BLACK SALE Rabaty do -36% -> Sprawdź produkty

Afrykańskie mango – działanie i zastosowanie

Czym jest afrykańskie mango? Jaką posiada wartość odżywczą? Jakie są mocne i słabe strony jego suplementacji? Poznaj je bliżej!
Afrykańskie mango – działanie i zastosowanie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • czym jest afrykańskie mango,
  • jaką posiada wartość odżywczą,
  • poznasz jego mocne i słabe strony,
  • słów kilka na temat dawki.

Czym jest afrykańskie mango?

Irvingia Gabonensis to suplement diety pozyskiwany z nasion owoców mango afrykańskiego rosnącego powszechnie na terenach Afryki Wschodniej. Znany jest głównie ze względu na potencjalne działanie wspierające redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej, jednak oprócz tego posiada inne walory, wpływając między innymi na stabilizację gospodarki cukrowej. Interesujący jest fakt, iż zastosowanie w różnych celach, oprócz nasion, które mogą być spożywane w formie nieprzetworzonej, stosowane do produkcji suplementów, znajdują również inne fragmenty tej rośliny – mięsista część owocu jest konsumowana dla orzeźwienia i wykorzystywana do przygotowania soków, dżemów czy wina, zaś korzeń i liście są stosowane do produkcji tradycyjnych produktów leczniczych.

Wartość odżywcza afrykańskiego mango

Owoc mango afrykańskiego nie niesie za sobą dużej wartości energetycznej – 86 kcal. W głównej mierze składa się z wody, zresztą jak większość owoców. Zawiera około 18 g węglowodanów, znikome ilości białka i tłuszczu w 100 g, pokrywa ponad 50% zapotrzebowania na witaminę C. Nasiona stanowią ponadto źródło składników witaminowo-mineralnych. Znajdziemy w nich wapń, magnez, potas, sód, żelazo czy fosfor.

Właściwości i zastosowanie afrykańskiego mango

  1. Stabilizacja poziomu glukozy we krwi – dzięki znaczącej zawartości frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego, Irvingia Gabonensis opóźnia czas opróżniania żołądka, zapewniając stopniowe uwalnianie cukru do krwiobiegu.
  2. Regulacja poziomu cholesterolu – poprzez wiązanie i eliminowanie wraz ze stolcem soli kwasów żółciowych, wpływa na zwiększoną konwersję cholesterolu do tychże substancji w celu uzupełnienia braków, co przekłada się na optymalizację jego stężenia.
  3. Funkcja antyoksydacyjna – działanie zapobiegające zniszczeniom w organizmie wywoływanym przez nadmiar wolnych rodników wynika z obecności alkaloidów, antocyjanów, alkaloidów, flawonoidów, tanin.
  4. Zapobieganie gromadzeniu nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej – przeciwdziałanie wystąpieniu otyłości opiera się o kilka mechanizmów działania – zmniejszanie aktywności białka PPARy, które sprzyja zyskiwaniu na wadze, promowanie wzrostu hormonu – adiponektyny, biorącej udział w metabolizmie tłuszczów oraz regulowaniu poziomu glukozy, a także cofaniu odwracaniu stanu leptynooporności.
  5. Działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne – obecność kwasu elagowego i terpenoidów pozwala na przeciwdziałanie adhezji mikroorganizmów oraz aktywacji ich enzymów.

Czy są jakieś wady afrykańskiego mango?

Mango afrykańskie posiada bez wątpienia szereg zalet, ale na wskutek suplementacji u niektórych osób mogą pojawić się niepożądane reakcje, przy czym trzeba zaznaczyć, iż jest to kwestia bardzo indywidualna, a zaliczymy do nich: wzrost częstotliwości wypróżnień, nadmierne gazy, mdłości, niestrawność, bóle głowy, problemy ze snem.

Dawkowanie afrykańskiego mango

Nie została dotychczas jednoznacznie określona efektywna w działaniu ilość mango afrykańskiego, wyznaczono natomiast zakres referencyjny na poziomie 150-3200 mg. Indywidualnie dobrane ilości suplementu powinny być przyjmowane w przerwach pomiędzy posiłkami, biorąc przy tym pod uwagę, iż należy rozpoczynać od mniejszych dawek, ze względu na niewystarczające ilości badań oraz stosunkowo wysoką zawartość błonnika pokarmowego. 

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię