PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa

Rozpływająca się w ustach tarta a`la Ferrero Rocher zrobiona na mleku kokosowym doskonałym źródłem tłuszczu w diecie!
PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Moja rozpływająca się w ustach tarta orzechowo-kokosowa zrobiona na mleku kokosowym może wam posłużyć jako doskonałe źródło tłuszczu w diecie, a zarazem zdrowy odpowiednik słodyczy.
Z kawą daje błogie połączenie dla prawdziwych łasuchów.

Mleko kokosowe wytwarza się ze stałego miąższu kokosa połączonego z wodą. Produkuje się je przez ręczną lub mechaniczną ekstrakcję z miąższu kokosa, a ilość użytej do tego procesu wody wpływa na konsystencję i zawartość tłuszczu w gotowym produkcie. W składzie zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dlatego porównuje się je do prozdrowotnego oleju kokosowego. Naukowcy wykazują związek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych na utratę masy ciała oraz na metabolizm, bo ich transport przebiega bezpośrednio do wątroby, gdzie są przekształcane w energię.

PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa


Spód:

  • 170 g mąki owsianej (ja zmieliłam po prostu płatki owsiane) 
  • szczypta soli 
  • jajko
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu
  • łyżka kakao 
  • 70 g oleju kokosowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na kruche ciasto.
Następnie jak już mamy zbitą kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i wciskamy w formę do tarty o średnicy 23 cm.
Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.

PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa


Mus daktylowy:

  • 200 g daktyli

Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładki mus.

Orzeszki do środka:

  • 2 garście orzechów laskowych

Krem:

  • Stała część mleka kokosowego (musi byc twarda część, więc mleka z dużą ilością dodatków odpadają!) 
  • Łyżka kakao
  • 5 kostek gorzkiej czekolady (rozpuszczamy ją w odrobinie mleka jakieś 2-3 łyżki) 
  • 50 g ksylitolu/miodu

Mleczko mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładki krem.

Teraz połączmy całość:

Na ostudzony spód smarujemy mus daktylowy. Wykładamy na niego orzeszki tak, żeby były na całej powierzchni ciasta. Następnie wylewamy na to nasz krem Ferrero i wkładamy na 2-3 godzinki do lodówki.

PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa

Pamiętajcie, żeby wybierając mleczko kokosowe kierować się jego składem. Najlepsze jest to, które zawiera ekstrakt z kokosa i wodę bez żadnych dodatków. Dodatki typu cukier, substancje zagęszczające i stabilizujące typu guma ksantanowa, czy guma guar są nam zupełnie niepotrzebne.

SMACZNEGO :)!

Wartości odżywcze: 

3070 kcal, Białko: 58 g, Tłuszcze: 196 g, Węglowodany: 249 g . Ja podzieliłam je na 12 kawałków

PRZEPIS: Tarta orzechowo-kokosowa

Team BODYPAK.

Zostaw opinię