PRZEPIS: Chlebki Naan

Chlebki Naan domowej roboty jako lepsza alternatywa dla pieczywa.
PRZEPIS: Chlebki Naan
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Kojarzycie CHLEBKI NAAN? Indyjski przysmak, który kupujecie w marketach? Teraz możecie zrobić je samemu! Szczerze mówiąc, to jak je robiłam nie spodziewałam się, że wyjdą aż takie pyszne. Super, bo coś czuje, że już na stałe zagoszczą do mojego menu!

Składniki na chlebki naan:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej / może być inna np. pszenna pełnoziarnista 
  • 1 łyżeczka drożdży instant 
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 g podgrzanego mleka

PRZEPIS: Chlebki Naan

Przygotowanie chlebków naan:

Suche składniki łączymy ze sobą.
W osobnej misce rozbijamy jajko i mieszamy z jogurtem, ciepłym mlekiem i oliwą.
Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i ugniatamy ciasto do momentu, aż przestanie lepić nam się do palców.
Można delikatnie podsypywać mąką, jeśli za bardzo się klei.

PRZEPIS: Chlebki Naan
Gotowe ciasto owijamy w bawełnianą ściereczkę i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, tak aby zwiększyło swoją objętość.
Po godzinie ciasto dzielimy na porcje. Mi wyszło 6 kulek.
Każdą kulkę musimy rozwałkować na placek około pół centymetra.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (razem z blachą, na której będziemy
piec chlebki)
Placki układamy sobie na papierze do pieczenia i wkładamy na nagrzaną blachę do piekarnika. Pieczemy około 7-8 minut.

PRZEPIS: Chlebki Naan
Wyciągamy chlebki z piekarnika i gotowe!

Wartości odżywcze chlebków naan

Porównując taki chlebek do innych produktów węglowodanowych, to odpowiada on mniej więcej połowie woreczka ryżu.

Smakowo rewelacja, przepis banalny, a makro?

Sami zobaczcie:

Jeden chlebek:
kcal: 215
B: 10 g
T: 4 g
W: 50 g

Można go podawać z gulaszem, albo zrobić z niego fit kebsa, który będzie milion razy zdrowszy niż nasz ten Turkowy, ociekający tłuszczem.
Moja propozycja na dziś to chlebek z grillowanym kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowo - musztardowym .

Sos:

  • łyżka jogurtu naturalnego 
  • pół łyżeczki musztardy 
  • pół łyżeczki miodu

Mieszamy i polewamy nim nasze grillowane mięso. Bombowy smak gwarantowany!!!

PRZEPIS: Chlebki Naan

Team BODYPAK.

Zostaw opinię