PRZEPIS: Ekspresowe ciasto z truskawkami
Co z przepisów cieszy się największa popularnością? To, co robi się najszybciej i smakuje jak milion dolarów. Sezon na truskawki sprzyja pomysłom na słodkości, a gdyby tak zrobić dodatkowo jeszcze coś fit to już w ogóle będzie idealnie.
Tym razem przedstawiam Wam przepis na moje ciasto na bazie maślanki.
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka erytrytolu
- łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2,5 szklanki mąki (ja wymieszałam owsianą, kukurydzianą i pszenną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia / sody
- truskawki mrożone/świeże
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku mieszamy ze sobą. Następnie dosypujemy przez sitko mąkę i proszek w kilku partiach ciągle mieszając. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wbijamy truskawki. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto ekspresowe, a niezwykłą zaletą jest to, że nie używam w nim cukru, tylko zastąpiłam go erytrytolem, który znacznie lepiej wpłynie na sylwetkę i zdrowie. Wiadomo, że jeśli ktoś ma wyliczoną michę to średnio wrzucić takie coś do diety, jednak możecie podrzucić pomysł waszym mamom/babciom, które na pewno mają jeszcze te starodawne metody gotowania. Być może wprowadzą trochę nowoczesności do swojej kuchni, a przy tym zadbają o zdrowie swoje i bliskich. Jeśli w rodzinie istnieją takie choroby jak cukrzyca na pewno warto się nad tym zastanowić i zamienić cukier na jego zdrowszy odpowiednik.
Wpływ cukru a wpływ erytrytolu na organizm
Każda osoba choć trochę interesująca się zdrowym stylem życia potrafi wymienić przynajmniej kilka powodów, dla których warto pozbyć się lub znacznie ograniczyć spożycie cukru. Dla nas ważną kwestią jest to, że nadmiar cukru może bardzo szybko powodować przybieranie na wadze, a nie jest to jego jedyny negatywny efekt.
Niszczenie błony śluzowej jelit, zaburzenia procesów trawiennych, zakwaszenie organizmu, przyspieszenie rozwoju próchnicy, a także może być powodem wystąpienia niedoborów mineralnych i witaminowych. Z tych powodów warto zamienić cukier biały na zdrowsze produkty służące do słodzenia. Jednym z nich jest erytrytol.
Erytrytol jest to naturalny słodzik, który wyglądem i smakiem przypomina cukier. Jego zaletą jest to, że jest najbliższy cukrowi jeśli chodzi o smak przy dużo mniejszej kaloryczności. Łyżka erytrytolu ma zaledwie 5% wartości energetycznej łyżki zwykłego cukru. Jego wadą może być dość wysoka cena, jednak jeśli interesujemy się naszym zdrowiem i nie chcemy rezygnować ze słodzenia napojów, to zamiana na erytrytol jest warta rozważenia.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyBłonnik pokarmowy – jaka jest jego rola w organizmie człowieka?
Choć błonnik pokarmowy to substancja nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu przez organizm ludzki, jego wpływ na zdrowie i samopoczucie jest nieoceniony. Nie tylko poprawia trawienie, wzmacnia odporność i pomaga zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym, ale nawet ma wpływ na sukcesy w odchudzaniu i samopoczucie psychiczne. Jak dokładnie błonnik wpływa na zdrowie i które produkty warto...
Zostaw opinię