3 najważniejsze zalety stosowania magnezu
Magnez jest jednym z najważniejszym mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie bez przyczyny nazywany zatem jest "pierwiastkiem życia".
Obecny styl życia, gonitwa za pracą, przetworzone jedzenie, stres, cukrzyca, alkohol, nieprawidłowa dieta powodują jednak, że coraz więcej osób cierpi na niedobór magnezu w organizmie, który może powodować insulinooporność, syndrom przewlekłego zmęczenia, depresję, wysokie ciśnienie, kardiomiopatię, choroby układu krążenia i wiele innych chorób, którym musimy się przeciwstawiać. Uzupełnianie magnezu w codziennej diecie niesie za sobą wiele profitów. Pomaga między innymi w zwalczaniu uczuleń, bierze udział w procesie termoregulacji, rozpuszcza kamienie nerkowe, zmniejsza skurcze, wpływa na obniżanie napięcia przedmiesiączkowego. Magnez jest także jednym z czynników, z których powstaje melatonina, tak więc niedobór melatoniny może powodować, że mamy problem ze snem, co przekłada się bezpośrednio na bardzo ważny aspekt jakim jest regeneracja.
3 najważniejsze zalety stosowania magnezu
My jednak wybraliśmy dla Was – naszym zdaniem – 3 najważniejsze zalety stosowania magnezu:
- Wspomaga pracę układu nerwowego. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco. Poprawia pamięć i myślenie.
- Budulec kości i zębów – wraz z wapniem i witaminą D stanowi budulec naszych kości i zębów.
- Usprawnia działanie układu naczyniowo – sercowego – magnez nie tylko zapobiega chorobom serca, ale także wspomaga ich leczenie. W przypadku niedoboru magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, co prowadzi do zwiększania ciśnienia krwi. Z tego też powodu osobom z nadciśnieniem tętniczym poleca się spożywanie produktów bogatych w magnez.
Mówiąc o zaletach należy wskazać także o jego źródłach, który w największych ilościach występuje w kakao, kaszach (zwłaszcza gryczanej), roślinach strączkowych (groch, fasola), mąkach z pełnego przemiału, orzechach i suszonych owocach. Warto wskazać, iż przyswajalność magnezu z pożywienia waha się w granicach 40-50%. W
różnych przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na magnez, może być konieczna dodatkowa suplementacja.
Najlepiej przyswajalny przez organizm człowieka jest magnez w postaci cytrynianiu, mleczanu, chlorku oraz glicynianu (inaczej chelat magnezu), dlatego przy wyborze suplementu, czytajmy dokładnie etykiety, a także dbajmy o to, aby magnez podawany był z dodatkiem witaminy b6, która pomaga w lepszym wchłanianiu.
Wskazać także należy, że zapotrzebowanie na magnez dla każdej osoby będzie inne. Wiele zmiennych takich jak m.in. wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan zdrowia mogą wpływać na potrzebną ilość magnezu, jednak dla osób z umiarkowaną aktywnością fizyczną lub jej brakiem ogólne zapotrzebowanie mieścić się będzie w granicach 300-450mg dziennie.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyPokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) - właściwości, działanie i sposób użycia
Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w medycynie hinduskiej, lecz nadal jest badana. Jej wpływ na funkcjonowanie organizmu ocenia się jako pozytywny, natomiast wciąż trwają obserwacje dotyczące bezpieczeństwa jej stosowania oraz celów, w jakich może być zastosowana. Przede wszystkim, jeśli odchudzanie jest u Ciebie tematem nr 1 i szukasz wsparcia w tym, bądź co bądź,...
Zostaw opinię