PRZEPIS: Bananowo-ryżowe pancakes
Mąka ryżowa jest bogata w sole mineralne, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę PP, cynk, wapń, żelazo, sód, mangan i magnez. Zawiera mało kalorii 100g to ok. 350kcal, ma niski indeks glikemiczny (IG 40) i jest lekkostrawna.
Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Składniki
- 1 banan
- 3 jajka
- 30g mąki ryżowej
- 1 miarka odżywki białkowej (u mnie FitWhey o smaku białej czekolady)
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, smażymy na oleju kokosowym około minutę z każdej strony. Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk średniej wielkości placuszków.
Dekorujemy ulubionymi owocami. Ja użyłam borówek i gruszki. Pancakes polałam sosem czekoladowym 0kcal i posypałam cynamonem.
SMACZNEGO!
Wartości odżywcze
- Węglowodany - 52g
- Białko - 50g
- Tłuszcz - 23g
olej kokosowy do smażenia - 1 łyżeczka to ok. 5g tłuszczu
Autor przepisu: Edyta Dyduch
Instagram: edithf99
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyJak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z prezentami, spędzaniem czasu z rodziną, ale i także z suto zastawionymi stołami uginającymi się od przepysznych ciast, dań i innych potraw, od których ciężko się oderwać. Jedzenie w Święta wiąże się jednak z dostarczeniem dużej ilości kalorii, co może - ale nie musi - skutkować przybraniem kilku kilogramów. Jak temu przeciwdziałać? Jakie możesz...
Zostaw opinię