BLACK SALE Rabaty do -36% -> Sprawdź produkty

Zalety produktów zbożowych w diecie

Wokół słyszysz o wielu wadach spożywania produktów zbożowych? Czas się przekonać również o ich zaletach!
Zalety produktów zbożowych w diecie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Produkty zbożowe to zazwyczaj podstawowy składnik w diecie każdego sportowca. Jednakże w ostatnich latach coraz częściej odrzuca się to źródło węglowodanów z różnych powodów. Czy to aby na pewno słuszny wybór?

Zboża stanowią podstawę piramidy żywienia. Niestety, ale coraz częściej spotykamy osoby, które rezygnują z ich spożywania, argumentując to ich negatywnym wpływem na nasze zdrowie. Bardzo popularny gluten w ostatnich latach niemalże zmienił tok myślenia większości dietetyków, a ich podopieczni mają zakaz kupowania i stosowania produktów, na których nie znajdziemy napisu "GLUTEN FREE". Czy aby na pewno ten gluten jest tak szkodliwy dla naszego zdrowia? Więcej na jego temat TUTAJ. Ja z kolei postaram się przybliżyć pozytywne aspekty, jakie niesie ze sobą spożywanie produktów zbożowych.

Produkty zbożowe to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Dzięki odpowiedniemu spożyciu błonnika każdego dnia unikniemy bardzo często męczących nas zaparć. Błonnik wiąże duże ilości wody w naszym układzie pokarmowym, co wpływa na dłuższe uczucie sytości. Zapobiega także wahaniom cukru w naszej krwi. Dzienne, zalecane spożycie błonnika to około 30-40g, gdzie w dzisiejszych czasach niektórzy nie dostarczają nawet połowy tej wartości. Oczywiście zalecana wartość będzie dla każdego inna, ze względu na różną aktywność fizyczną oraz kaloryczność  diety dobranej indywidualnie. Nie możemy także pójść w drugą stronę z ilością spożywanego na co dzień błonnika, ponieważ zbyt  duża jego ilość w naszej diecie prowadzić może do uciążliwego bólu brzucha, do biegunki, a co za tym idzie nawet do odwodnienia organizmu.

Zaraz obok dużej ilości błonnika powinniśmy postawić bogactwo produktów zbożowych w składniki mineralne oraz inne składniki takie jak:

  • kwas foliowy, czyli witamina B9, który korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz mózgu, a u kobiet spożycie jego odpowiedniej ilości jest bardzo ważne w prawidłowym rozwoju ciąży;
  • niacyna, czyli witamina B3, która wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
  • fosfor, który pełni rolę budulca mięśni, kości oraz tkanek, a także reguluje pracę serca oraz nerek;
  • żelazo, które jest niezbędnym składnikiem mineralnym do transportu tlenu w naszym organizmie;
  • magnez, który odpowiada za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz jest jednym ze składników zębów, kości, czerwonych krwinek, tkanek miękkich i mięśniowych;
  • cynk, który wspomaga pracę układu odpornościowego, korzystnie wpływa na stan kości oraz skóry, a także pomaga utrzymać prawidłowy  poziom testosteronu we krwi.

Kolejną zaletą spożywania produktów zbożowych są na pewno ich walory smakowe. Obecnie na rynku jest ich bardzo dużo, zatem komponowanie jadłospisu na cały dzień w oparciu o różnego rodzaju zboża to czysta przyjemność. Nie dość, że dostarczamy niezbędnego dla nas błonnika i cennych składników mineralnych, to jeszcze nasze posiłki są różnorodne i bardzo smaczne. Popularne omlety na słodko z płatków orkiszowych lub standardowa, poranna owsianka z pewnością gości w jadłospisie u większości osób dbających o swoje zdrowie.

Pieczywo białe, czy pełnoziarniste?

Poruszając temat zbóż nie mogę przejść obojętnie obok najbardziej popularnego produktu zbożowego, czyli pieczywa. Na pytanie które z nich wybrać zawsze przychodzi mi na myśl jedna odpowiedź - żadne. Niestety, ale w dzisiejszych czasach wypieki większości piekarni nie mają nic wspólnego ze zdrowym stylem życia mimo tego, iż próbują to skutecznie ukryć nazwami swoich produktów (np nazywając zwykłe bułki bułkami "fitness"). Najlepszym dla nas wyborem byłoby zrobić pieczywo we własnym zakresie, w domu. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że jest to czasochłonne i nie każdy może sobie pozwolić na własne wypieki. Jeśli zatem nie potrafimy zrezygnować z pieczywa to czy regularne spożywanie sklepowego pieczywa zaszkodzi naszemu zdrowiu lub pogorszy ciężko wypracowaną formę? Na pewno nie! Jednak wybierając pieczywo postawiłbym na to pełnoziarniste, ponieważ zboże białe, starannie oczyszczone, to produkt niepełnowartościowy. W procesie technologicznym traci większość witamin, minerałów oraz błonnik pokarmowy. Natomiast produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które występują w całym ziarnie. Ale idąc dalej - czy jeśli w Twojej diecie od czasu do czasu zagości bardzo popularna bułka kajzerka to kilkuletnia praca na siłowni lub sali fitness i hektolitry wylanego potu pójdą na marne? Na pewno nie! Nie dajmy się zwariować!

Podsumowując

wśród wielu wad spożywania produktów zbożowych, o których często słyszymy w mediach społecznościowych, zapominamy o wielu korzyściach, których zliczyć możemy równie dużo. Jeśli Twój organizm dobrze toleruje wszystkie zboża i Twoja dieta do tej pory była bogata w te produkty, to błędem byłoby podążanie za społeczeństwem, które tak bardzo je krytykuje, i eliminowanie ich ze swojej codziennej diety.

Pasjonat kulturystyki, z którą związany jest od 2014 roku. Swoją pasję łączy z codzienną pracą w branży suplementacyjnej. Ukończył wiele kursów, w tym na trenera personalnego oraz instruktora siłowni. Swoją wiedzę czerpie przede wszystkim z własnego doświadczenia, ale jednocześnie cały czas dokształca się jako czynny uczestnik kursów i szkoleń w całej Polsce. Należy do grupy osób, które fascynuje "oldschoolowe" podejście do wszystkiego, co związane z treningiem, dietą i suplementacją. Uważa, że w doskonaleniu sylwetki najważniejsza jest systematyczność i przede wszystkim ciężki trening, który niekoniecznie musi być udokumentowany zdjęciem na Instagramie. ;) Ma za sobą kilka startów w zawodach kulturystycznych i w niedalekiej przyszłości rozważa powrót "na deski".

Zostaw opinię