PRZEPIS: Lody z masłem orzechowym
Zdrowe jedzenie może być smaczne, zdrowe jedzenie może być aż zbyt smaczne - tak, że trudno powstrzymać się, by nie pochłonąć za dużo.
O co chodzi? O masło orzechowe! Jest ktoś, kto go nie lubi? Jest ktoś, kto potrafi zakończyć jego konsumpcję na jednej łyżeczce? ;)
Za co kochamy masło z orzechów:
- Za jego absolutną uniwersalność! Jest pyszne i prosto z pudełka, i jako dodatek do chleba, wafli ryżowych, omletów, koktajli, owsianek, jaglanek, owoców…
- Wśród maseł każdy znajdzie coś dla siebie - w sprzedaży znajdziemy już nie tylko masło arachidowe, ale też z orzechów włoskich, laskowych, migdałowe czy z nerkowców.
- Ma sporo białka, w 100 gramach średnio 20 gramów!
- Na 100 gramów masła przypada ok. 50 gramów tłuszczu - głównie tłuszczów jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także na pracę mózgu.
- Zawiera witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
- Zawiera witaminy z grupy B, magnez, mangan, cynk.
Za co go nie lubimy?
- Za szybko znika!
Jakie masło wybrać?
Zawsze warto sprawdzać skład - zawsze! I szukać maseł, które wyprodukowane są w 100 % z danego orzecha, nie zawierają cukru i oleju palmowego.
Takie masła właśnie możemy dostać w sklepie BODYPAK.PL, spójrzcie na ten skład, nie może być lepiej!
A najlepiej będzie, jak spróbujesz domowych lodów na bazie wybranego masła - jeśli jeszcze nie znasz tego smaku, przysięgam - pokochasz! A że lista składników jest wręcz śmieszna, polecam przetestować.
WERSJA JASNA:
- 30 gramów - czubata łyżka masła z orzechów nerkowca That’s the cashew butter
- duży banan - 120 gramów
- blender
Sposób przygotowania:
- Banan (polecam dojrzały) trzeba pokroić w plastry i zamrozić.
- Do blendera wrzuć zmrożony owoc i masło z nerkowców.
- Blendujemy!
- Gotowe - można wcinać :)
WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 7,1 g białka, 14,5 g tłuszczu, 35,2 g węglowodanów, 4,3 g błonnika i 299 kcal
WERSJA CIEMNA:
- 30 gramów - czubata łyżka masła migdałowego That’s the almond butter
- duży banan - 120 gramów
- łyżka gorzkiego kakao - 10 gramów
- blender
Sposób przygotowania:
- Dojrzały, pokrojony banan wrzuć do zamrażarki.
- Zblenduj zmrożony owoc z dodatkiem kakao i masła migdałowego.
- Wcinaj!
WARTOŚĆ CAŁEJ PORCJI: 10,2 g białka, 17 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2 g błonnika i 333 kcal
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię