PRZEPIS: Lasagne High Carb - bez makaronu

Lasagne - ulubione danie kota Garfielda i zaraz po pizzy, najbardziej znana potrawa kuchni włoskiej. Klasyczna lasagne kojarzy się głównie z bombą kaloryczną, mięsno-pomidorowym sosem, serem i makaronem w postaci płatów. Moja lasagne będzie dużo bardziej dietetyczna i można znaleźć na nią miejsce w swoim menu.
PRZEPIS: Lasagne High Carb - bez makaronu
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Lasagne - ulubione danie kota Garfielda i zaraz po pizzy, najbardziej znana potrawa kuchni włoskiej. Klasyczna lasagne kojarzy się głównie z bombą kaloryczną, mięsno-pomidorowym sosem, serem i makaronem w postaci płatów. Moja lasagne będzie dużo bardziej dietetyczna i można znaleźć na nią miejsce w swoim menu.

Dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne, polecam wersję z batatami! I polecam nie tylko ich miłośnikom, ale też przeciwnikom - uwierzcie, w tej konfiguracji słodkie ziemniaki pokochacie! Do tego proponowana przeze mnie wersja jest wersją uszczuploną, tak że z przepisu skorzystają i osoby odchudzające się*, jak i te „masujące”.

*jeśli wolisz potrawę jeszcze bardziej dietetyczną, zamień część lub całość batatów na cukinię.

Do dzieła!


PRZYGOTUJ:

  • 300 g batatów
  • 150 g fileta z indyka
  • 200 g pieczarek
  • małą cebulę
  • 200 ml sosu pomidorowego (u mnie domowy :)
  • 20 g parmezanu/sera żółtego (u mnie owczy Pecorino Romano)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • natkę
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie


1. Bataty umyj, obierz i pokrój w płaty - to zamiennik makaronu. Wrzuć na 3-5 minut do osolonego wrzątku. UWAGA! Przy wyjmowaniu trzeba uważać, żeby się nie rozpadły.
2. Umyte mięso zmiel w maszynce lub w blenderze i wrzuć na patelnię. Podduś chwilę.
3. Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i pieczarki, podduś całość i dopraw.
4. W garnuszku wymieszaj sos pomidorowy z przyprawami i oliwą.
5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia (jeśli masz formę silikonową, nie potrzebujesz papieru) i wykładaj na przemian: bataty, mięso z pieczarkami, sos pomidorowy, a każdą z warstw posypuj serem, aż do wykorzystania wszystkich składników.

PRZEPIS: Lasagne High Carb - bez makaronu


6. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.
7. Gotową potrawę posyp natką.
8. Smacznego :)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

49 g białka, 20 g tłuszczu, 88 g węglowodanów, w tym 19 g błonnika, i 725 kcal

PRZEPIS: Lasagne High Carb - bez makaronu

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię