PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym

Propozycja naszej Ambasadorski na pyszne, dietetyczne lody z dodatkiem masła orzechowego.
PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Zdrowe jedzenie może być smaczne, zdrowe jedzenie może być aż zbyt smaczne - tak, że trudno powstrzymać się, by nie pochłonąć za dużo.


O co chodzi? O masło orzechowe! Jest ktoś, kto go nie lubi? Jest ktoś, kto potrafi zakończyć jego konsumpcję na jednej łyżeczce? ;)

Za co kochamy masło z orzechów:

  1. Za jego absolutną uniwersalność! Jest pyszne i prosto z pudełka, i jako dodatek do chleba, wafli ryżowych, omletów, koktajli, owsianek, jaglanek, owoców
  2. Wśród maseł każdy znajdzie coś dla siebie - w sprzedaży znajdziemy już nie tylko masło arachidowe, ale też z orzechów włoskich, laskowych, migdałowe czy z nerkowców.
  3. Ma sporo białka, w 100 gramach średnio 20 gramów!
  4. Na 100 gramów masła przypada ok. 50 gramów tłuszczu - głównie tłuszczów jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także na pracę mózgu.
  5. Zawiera witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
  6. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, mangan, cynk.


Za co go nie lubimy?

  • Za szybko znika!

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym


Jakie masło wybrać?
Zawsze warto sprawdzać skład - zawsze! I szukać maseł, które wyprodukowane są w 100 % z danego orzecha, nie zawierają cukru i oleju palmowego.
Takie masła właśnie możemy dostać w sklepie BODYPAK.PL, spójrzcie na ten skład, nie może być lepiej!

A najlepiej będzie, jak spróbujesz domowych lodów na bazie wybranego masła - jeśli jeszcze nie znasz tego smaku, przysięgam - pokochasz! A że lista składników jest wręcz śmieszna, polecam przetestować.

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym


WERSJA JASNA:

  • 30 gramów - czubata łyżka masła z orzechów nerkowca  That’s the cashew butter
  • duży banan - 120 gramów
  • blender

Sposób przygotowania:

  1. Banan (polecam dojrzały) trzeba pokroić w plastry i zamrozić.
  2. Do blendera wrzuć zmrożony owoc i masło z nerkowców.
  3. Blendujemy!
  4. Gotowe - można wcinać :)

WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 7,1 g białka, 14,5 g tłuszczu, 35,2 g węglowodanów, 4,3 g błonnika i 299 kcal

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym


WERSJA CIEMNA:

  • 30 gramów - czubata łyżka masła migdałowego That’s the almond butter
  • duży banan - 120 gramów
  • łyżka gorzkiego kakao - 10 gramów
  • blender

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzały, pokrojony banan wrzuć do zamrażarki.
  2. Zblenduj zmrożony owoc z dodatkiem kakao i masła migdałowego.
  3. Wcinaj!

WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 10,2 g białka, 17 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2 g błonnika i 333 kcal

PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię