PRZEPIS: KETO PLACKI

Diety ketogeniczne są coraz bardziej wszechobecne w świecie siłowni i fitness. Często brakuje pomysłu na potrawy, które mogą zastąpić te z pełna ilością węglowodanów. Chcieliśmy Was zainspirować plackami, które do złudzenia przypominają ziemniaczane.
PRZEPIS: KETO PLACKI
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Diety ketogeniczne są coraz bardziej wszechobecne w świecie siłowni i fitness. Często brakuje pomysłu na potrawy, które mogą zastąpić te z pełna ilością węglowodanów. Chcieliśmy Was zainspirować plackami, które do złudzenia przypominają ziemniaczane.

Placki składają się z warzyw i jajek, dzięki czemu wpisują się w kanony diety ketogenicznej. Są bardzo proste w przygotowaniu i można je podawać z wszelkimi tłustymi sosami lub jak kto woli z sosami ZERO, które obniżą kaloryczność potrawy. Ze względu na to jakie kto ma makro w swojej diecie można smażyć je na małokalorycznym sprayu do smażenia lub na głębokim oleju. 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jaja
  • pieprz, sól, bazylia, oregano
  • połowa cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • olej do smażenia placków

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę. Cukinie zetrzyj na tarce. Dodaj przyprawy i jajko i wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj dwie łyżki babki jajowatej (łupiny) i zmieszaj wszystko poraz drugi.
Odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki po 2 minuty z każdej strony.
Placki podawaj ze swoim ulubionym sosem ZERO.

Pasjonaci zdrowego trybu życia.

Zostaw opinię