PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej

Jabłecznik jaglany to propozycja dla każdego, kto potrzebuje dużej dawki węglowodanów, ale w zdrowej wersji.
PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Szarlotkę kocha niemal każdy, nie każdy jednak ma ochotę pakować w siebie białą mąkę w towarzystwie cukru. Jabłecznik jaglany to propozycja dla każdego, kto potrzebuje dużej dawki węglowodanów, ale w zdrowej wersji.


Kasza jaglana, czyli główny bohater przepisu, powstaje z łuskanego ziarna prosa. W 100 gramach kaszy znajdziesz 11 g białka, 4,2 g tłuszczu, 73 g węglowodanów (w tym 9 g błonnika), 378 kcal, ponadto witaminy z grupy B, E, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, krzem, który świetnie działa na skórę i paznokcie, a także lecytynę, która wpływa na poprawę pamięci i koncentrację.
Mało? Kasza jaglana jest naturalnie BEZglutenowa, lekkostrawna, co docenią wrzodowcy, a, jak podaje Tradycyjna Medycyna Chińska, wzmacnia nerki i usuwa wilgoć z organizmu. Polubią ją też sportowcy i osoby aktywne fizycznie - to produkt, który rewelacyjnie sprawdzi się jako paliwo przed treningiem, a także w formie potreningowej. Niewątpliwą zaletą kaszy jaglanej jest jej neutralny smak - można zjeść ją i z owocami, i z kawałkiem indyka. Kto powinien jej unikać? Ze względu na obecność goitrogenów, kasza ta nie powinna zbyt często pojawiać się w menu osób z chorą tarczycą, dodatkowo powinny uważać na nią osoby z insulinoopornością i cukrzycą.
Wracając do przepisu.

PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 300 g surowej kaszy jaglanej
  • cynamon
  • opcjonalnie erytrytol lub ksylitol do słodzenia

Sposób przygotowania: 

Kaszę dokładnie opłucz i przelej wrzątkiem (pozbędziesz się goryczy). Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce.

PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej

Wymieszaj wszystkie składniki - to chwila na dodanie cynamonu i ewentualnego słodzidła.
Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ciasto polecam przykryć papierem i zdjąć go na 10 minut przed końcem pieczenia, wówczas szarlotka się nie zeschnie.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z foremki - daj mu wystygnąć.

PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej

W towarzystwie szejka białkowego IDEALNIE sprawdzi się po dobrym treningu! Polecam ;)

Wartości odżywcze: 

36 g białka, 13 g tłuszczu, 326 g węglowodanów i 1500 kcal.

PRZEPIS: Jabłecznik z kaszy jaglanej

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię