PRZEPIS: Domowa tortilla

Jeśli macie ochotę na odskocznię od potrawy, w której główne miejsce zajmuje ryż czy kasza, ale zależy Wam na zdrowym, zbilansowanym posiłku, mam fajną propozycję - DOMOWE TORTILLE. Bez polepszaczy, bez wzmacniaczy, do tego prosto, z czterech składników, a do środka można włożyć dosłownie wszystko.
PRZEPIS: Domowa tortilla
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jeśli macie ochotę na odskocznię od potrawy, w której główne miejsce zajmuje ryż czy kasza, ale zależy Wam na zdrowym, zbilansowanym posiłku, mam fajną propozycję - DOMOWE TORTILLE.
Bez polepszaczy, bez wzmacniaczy, do tego prosto, z czterech składników, a do środka można włożyć dosłownie wszystko.

PRZEPIS: Domowa tortilla

Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości - wyjdzie 7 sztuk.

Składniki:

  • 150 g mąki owsianej (dla nietolerujących - bezglutenowa)
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1,5 szklanki gorącej wody

FARSZ:

  • Może być (prawie) wszystko, co masz w lodówce :)
  • mięso (u mnie filet z piersi indyka)
  • żółty ser, parmezan
  • sałata (rukola, roszponka, może być też kapusta pekińska, kiełki)
  • awokado
  • pomidor, papryka
  • ogórek, ogórek kiszony

Mąki wymieszaj z solą.
Dodaj wrzącą wodę i (najtrudniejszy moment!) wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem, do momentu, aż będzie elastyczne.
Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkowuj cienkie placki - w razie konieczności podsyp mąką.
Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni.

Kiedy obrócisz placek na drugą stronę, powinien napełnić się powietrzem - później opadnie.
Gotowe placki napełnij dowolnymi dodatkami.

PRZEPIS: Domowa tortilla

WARTOŚĆ ODŻYWCZA bez dodatków:


16 g białka, 10 g tłuszczu, 175 g węglowodanów, w tym 13 g błonnika i 890 kcal

PRZEPIS: Domowa tortilla

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię