PRZEPIS: Brownie z soczewicy
Soczewica to jeden z podstawowych składników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, często niedoceniany i odtrącany przez mięsożerców. Niesłusznie, bo ten niepozorny strączek kryje w sobie dużo wartości.
W 100 g soczewicy znajdziesz 25,4 g białka, 3 g tłuszczu, 57,5 g węglowodanów, sporo błonnika i 330 kcal, poza tym jest ona źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosforu.
Choć w Polsce najbardziej znana jest soczewica czerwona i zielona, w sklepach można także znaleźć jej czarną, żółtą i brązową odmianę, a te są najwygodniejsze w przygotowaniu, bo gotują się szybko, dlatego nie wymagają moczenia przed gotowaniem. A o co z tym moczeniem chodzi? Skrócenie procesu gotowania to jedno, moczenie jest ważne i niezbędne, by wyeliminować występujące m.in. w strączkach właśnie składniki anty-odżywcze: związki fitynowe, które wchodzą w reakcje z takimi minerałami jak żelazo, wapń, miedź, czy cynk. Kwas fitynowy nie wypłukuje tych minerałów z organizmu, ale skutecznie obniża ich wchłanianie z dostarczanego pożywienia. Co ważne, kwas fitynowy ma też dobrą stronę - wiąże metale ciężkie, ograniczając ich wchłanianie, a dodatkowo jest przeciwutleniaczem. Podsumowanie jest więc proste - jeśli nie ma przeciwwskazań strączki warto włączyć do diety, ale wszystko z umiarem! A moczyć szczerze polecam - najlepiej na noc w letniej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Powracając do soczewicy w kuchni, to składnik niesamowicie wszechstronny. Przygotujesz z niej wspomnianą zupę, pasty, kremy, nadzienie do naleśników, pierogów, kotlety, burgery, zapiekanki czy pasztet, a ja proponuję dość kontrowersyjny pomysł - ciasto czekoladowe, które możesz zjeść bez wyrzutów sumienia.
PRZYGOTUJ:
- 180 g czerwonej soczewicy (szklanka)
- 3 jaja
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 190 g banana
- erytrytol - do słodzenia
- 0,5 łyżeczki sody
U mnie dodatkowo na polewę:
- olej kokosowy
- kakao
- miód
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania brownie z soczewicy:
- Soczewicę umyj i ugotuj do miękkości. Pozostaw do wystygnięcia.
- Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki i przelej do keksówki - polecam silikonową, jeśli takiej nie masz, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut.
- Schłodzone ciasto polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego z dodatkiem miodu. Wierzch posypałam orzechami włoskimi.
Wartości BTW całego ciasta bez polewy: 76/27/135g i 1098 kcal
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię