PRZEPIS: Kakaowy omlet z malinami i cynamonem
Przepisów na omlety w sieci możemy znaleźć mnóstwo. Ja chciałabym podzielić się z Wami moją propozycją na przepyszną, kakaową wersję tego klasycznego śniadania z dodatkiem malin i cynamonu! ;)
KAKAO
Jest bogate w żelazo, wapń, magnez i fosfor. To właśnie zawartość tych składników sprawia, że czekolada poprawia nam nastrój. Badania wykazały, że braki tych minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u kobiet. Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Poza tym kakao jest bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów.
MALINY
Choć są owocem dość słodkim, to dostarczają bardzo niewielu kalorii. Zawierają dużą dawkę błonnika, pęczniejąc w żołądku, powoduje odczucie pełności. Dlatego też wszyscy stosujący diety odchudzające powinni wprowadzić maliny na stałe do swojego menu. Bezapelacyjnie sprawdzają się na froncie walki z przeziębieniami. Co więcej, zarówno owoce, jak i liście znajdują zastosowanie, gdy podstępnie atakują nas infekcje. Ponadto wielkim atutem malin jest bardzo duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem, a jeśli już dopadnie nas nędza choroby, to znacznie skraca czas jej trwania.
CYNAMON
To przyprawa, która ma wiele właściwości leczniczych - to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych.
Składniki
- 4 jajka
- pół miarki odżywki białkowej (u mnie FitWhey o smaku czekoladowym)
- łyżka kakao
- dwie łyżki mąki ryżowej
- dwie łyżki płatków owsianych
- jeden średni banan
- cynamon (wg. uznania)
- łyżeczka ksylitolu (można zastąpić jakimkolwiek innym słodzikiem)
- olej kokosowy nierafinowany
- maliny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz malin blendujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy ok. pół łyżeczki oleju kokosowego. Przelewamy gotową masę na rozgrzaną patelnię, dorzucamy maliny. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy omlet jest już ścięty przerzucamy na drugą stronę i ściągamy z palnika. Ja dzielę omleta na 4 porcje. Ozdabiam ulubionymi owocami i gotowe! Smacznego! :)
Wartości odżywcze w całości:
- 85g białka
- 190g węglowodanów
- 34g tłuszczu
- + jedna łyżeczka oleju kokowoego to ok. 5 g tłuszczu.
Autor przepisu: Edyta Dyduch
Instagram: @edithf99
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię