PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej
Z przykrością muszę stwierdzić, ze powoli lato dobiega końca. Żeby jakoś uczcić ten wspaniały czas i wykorzystać maksymalnie sezonowe owoce postanowiłam zrobić coś co przypomni mi wakacje, plaże, morze i ... gofry.
Te z budki pod plażą niestety często, jak nie zawsze są przeładowane cukrem, a dodatki typu bita śmietana, frużelina, czy inne wcale nie odejmują im kaloryczności.
Dlatego zrobiłam moje FIT ulepszone gofry, które smakiem nie odbiegają od tych budkowych, a składniki zdecydowanie nadają się na półkę ze zdrową żywnością!
Składniki:
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 2 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem kokosowym lub spryskać PAMem do smażenia.
Gofry zapiekamy w gofrownicy przez 4 minuty.
Składniki odżywcze:
Z podanych proporcji wyszły mi 4 sztuki a jeden GOFEREK bez dodatków to:
210 kcal w tym:
Białko: 8g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 4 g.
U mnie na gofrach wylądowało mleczko kokosowe z nasionkami chia, mój domowej roboty dżemik borówkowy no i ulubione owoce.
Przekąska idealna, aby zrobić komuś niespodziankę, po ciężkim dniu w pracy!
Smacznego!
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię