PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem

Brak pomysłu na wykorzystanie sezonowych warzyw? Nie wiesz jak je przyrządzić, aby nadać im wyjątkowy smak? Oto przepis, który jest rozwiązaniem Twojego problemu!
PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Brak pomysłu na wykorzystanie sezonowych warzyw? Nie wiesz jak je przyrządzić, aby nadać im wyjątkowy smak? Oto przepis, który jest rozwiązaniem Twojego problemu!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka zielonych szparagów
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 6-7 sztuk małych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju kokosowego Intenson
  • 3-4 łyżki sosu Sweet Chilli od Sport Definition
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 300g ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól, pieprz

PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem

Wykonanie:

1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości przez około 90 minut. Odcedzamy.

2. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki: marchewki i paprykę w słupki, cukinię w półplasterki, cebulę i ziemniaki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia, polewamy sosem Sweet Chilli, olejem kokosowym, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekamy około 20 minut.

PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem

PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem

3. Ugotowaną ciecierzycę miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny, pastą tahini i zimną wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczonymi warzywami. Będzie to zdrowa przekąska lub dodatek do innych potraw.

PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem

Promotorka BODYPAK.

Zostaw opinię