PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej

Z przykrością muszę stwierdzić, ze powoli lato dobiega końca. Żeby jakoś uczcić ten wspaniały czas i wykorzystać maksymalnie sezonowe owoce postanowiłam zrobić coś co przypomni mi wakacje, plaże, morze i ... gofry.
PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Z przykrością muszę stwierdzić, ze powoli lato dobiega końca. Żeby jakoś uczcić ten wspaniały czas i wykorzystać maksymalnie sezonowe owoce postanowiłam zrobić coś co przypomni mi wakacje, plaże, morze i ... gofry. 

Te z budki pod plażą niestety często, jak nie zawsze są przeładowane cukrem, a dodatki typu bita śmietana, frużelina, czy inne wcale nie odejmują im kaloryczności.
Dlatego zrobiłam moje FIT ulepszone gofry, które smakiem nie odbiegają od tych budkowych, a składniki zdecydowanie nadają się na półkę ze zdrową żywnością!

PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej

Składniki:

  • 150 g mąki ryżowej 
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 
  • 2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania: 

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem kokosowym lub spryskać PAMem do smażenia.
Gofry zapiekamy w gofrownicy przez 4 minuty.

PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej

Składniki odżywcze:

Z podanych proporcji wyszły mi 4 sztuki a jeden GOFEREK bez dodatków to:
210 kcal w tym:
Białko: 8g
Węglowodany: 34 g
Tłuszcze: 4 g.

PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej

U mnie na gofrach wylądowało mleczko kokosowe z nasionkami chia, mój domowej roboty dżemik borówkowy no i ulubione owoce.
Przekąska idealna, aby zrobić komuś niespodziankę, po ciężkim dniu w pracy!
Smacznego!

PRZEPIS: Gofry z mąki ryżowej

Team BODYPAK.

Zostaw opinię