Świąteczne przeceny. Rabat -14% od 149 zł SWIETA14

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Najbardziej lubię robić ciasta, które mogą stać długo w lodówce, ponieważ w tygodniu nie mam zbyt wiele czasu, aby zrobić, a nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Przedstawiam Wam właśnie takie oto ciasto, które spokojnie może poleżeć w lodówce kilka dni, a do tego jego smak powala na kolana i wygląda obłędnie.
PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Najbardziej lubię robić ciasta, które mogą stać długo w lodówce, ponieważ w tygodniu nie mam zbyt wiele czasu, aby zrobić, a nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Przedstawiam Wam właśnie takie oto ciasto, które spokojnie może poleżeć w lodówce kilka dni, a do tego jego smak powala na kolana i wygląda obłędnie.

Masę zrobiłam ze stałej części mleczka kokosowego, a całość wypełniłam borówkami, które są dość niskokaloryczne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza te nasze Polskie, na które oczywiście sezon jeszcze trwa!
Samo ciasto jest bardzo proste i nie trzeba mieć specjalnie zdolności kulinarnych aby je zrobić!

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Spód:

  • 4 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Pół szklanki ksylitolu
  • Łyżka proszku do pieczenia lub sody
  • Łyżka kakao 
  • 180 g mąki (u mnie 100 g ryżowej i 80 g kukurydzianej)

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksuj z ksylitolem. Następnie dodaj jogurt i znowu miksuj. Później proszek, mąkę i kakao i miksuj jeszcze trochę. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Formę wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem żeby biszkopt nam nie przywarł. Masę przelej do formy (u mnie zwykła okrągła o średnicy 22 cm)
Piecz przez 50 minut.

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Po ostygnięciu biszkopta wydrąż z niego cały środek i pokrusz na talerzyk.
Środek wyłóż borówkami.

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Masa:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • miarka waniliowej odżywki białkowej
  • 40 g ksylitolu 
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Czekoladę pokrój w malutką kostkę.
Ksylitol zmiel na puder.
Oddziel stałą część mleczka od wodnistej (najlepiej nadaje sie do tego mleko z Lidla sprawdzone, schlodzone wczesniej w lodówce)
Stałą część zmieszaj z ksylitolem zmielonym na puder, odżywką i wsyp pokrojoną w małą kostkę czekoladę.
Wylej masę na borówki i równomiernie ją rozprowadź. Na masę poprzyklejaj pokruszony wcześniej biszkopt i powbijaj kilka borówek. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Wartości odżywcze:

Całe ciasto podzieliłam na 10 części!

jeden kawałek ciasta:

235 kcal w tym:
B: 9 g
W: 15 g
T: 15,5 g

PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami
PRZEPIS: Bezglutenowe ciasto z masą kokosową i borówkami

Team BODYPAK.

Zostaw opinię