PRZEPIS: FIT ciasto w stylu Kopiec Kreta

Dosyć masz ciast z proszku? Zależy Ci na tym, aby było nieszablonowo, smacznie i do tego szybko? Zaskocz swoich znajomych!
Moja wersja tego jakże popularnego przepisu wpisuje się we wszystko to co wyżej napisałem. Do tego zrobiony bez cukru i z wysoką zawartością białka tak by idealnie wypełniał zapotrzebowanie na ten makroskładnik.
Składniki na spód kopca kreta
- płatki owsiane (zmielone), bądź mąka owsiana/pszenna– 130g
- jajka L 2 sztuki – 110g
- mleko 0,5% – 125ml
- olej kokosowy – 10g
- ½ banana – 50g
- 2 łyż. Kakao – 20g
- ksylitol 80g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- aromat
Spód kopca kreta
Jajka ubijamy około 2 minut, dodajemy ksylitol i kontynuujemy do momentu ujednolicenia się masy. Dodajemy całą resztę składników i wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Nasz kopiec pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu nasze ciasto studzimy, tak aby móc wydrążyć z niego miąższ na głębokość, ale zostawiamy brzegi nienaruszonego ciasta. Okruchy przekładamy do miski i równomiernie rozkruszamy je w niej. Banany kroimy na kilka części tak aby ułożyć je w środku naszego wydrążonego koła zapełniając całą „wnękę”.
Składniki na krem do ciasta kopiec kreta
- jogurt naturalny lidl 0% tłuszczu– 250g
- twaróg chudy – 250g
- białko WPC – 50g
- słodzik – 5 tabletek
- żelatyna – 30g
- 3 banany – 270g
- czekolada 90% – 50g
Krem do ciasta kopiec kreta
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i studzimy. Twaróg, jogurt, białko i żelatynę blendujemy na jednolitą masę. Słodzik rozpuszczamy i dodajemy do naszego kremu. Czekoladę trzemy na dużych oczkach od tarki, mieszamy z masą i wylewamy na ciasto. Górę wyklejamy naszym pokruszonym ciastem które pozostało nam z wcześniej wydrążonego spodu. Gotowy kopiec umieszczamy w lodówce aż do ostudzenia.
Wartości odżywcze:
Makrosy kopca i jednego kawałka (wyszło 8 z całej porcji):
Całość - 2104 kcal w tym:
B: 142 g
W: 288 g
T: 45 g
Jeden kawałek: 263 kcal w tym:
B: 18 g
W: 36 g
T: 6 g.

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?

Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...






Zostaw opinię