Skład i właściwości soli himalajskiej

Czym jest sól himalajska i skąd pochodzi? Dlaczego warto ją stosować? Jak wypada na tle innych soli? Przeczytaj i dowiedz się więcej!
Skład i właściwości soli himalajskiej
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • czym jest sól himalajska i skąd pochodzi,
  • jakie pierwiastki zawiera,
  • dlaczego warto ją stosować,
  • jak wypada na tle innych rodzajów soli,
  • poznasz różne przykłady zastosowania.

Charakterystyka i soli himalajskiej

Sól himalajska, która zyskała miano najszlachetniejszej i wykazującej się największym potencjałem prozdrowotnym, jako związek chemiczny stanowi naturalny chlorek sodu (NaCl),  klasyfikowana jako sól kamienna lub minerał z grupy halogenków. Wywodzi się ze wschodniego regionu Pakistanu – Punjab, znajdującego się w niedalekiej okolicy podnóży Himalajów. Swoje różowe zabarwienie zawdzięcza zawartości minerałów, między innymi żelaza. Mimo ciągłego wydobycia, jej zasoby szacuje się na ilości pomiędzy 80 a 600 milionów ton.

Skład pierwiastkowy soli himalajskiej

Wiele źródeł donosi, iż soli himalajska składa się z 84 pierwiastków, wliczając w to zarówno makroelementy – wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, żelazo, jak również pierwiastki śladowe – bor, fluor, chrom, miedź, jod, mangan, selen, cynk, molibden. Zawartość tychże elementów jest jednak dosyć znikoma i nie należy upatrywać w soli himalajskiej podstawowego źródła pokrywającego zapotrzebowanie na nie. Niemniej jednak od przybytku głowa nie boli więc lepiej, że są nawet w małych ilościach, niż miałoby nie być ich w ogóle.

sprawdź przekąski bez dodatku curku:

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

1 porcja / 4,99 pln
4,99 pln
Najniższa cena: 5,99 pln -17%

Korzyści wynikające ze stosowania soli himalajskiej - właściwości

  1. Wsparcie przy problemach z układem oddechowym – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomaga pozbyć się nadmiaru wydzieliny z dróg oddechowych, wpływa na oczyszczanie powietrza z patogenów.
  2. Regulacja poziomu pH – ze względu na obecność różnych makroelementów wpływa na utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej.
  3. Optymalizowanie funkcjonowania układu pokarmowego – indukowanie odpowiedniej perystaltyki, regulacja produkcji soku żołądkowego, stymulowanie wytwarzania soków trawiennych trzustki i wątroby.
  4. Zapobieganie skurczom mięśniowym ze względu na obecność wapnia, magnezu, sodu i potasu.

Sól himalajska kontra inne rodzaje soli

Sól himalajska stanowi niezaprzeczalnie lepszy wybór w porównaniu do zwykłej soli kuchennej. Zastanawiasz się dlaczego, skoro obydwie są tym samym związkiem – NaCl? Wysokiej jakości sól himalajska jest często wydobywana ręcznie i zdaniem wielu stanowi najczystszą sól na świecie, zawiera wiele niezbędnych pierwiastków, zaś sól kuchenna, w wyniku procesów oczyszczania i wybielania, jest często ich pozbawiona, zawiera za to substancje szkodliwe dla zdrowia – aluminium czy amoniak.

W odniesieniu do soli morskiej przewagę stanowi większa zawartość składników mineralnych, a także brak zanieczyszczeń metalami ciężkimi, które mogą wystąpić w soli pozyskiwanej przez odparowywanie wody słonej pochodzącej z mórz, oceanów czy jezior.

Według licznych badań wydobywana w Polsce sól kłodawska nie ustępuje jakością oraz zawartością niezbędnych pierwiastków soli himalajskiej, a do tego jest bardziej opłacalna cenowo.

Różne oblicza soli himalajskiej

Sól himalajska znajduje powszechne zastosowania w kilku dziedzinach:

  • wykorzystywana powszechnie w kuchni do przyprawiania potraw;
  • haloterapia – metoda leczenia uzdrowiskowego polegająca na oddychaniu powietrzem zasobnym w związki soli;
  • składnik do przygotowywania domowych, naturalnych peelingów;
  • kąpiele solankowe często wykorzystywane w sanatoriach;
  • lampy wykonywane z soli himalajskiej mające za zadanie oczyszczać powietrze.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię