Proteinowy omlet z cukinii na słodko

Cukinia jako produkt, który można wykorzystać nawet w omletach w słodkiej wersji.
Proteinowy omlet z cukinii na słodko
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Cukinia w wersji na słodko? A jak :) Nie tylko w wersji na słono, w towarzystwie warzyw cukinia, wzbogaca smak potrawy, ale również może stanowić świetną bazę przygotowania masy do omleta lub ciasta.

Te uniwersalne warzywo jest w dodatku nisko energetyczne (zaledwie 15 kalorii na 100g), a tym samym bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez i żelazo.

Składniki na zielonego omleta

Proteinowy omlet z cukinii na słodko

  • 3 jaja
  • 100g startej cukinii
  • 20g wpc (u mnie light whey o smaku waniliowym z 6pak nutrition)
  • 50g mąki orkiszowej/ gryczanej
  • opcjonalnie: cynamon, kakao

Proteinowy omlet z cukinii na słodko


Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Następnie dodajemy w pierwszej kolejności odżywkę białkową oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Wszystko łączymy ze startą cukinią, przyprawami i żółtkami.
  4. Całą masę smażymy na oleju kokosowym lub pamie przez około 3 – 4 min z każdej strony.


Całość ma 490 kalorii, w tym:

  • 43g białka
  • 40g węglowodanów
  • 18g tłuszczu

Proteinowy omlet z cukinii na słodko

Proteinowy omlet z cukinii na słodko
Jeżeli chcesz zrobić z tego danie białkowo – tłuszczowe, polecam zamienić podaną mąkę na kokosową. :)

Na wierzch możemy dać to na co mamy ochotę. Świetnie sprawdzą się owoce z sosem zero kalorii, polewa z masła orezchowego lub jogurt wymieszany z odżywką białkową i orzechami. :)

Proteinowy omlet z cukinii na słodko
Smacznego! ;)

Pasjonaci sportu i zdrowego stylu życia.

Zostaw opinię