PRZEPIS: Bananowo-ryżowe pancakes

Banalne w przygotowaniu i świetne w smaku bananowo-ryżowe pancakes.
PRZEPIS: Bananowo-ryżowe pancakes
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Mąka ryżowa jest bogata w sole mineralne, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę PP, cynk, wapń, żelazo, sód, mangan i magnez. Zawiera mało kalorii 100g to ok. 350kcal, ma niski indeks glikemiczny (IG 40) i jest lekkostrawna.

Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

Składniki

  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 30g mąki ryżowej
  • 1 miarka odżywki białkowej (u mnie FitWhey o smaku białej czekolady)
  • olej kokosowy

PRZEPIS: Bananowo-ryżowe pancakes

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, smażymy na oleju kokosowym około minutę z każdej strony. Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk średniej wielkości placuszków.
Dekorujemy ulubionymi owocami. Ja użyłam borówek i gruszki. Pancakes polałam sosem czekoladowym 0kcal i posypałam cynamonem.

SMACZNEGO!

PRZEPIS: Bananowo-ryżowe pancakes

Wartości odżywcze

  • Węglowodany - 52g
  • Białko - 50g
  • Tłuszcz - 23g

olej kokosowy do smażenia - 1 łyżeczka to ok. 5g tłuszczu

Autor przepisu: Edyta Dyduch
Instagram: edithf99

Pasjonaci sportu i zdrowego stylu życia.

Zostaw opinię