Proteinowy sernik waniliowy

Przymusowe siedzenie w domu sprzyja eksperymentom w kuchni. Jak mamy sporo czasu, często chce nam się jeść dlatego mamy dla Was alternatywny sernik, który można zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia. Dlaczego? Dlatego, że nie zawiera ani cukru, ani masła przez co jest duże mniej kaloryczny niż inne słodycze.
Proteinowy sernik waniliowy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Przymusowe siedzenie w domu sprzyja eksperymentom w kuchni. Jak mamy sporo czasu, często chce nam się jeść dlatego mamy dla Was alternatywny sernik, który można zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia.
Dlaczego? Dlatego, że nie zawiera ani cukru, ani masła przez co jest duże mniej kaloryczny niż inne słodycze.

Składniki:

  • 1 kg białego sera (uzyłam taki z wiaderka)
  • 250 ml mleka 2%
  • 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru
  • 5 jajek + te dwa białka co zostały ze spodu sernika
  • Erytrytol wg uznania ja dałam dużą szklankę
  • Miarka odżywki białkowej o dowolnym smaku, najlepiej wanilia, śmietanka będą tutaj pasowały
  • Gorzka czekolada do polewy i pół szklanki mleka

Waniliowe odżywki białkowe dla Ciebie:

6PAK Nutrition 80 Whey Protein - 908g

6PAK Nutrition 80 Whey Protein - 908g

1 porcja / 2,67 pln
79,99 pln
6PAK Nutrition Whey Isolate - 1800g

6PAK Nutrition Whey Isolate - 1800g

1 porcja / 3,33 pln
199,99 pln
Najniższa cena: 209,99 pln -5%

Wykonanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Ser, mleko, żółtka, erytrytol, odżywkę i budynie zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka.
  3. Obie masy wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki drewnianej i ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
  4. Sernik wlać na wcześniej zrobiony spód i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 60 minut.
  5. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku przez około godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
  6. Czekoladę rozpuścić w garnku wraz z mlekiem , polać sernik i zostawić do zastygnięcie polewy. Wsadzić całość po ostudzeniu do lodówki.
  7. Sernik może być wilgotny więc musi się odstać w lodówce i najlepszy jest na następny dzień

Z sernika wychodzi około 12 porcji, a jedna ma około 250 kcal 

Proteinowy sernik waniliowy

Team BODYPAK.

Zostaw opinię