany do królestwa bakterii. Jaka jest ich cecha wspólna? Obydwie zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli produktów posiadających wyjątkowe właściwości ze względu na zawartość wielu cennych związków. Chlorella znana jest szczególnie jako zasobne źródło chlorofilu oraz działania oczyszczającego organizm z metali ciężkich, natomiast spirulina zawdzięcza swoją popularność ze względu na wysoką zawartość białka.

Garść informacji na temat spiruliny

Spirulina zawiera w swoim składzie między innymi:

  • około 60% białka,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, w tym kwas gamma-linolenowy - GLA,
  • chlorofil i fikocyjaninę,
  • witaminę A w postaci beta-karotenu, E, K, B1, B2, B6,
  • minerały: siarka, chrom, miedź, mangan, żelazo,
  • enzymy,
  • antyoksydanty.

Pozytywne aspekty zastosowania spiruliny:

  • oczyszczanie organizmu z metali ciężkich,
  • działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze,
  • wsparcie układu odpornościowego i pracy wątroby,
  • obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego,
  • łagodzenie problemów z zatokami,
  • działanie neuroprotekcyjne,
  • zwiększanie poziomu energii,
  • poprawa funkcji poznawczych,
  • aktywność przeciwnowotworowa,
  • regulacja poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Dlaczego należy uważać na spirulinę?

  1. Wysoka zawartość jodu może nie wpływać najlepiej na zdrowie osób borykających się z nadczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto.
  2. Algi nie są najlepszym rozwiązaniem dla osób stosujących leki wyciszające aktywność układu immunologicznego ze względu wykazywane działanie przeciwstawne.
  3. Zawiera toksyny: BMAA, podejrzewaną o przyczynianie się do degeneracji układu nerwowego, endotoksynę LPS, wyzwalającą liczne stany zapalne w organizmie.
  4. Może zawierać metale ciężkie oraz substancje o działaniu hepatotoksycznym.

Spirulina najwyższej jakości:

BioTech Spirulina - 100 tabl.

BioTech Spirulina - 100 tabl.

24,99 pln

Niezbędna wiedza dotycząca chlorelii

Chlorella ceniona jest ze względu na zawartość licznych substancji:

  • spora zawartość białka,
  • chlorofil – najwyższy poziom spośród wszystkich alg,
  • kwasy tłuszczowe omega-3, również kwas GLA,
  • witamina A (beta-karoten), B2, B3, B6, B12,
  • likopen, luteina, astaksantyna, zeaksantyna,
  • minerały: magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, potas.

Korzyści związane z zastosowaniem chlorelli:

  • chelatowanie metali ciężkich,
  • aktywność przeciwzapalna i przeciwutleniająca,
  • wspomaganie procesów trawienia,
  • wsparcie oczyszczania organizmu przy radio- i chemioterapii,
  • opóźnianie procesów starzenia się skóry,
  • regulacja poziomu cukru we krwi,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • wzmocnienie funkcji układu immunologicznego,
  • optymalizacja podwyższonego ciśnienia krwi,
  • korzystny wpływ na detoksykację wątroby.

Aspekty nakazujące zachować ostrożność przy wykorzystaniu chlorelli:

  1. Istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia arsenem, aluminium i kadmem.
  2. Ze względu na dużą zawartość celulozy może nie być dobrze tolerowana przez niektóre osoby.
  3. Wykazuje działanie pobudzające układ odpornościowy, więc może powodować problemy wśród osób z chorobami autoimmunologicznymi.
  4. Niewykluczone jest wystąpienie niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, biegunka.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię