Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

PRZEPIS: Kokosowe chlebki niskowęglowodanowe

Przepis na idealny posiłek białkowo-tłuszczowy.
PRZEPIS: Kokosowe chlebki niskowęglowodanowe
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Uwielbiam przepisy proste, najlepiej z kilku składników, i wszechstronne! Dziś mam właśnie taką propozycję. Do tego będzie niskowęglowodanowo! A czego brakuje najbardziej, gdy ograniczamy węglowodany w diecie? Chleba, oczywiście! Będzie więc chleb, a dokładniej chlebki, które mogą być też ciastkami :)


Jak wspomniałam, dzisiejszy przepis bazuje na kilku składnikach, a podstawą jest mąka kokosowa. W 100 g odtłuszczonej mąki znajdziemy 18 g białka, 11,5 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, aż 40 g błonnika! i 342 kcal

Mąka kokosowa to produkt bezglutenowy, ma lekką konsystencję i delikatny zapach, świetnie sprawdzi się w omletach, plackach, babeczkach, muffinach i naleśnikach. Co ciekawe, można ją spożywać bez obróbki termicznej, zatem może nam służyć jako zagęszczacz. Uwaga! Mocno chłonie wodę! Obecnie nie ma już problemu z jej zakupem, i to w przystępnej cenie, jeśli jednak masz ochotę, możesz wykonać ją we własnej kuchni!

Wracając do przepisu!

PRZYGOTUJ:

  • 40 g mąki kokosowej
  • średnią marchewkę - 70 g
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • trochę wody
  • sól, przyprawy do smaku - w zależności od tego, czy planujesz wersję na słodko czy wytrawną

PRZEPIS: Kokosowe chlebki niskowęglowodanowe
DODATKI - ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

  • mus owocowy
  • ser żółty, kozi, twaróg
  • mięso
  • awokado
  • dobrej jakości wędlina
  • zielenina

PRZEPIS: Kokosowe chlebki niskowęglowodanowe

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce albo wrzuć do malaksera - blenduj kilkanaście sekund, aż powstaną z niej wiórki, wymieszaj z mąką, jajami, rozpuszczonym olejem, odrobiną wody i przyprawami. Odstaw na chwilę.
  3. Podziel masę na cztery części i uformuj placki - najlepiej na papierze do pieczenia.
  4. Piecz ok. 20 minut, aż będą lekko rumiane.
  5. Placki możesz zjeść zaraz po upieczeniu, ale możesz też je zamrozić.


PRZEPIS: Kokosowe chlebki niskowęglowodanowe
WARTOŚĆ 4 sztuk bez dodatków: 23 g białka, 22 g tłuszczu, 15 g węglowodanów i 374 kcal

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię