Skład i właściwości soli himalajskiej

Czego dowiesz się w tym artykule?
- czym jest sól himalajska i skąd pochodzi,
- jakie pierwiastki zawiera,
- dlaczego warto ją stosować,
- jak wypada na tle innych rodzajów soli,
- poznasz różne przykłady zastosowania.
Charakterystyka i soli himalajskiej
Sól himalajska, która zyskała miano najszlachetniejszej i wykazującej się największym potencjałem prozdrowotnym, jako związek chemiczny stanowi naturalny chlorek sodu (NaCl), klasyfikowana jako sól kamienna lub minerał z grupy halogenków. Wywodzi się ze wschodniego regionu Pakistanu – Punjab, znajdującego się w niedalekiej okolicy podnóży Himalajów. Swoje różowe zabarwienie zawdzięcza zawartości minerałów, między innymi żelaza. Mimo ciągłego wydobycia, jej zasoby szacuje się na ilości pomiędzy 80 a 600 milionów ton.
Skład pierwiastkowy soli himalajskiej
Wiele źródeł donosi, iż soli himalajska składa się z 84 pierwiastków, wliczając w to zarówno makroelementy – wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, żelazo, jak również pierwiastki śladowe – bor, fluor, chrom, miedź, jod, mangan, selen, cynk, molibden. Zawartość tychże elementów jest jednak dosyć znikoma i nie należy upatrywać w soli himalajskiej podstawowego źródła pokrywającego zapotrzebowanie na nie. Niemniej jednak od przybytku głowa nie boli więc lepiej, że są nawet w małych ilościach, niż miałoby nie być ich w ogóle.
sprawdź przekąski bez dodatku curku:
Korzyści wynikające ze stosowania soli himalajskiej - właściwości
- Wsparcie przy problemach z układem oddechowym – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomaga pozbyć się nadmiaru wydzieliny z dróg oddechowych, wpływa na oczyszczanie powietrza z patogenów.
- Regulacja poziomu pH – ze względu na obecność różnych makroelementów wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej.
- Optymalizowanie funkcjonowania układu pokarmowego – indukowanie odpowiedniej perystaltyki, regulacja produkcji soku żołądkowego, stymulowanie wytwarzania soków trawiennych trzustki i wątroby.
- Zapobieganie skurczom mięśniowym ze względu na obecność wapnia, magnezu, sodu i potasu.
Sól himalajska kontra inne rodzaje soli
Sól himalajska stanowi niezaprzeczalnie lepszy wybór w porównaniu do zwykłej soli kuchennej. Zastanawiasz się dlaczego, skoro obydwie są tym samym związkiem – NaCl? Wysokiej jakości sól himalajska jest często wydobywana ręcznie i zdaniem wielu stanowi najczystszą sól na świecie, zawiera wiele niezbędnych pierwiastków, zaś sól kuchenna, w wyniku procesów oczyszczania i wybielania, jest często ich pozbawiona, zawiera za to substancje szkodliwe dla zdrowia – aluminium czy amoniak.
W odniesieniu do soli morskiej przewagę stanowi większa zawartość składników mineralnych, a także brak zanieczyszczeń metalami ciężkimi, które mogą wystąpić w soli pozyskiwanej przez odparowywanie wody słonej pochodzącej z mórz, oceanów czy jezior.
Według licznych badań wydobywana w Polsce sól kłodawska nie ustępuje jakością oraz zawartością niezbędnych pierwiastków soli himalajskiej, a do tego jest bardziej opłacalna cenowo.
Różne oblicza soli himalajskiej
Sól himalajska znajduje powszechne zastosowania w kilku dziedzinach:
- wykorzystywana powszechnie w kuchni do przyprawiania potraw;
- haloterapia – metoda leczenia uzdrowiskowego polegająca na oddychaniu powietrzem zasobnym w związki soli;
- składnik do przygotowywania domowych, naturalnych peelingów;
- kąpiele solankowe często wykorzystywane w sanatoriach;
- lampy wykonywane z soli himalajskiej mające za zadanie oczyszczać powietrze.

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?

Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...






Zostaw opinię