PRZEPIS: Domowe FIT burgery

Burgery to chyba jedno z moich ulubionych dań. Oczywiście mam restauracje, w których uwielbiam je jeść, ale często również przyrządzam sobie je w domu. Oszczędzam przy tym kalorie, ponieważ robie je w zdecydowanie odtłuszczonej wersji.
PRZEPIS: Domowe FIT burgery
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Burgery to chyba jedno z moich ulubionych dań. Oczywiście mam restauracje, w których uwielbiam je jeść, ale często również przyrządzam sobie je w domu. Oszczędzam przy tym kalorie, ponieważ robię je w zdecydowanie odtłuszczonej wersji.

Na pewno dużym plusem takiego burgera, jest zamiana sosów, które dodatkowo podbijają wartości energetyczne w takim kupionym burgerze. Oczywiście jeśli burger to musza być też frytki, dlatego nie smażę ich na głębokim oleju tylko robię je trochę bardziej FIT w piekarniku.

Do fit burgera potrzebne nam będzie:

  • 200 g zmielonej wołowiny (ja robię z antrykotu)
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • żółtko
  • sól, pieprz, chilli
  • olej w sprayu
  • Sos 6PAK piri-piri
  • Ketchup Biotech
  • Bułka żytnia
  • dwa ziemniaki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek kiszony

Sposób przygotowania fit burgera:

Frytki:

Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Spryskaj olejem w sprayu i dodaj przyprawy. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Mięso:

Do zmielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodać żółtko i chilli i pieprz. Na patelni rozgrzać olej w sprayu. Najlepiej użyć grillowej patelni, wtedy zaoszczędzimy trochę tłuszczu.
Uformować z mięsa burgera i posypać solą z jednej strony. Grillować na podkręconym ogniu przez mniej więcej 3 minuty osolona stroną do patelni. Mięso musi zmienić kolor do połowy burgera.
Zmieniamy stronę grillowania , posypujemy solą drugą cześć i smażymy kolejne 3 minuty. Staramy się, aby patelnia miała cały czas wysoką temperaturę.

PRZEPIS: Domowe FIT burgery

Dla leniuchów:

można kupić gotowe burgery w Lidlu lub Biedronce, ale pamiętajcie, ze to co się zrobi samemu zawsze smakuje lepiej.

Bułkę przekrajamy na pół i dajemy na 2 minuty do robiących się w piekarniku frytek.

Do przekrojonej bułki dodajemy sałatę, na to mięso, sosy ZERO , ogórek, pomidor i podajemy burgera z frytkami.

Wpływ fit burgera na naszą dietę

Tego typu burger i frytki są z pewnością zdrowsze niż ich fast-foodowe odpowiedniki, a przy tym możemy decydować jakiego rodzaju produkty do niego trafią. Może to być bardzo dobry posiłek, który dostarczy nam różnego rodzaju składników odżywczych i pewną ilość kalorii. Jeśli trzymamy restrykcyjną dietę, to należy obliczyć ilość tych kalorii oraz ilość składników odżywczych które dostarczy nam taki posiłek. Jeśli odliczymy odpowiednią ilość tych składników odżywczych to nasz burger będzie bardzo dobrym dodatkiem do naszej diety.

Team BODYPAK.

Zostaw opinię