PRZEPIS: Pieczone warzywa z hummusem
Brak pomysłu na wykorzystanie sezonowych warzyw? Nie wiesz jak je przyrządzić, aby nadać im wyjątkowy smak? Oto przepis, który jest rozwiązaniem Twojego problemu!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kilka zielonych szparagów
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 6-7 sztuk małych ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego Intenson
- 3-4 łyżki sosu Sweet Chilli od Sport Definition
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 300g ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- około 1/4 szklanki zimnej wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości przez około 90 minut. Odcedzamy.
2. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki: marchewki i paprykę w słupki, cukinię w półplasterki, cebulę i ziemniaki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia, polewamy sosem Sweet Chilli, olejem kokosowym, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiekamy około 20 minut.
3. Ugotowaną ciecierzycę miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę wraz z czosnkiem, sokiem z cytryny, pastą tahini i zimną wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczonymi warzywami. Będzie to zdrowa przekąska lub dodatek do innych potraw.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię