BLACK SALE Rabaty do -36% -> Sprawdź produkty

Substancje antyodżywcze w żywności

W artykule omawiamy zagadnienie substancji antyodżywczych w żywności. Po przeczytaniu tego artykułu poznasz różne grupy substancji antyodżywczych i dowiesz się jaki mają wpływ na organizm człowieka.
Substancje antyodżywcze w żywności
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • poznasz różne grupy substancji antyodżywczych,
  • dowiesz się jaki mają wpływ na organizm.

Spożywasz pokaźne ilości wysokoodżywczych pokarmów, bogatych w składniki witaminowo-mineralne. Masz nadzieję, że dostarczasz sobie pożywienia najlepszej jakości. A co jeśli poprzez nieodpowiednie zestawienia produktów w obrębie jednego posiłku oraz brak prawidłowego przygotowania (gotowanie, fermentowanie, moczenie, kiełkowanie) zaburzasz wchłanianie cennych dla Twojego organizmu substancji?

Nie jesz przecież tylko po to, aby skonsumować i wydalić, ale by strawić i przyswoić. Dlatego warto mieć świadomość z jakimi substancjami antyodżywczymi mamy do czynienia i gdzie się one znajdują.

Lektyny

Występowanie: strączki, zboża, ziemniak, pomidor
Mówi się, że stanowią przyczynę rozwoju chorób autoimmunologicznych, powodują rozluźnianie ścisłych połączeń pomiędzy kosmkami jelitowymi wpływając na zwiększenie przepuszczalności niepożądanych w krwiobiegu substancji. Lektyny na czele z glutenem, mogą prowadzić do zwiększenia częstotliwości pojawiania się infekcji wirusowych oraz przerostu bakterii jelitowych. Wiążąc się z receptorami dla hormonów wpływają na upośledzenie funkcjonowania tych związków, np. leptyny.

Kwas fitynowy

Występowanie: zboża, strączki
Jest inhibitorem niektórych enzymów trawiennych: amylazy, pepsyny i trypsyny, przez co wpływa negatywnie na trawienie skrobi i białek. Wiąże się z cynkiem, magnezem, wapniem, fosforem, żelazem, co ogranicza ich przyswajanie.

Inhibitory trypsyny i chymotrypsyny

Występowanie: zboża, strączki, słonecznik
Ich obecność w żywności przyczynia się do zmniejszenia przyswajalności białek pokarmowych, a co za tym idzie również wykorzystania przez organizm. Wynika to z faktu ograniczającego wpływu na działanie enzymów trawiennych.

Goitrogeny

Występowanie: kapusta, brokuł, jarmuż
Głównym zarzutem skierowanym w stronę goitrogenów jest obniżanie poziomu przyswajalności jodu z pożywienia, a także pogarszanie funkcjonowania tarczycy.

Saponiny

Występowanie: soja, szparagi, owies
Saponiny z łatwością przedostają się do krwiobiegu, przez co pociągają za sobą odpowiedź ze strony układu immunologicznego. Gdy występują w nadmiernych ilościach wywołują rozpad erytrocytów, wykazują działanie toksyczne względem wątroby i nerek. Mogą stanowić czynnik wyzwalający syndrom jelita cieknącego i choroby z autoagresji.

Taniny

Występowanie: winogrona, owoce jagodowe
Hamują wchłanianie witaminy A i B12, minerałów – wapnia oraz żelaza. Poprzez tworzenie kompleksów z białkami ograniczają działanie enzymów proteolitycznych, co powoduje zmniejszoną przyswajalność protein.

Izoflawony

Występowanie: soja
Mogą przyczyniać się do niekorzystnych wahań w stężeniach hormonów, co wynika z ich naśladowczego działania do estrogenów w organizmie, a także do problemów w układzie pokarmowych.

Askorbinaza

Występowanie: ogórek, cukinia
Enzym zaliczany do grupy oksydaz odpowiadający za reakcję utleniania witaminy C do formy, która jest nieczynna biologicznie.

Solanina

Występowanie: kabaczek, pomidor
Zbyt duże ilości solaniny w spożytym pokarmie pociągają za sobą zawroty głowy, biegunkę, wymioty, skurcz żołądka, czy też palenie w gardle, dlatego lepiej jest na nią uważać.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię