PRZEPIS: Ziemniak na słodko

To co udało mi się stworzyć ze słodkiego ziemniaka rozwaliło nawet mnie. Mała ilość składników, czyni ten przepis szybkim i przyjemnym w przygotowaniu. Jesteś sceptyczny co do takiej formy przepisu z batatów? Odłóż na bok swoje przekonania bo warto!
Zrobisz raz a gwarantuję Ci że na stałe zagości on w Twojej dietetycznej książce z przepisami.
Składniki na spód:
- 100g masła
- 1 jajo L
- 250g mąki
- szczypta soli
- woda
- ksylitol 20g
Spód:
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i mieszamy. Dolewamy wody do momentu aż uda nam się połączyć wszystko w jednolitą masę (około 50ml). Z powstałego ciasta tworzymy kule i przenosimy ją na naszą blaszkę (u mnie średnica 30cm). Rozprowadzamy ją po całości tak aby została wypełniona po brzegi. Naszą masę chowamy do lodówki i przechodzimy do ziemniaków.
Składniki na górę:
- 1kg batatów
- 2 jaja L
- 100g mleka 0,5%
- ksylitol około 60g
- cynamon
- odżywka białkowa WPC 50g
Krem:
Zaczynamy od wrzucenia do gotowania naszych ziemniaków. Bez obierania umieszczamy je we wrzącej wodzie na około 25 – 30 minut do momentu zmięknięcia. Ziemniaki wraz z resztą składników umieszczamy w dużej misce i blendujemy na jednolitą masę. Całość przelewamy do naszej formy ze spodem.
Ciasto umieszczamy w piekarniku. Temperatura 200 stopni w opcji równomiernego grzania góra – dół na około 45 minut. Kontrolujemy czy nasze ciasto nie przypieka się zbyt mocno. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygnie i posypujemy je startą gorzką czekoladą bądź owocami.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze ciasta i jednego kawałka (z całości wyszło 8 kawałków):
Całość: 3280,5 kcal
Białko – 103g , Tłuszcz – 104,5g , Węglowodany – 482g
1 kawałek: 410 kcal
Białko – 13g , Tłuszcz – 13g, Węglowodany – 60,25g

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?

Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...






Zostaw opinię