PRZEPIS: Wysokobiałkowe, brzoskwiniowo-waniliowe lody

Potrzebujesz ochłodzenia w upalne dni? Spróbuj naszych, wysokobiałkowych lodów, a nie sięgniesz już więcej po sklepową, niezdrową ich wersje!
PRZEPIS: Wysokobiałkowe, brzoskwiniowo-waniliowe lody
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Okres wakacyjnych, upalnych dni, to idealny czas, aby skorzystać z lekkiej ochłody i sięgnąć po przepyszne lody! Po co jednak kupować je w niezdrowej, przepełnionej cukrem wersji? Zróbmy je sami, w wersji "FIT"! Przedstawiamy naszą propozycję lodów z bardzo wysoką zawartością białka.

PRZEPIS: Wysokobiałkowe, brzoskwiniowo-waniliowe lody

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego;
  • 2 miarki białka serwatkowego Sport Definition That's The Whey o smaku brzoskwiniowym;
  • laska wanilii;
  • 2 łyżki ksylitolu;
  • brzoskwinia do dekoracji.

PRZEPIS: Wysokobiałkowe, brzoskwiniowo-waniliowe lody

Wykonanie:
Jogurt naturalny mieszamy z białkiem, ziarenkami wyjętymi z laski wanilii oraz ksylitolem.
W zależności od tego, czy do zrobienia lodów używamy maszynki postępujemy w następujący sposób:

  • z użyciem maszynki do lodów:
    masę chłodzimy w zamrażarce przez około 20-30 minut. Następnie stopniowo wlewamy ją do maszynki do lodów. Czekamy około 20 minut, aż maszyna wymiesza nam lody, po czym przekładamy masę ponownie do zamrażarki, aby mocno się schłodziła (na około 30 minut).
  • bez użycia maszynki do lodów:
    masę chłodzimy w zamrażarce przez około 30 minut, następnie wyjmujemy ją i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do zamrażarki na kolejne 20-30 minut i po tym czasie ponownie masę mieszamy. Powtarzamy tę czynność około 4-5 razy, w celu napowietrzenia lodów, i nadania im aksamitnej konsystencji.

Dobrze schłodzone lody nakładamy do pucharków, dekorujemy cząstkami brzoskwini (można ją przed podaniem zapiec w piekarniku przez około 10 minut w temp. 200 C i podać ciepłą). 

PRZEPIS: Wysokobiałkowe, brzoskwiniowo-waniliowe lody

Promotorka BODYPAK.

Zostaw opinię