PRZEPIS: Batony proteinowe z fasoli

Sklepowe batony Ci zbrzydły a masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Dzisiaj przychodzę do Ciebie z moim autorskim przepisem na batony proteinowe z fasoli.
PRZEPIS: Batony proteinowe z fasoli
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Sklepowe batony Ci zbrzydły a masz ochotę na coś słodkiego? Trafiłeś idealnie! Dzisiaj przychodzę do Ciebie z moim autorskim przepisem na batony proteinowe z fasoli.

Fasola zawiera duże ilości potasu, wapnia i fosforu. Ma również właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy) oraz rozpuszczalny błonnik, który znacząco pomaga usuwać nadmiar cholesterolu.
Musimy pamiętać jednak, że nie mogą jej jeść kobiety karmiące, czy w ciąży ponieważ ma właściwości wzdymające. Ja zatem proponuje swój przepis wszystkim sportowcom, którzy chcą zastąpić sobie słodycze, czymś naprawdę pysznym!

PRZEPIS: Batony proteinowe z fasoli

Składniki na batony proteinowe z fasoli:

  • fasola czerwona z puszki 480g
  • banan 200g
  • kakao 40g
  • czekolada 90% 50g
  • odżywka białkowa WPC80 – 100g
  • kasza jaglana – 50g

Sposób przygotowania batonów proteinowe z fasoli:

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Fasolę płuczemy po czym wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Całość wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Temperatura 170 stopni, około 25 – 30 minut. W trakcie kontrolujemy czy nasze batony  wypiekają się równomiernie. Po wyciągnięciu ostudzamy je do temperatury pokojowej po czym kroimy.
Idealnie będą komponować się z masłem orzechowym.

PRZEPIS: Batony proteinowe z fasoli

Wartości odżywcze:

Całość wynosi 1747 kcal w tym:
Białko – 144g
Tłuszcz- 37g
Węglowodany – 165g

1 baton:

292 kcal
162g
Białko – 24g
Tłuszcz – 6,2g
Węglowodany – 27,5g

PRZEPIS: Batony proteinowe z fasoli

Promotor BODYPAK - @patrykosak_al

Zostaw opinię