PRZEPIS: Domowa tortilla
Jeśli macie ochotę na odskocznię od potrawy, w której główne miejsce zajmuje ryż czy kasza, ale zależy Wam na zdrowym, zbilansowanym posiłku, mam fajną propozycję - DOMOWE TORTILLE.
Bez polepszaczy, bez wzmacniaczy, do tego prosto, z czterech składników, a do środka można włożyć dosłownie wszystko.
Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości - wyjdzie 7 sztuk.
Składniki:
- 150 g mąki owsianej (dla nietolerujących - bezglutenowa)
- 100 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1,5 szklanki gorącej wody
FARSZ:
- Może być (prawie) wszystko, co masz w lodówce :)
- mięso (u mnie filet z piersi indyka)
- żółty ser, parmezan
- sałata (rukola, roszponka, może być też kapusta pekińska, kiełki)
- awokado
- pomidor, papryka
- ogórek, ogórek kiszony
Mąki wymieszaj z solą.
Dodaj wrzącą wodę i (najtrudniejszy moment!) wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem, do momentu, aż będzie elastyczne.
Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i rozwałkowuj cienkie placki - w razie konieczności podsyp mąką.
Placki smaż na rozgrzanej, suchej patelni.
Kiedy obrócisz placek na drugą stronę, powinien napełnić się powietrzem - później opadnie.
Gotowe placki napełnij dowolnymi dodatkami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA bez dodatków:
16 g białka, 10 g tłuszczu, 175 g węglowodanów, w tym 13 g błonnika i 890 kcal
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?
Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...
Zostaw opinię